» In acest an, micile companii vor putea accesa fonduri nerambursabile in valoare de 220 milioane de euro, cele mai multe pentru proiecte de investitii.
In contextul in care creditarea este inghetata, iar oportunitatile de finantare lipsesc din piata, fondurile europene nerambursabile reprezinta o sursa alternativa importanta pentru IMM-uri, in scopul finantarii activitatii curente a acestora, a investitiilor si a dezvoltarii afacerilor. Pentru anul 2009, fondurile alocate pentru sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii, atat din partea Uniunii Europene, cat si de la bugetul de stat, totalizeaza 220 milioane de euro. Pana in 2013 IMM-urile au la dispozitie fonduri de 1,2 miliarde euro, prin programul de dezvoltare a competitivitatii economice. Potrivit Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, cea mai mare parte a fondurilor alocate pentru acest an vor fi destinate proiectelor de investitii, in cuantum de 180 milioane de euro, iar daca cererile vor depasi sumele disponibile, ministerul poate solicita suplimentarea bugetului. Ghidurile de finantare vor fi lansate in aceasta saptamana, urmand ca intr-o luna firmele sa depuna proiectele.
"Procedura de intocmire a proiectelor a fost simplificata, iar termenele de evaluare si analiza au fost scurtate. Cautam sa simplificam cat mai mult procedurile si sa eliminam barierele din calea mediului de afaceri", a declarat Constantin Nita, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii. In afara de fondurile venite din partea Uniunii Europene, firmele mici pot beneficia de o serie de alte programe – pentru sprijinirea serviciilor, constructiilor, tehnologia informatiilor si comert. Potrivit lui Nita, Ministerul pentru IMM propune un set de masuri menite sa sprijine micile firme din domenii considerate prioritare si cu potential, precum cel al constructiilor. "Cautam solutii pentru a gasi formulele necesare relansarii domeniului constructiilor si sprijinirii firmelor mici din constructii", a declarat Nita.
Statul vrea un fond propriu pentru investitii de risc
In perioada urmatoare va fi infiintat un fond pentru investitii de risc, prin care statul ar putea intra in actionariatul unor intreprinderi si sa dezvolte anumite domenii, a declarat ministrul pentru IMM-uri. In plus, in perioada urmatoare ar putea fi infiintate zece parcuri de soft, in toate regiunile de dezvoltare ale tarii, cu finantare de la bugetul de stat.
Imprumuturi cu garantia statului
Valoarea garantiilor acordate pentru intreprinderile mici si mijlocii de la bugetul de stat, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor (FNGC), a fost estimata pentru anul 2009 la 1,4 miliarde lei, in crestere cu 60% fata de anul precedent. Fondul ofera garantii de stat firmelor cu mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro in vederea obtinerii de credite bancare. In plus, in martie, Guvernul a decis infiintarea Fondului Roman de Contragarantare, cu un capital in valoare de 100 milioane euro, care va mari de patru ori capacitatea de asigurare a FNGC si, implicit, numarul IMM-urilor care vor accesa credite.