17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUn Mengistu la Chisinau

Un Mengistu la Chisinau

Imi pare rau ca v-am dezinformat acum doua saptamani. Dictatorul african responsabil de decontul glontului a fost Mengistu Haile Mariam, din Etiopia. "Teroarea rosie" pe care a dezlantuit-o regimul sau s-a soldat cu mii de morti, oameni in general tineri, ale caror cadavre nu puteau fi recuperate de familiile lor decat dupa ce plateau "glontul irosit/the wasted bullet", cum ii spuneau, cu cinism, oamenii regimului. Plata trebuia facuta unor organizatii numite "Kebeles", niste oficine de supraveghere a populatiei, organizate pe cartiere: oficii de primire si procesare a turnatoriilor. La fel cum sunt in Cuba comitetele de aparare a revolutiei. Dupa metoda, te intrebi daca n-o fi dat Mengistu o fuga sa "pacifice" incognito si Republica Moldova, de-acolo de la amicul Mugabe, unde sta de 18 ani? Sa-i fi fost el consilier lui Voronin? Dar pentru ceea ce a facut maruntul dictator basarabean nu e nevoie de consilieri, odata lectia Moscovei staliniste bine invatata.

N-as fi revenit decat cu o simpla erata daca, la putine zile dupa ce am oferit modelul lui Voronin, acesta nu ar fi facut ceva similar, obligand rudele sa plateasca, scuzati, "cazarea" arestatilor la politie. Nu e clar daca in cei sase lei, cat li s-a cerut familiilor, era cuprins si pretul efortului politienesc de a-i stalci in bataie pe tinerii revoltati. si nu e clar daca li s-au cerut cei sase lei si apartinatorilor celor trei tineri ucisi in bataie de "amnistiatii" politisti. si nu e clar daca din acesti sase lei se vor plati si apartamentele si celelalte bonusuri pe care le vor primi politistii teroristi de la regimul Voronin. si daca Mengistu a fost alungat de la putere de mult, iata ca mintea coclita a lui Voronin a putut coace in secolul XXI si o asemenea masura, demna de un domn Ubu provincial. Cat despre asa-zisa amnistie pe care Voronin a dat-o, ne-am mirat degeaba de faptul ca erau amnistiati de-a valma si arestatii, si cei care-i arestasera si molestasera. Nu s-a intamplat si la noi ceva similar, cand au primit certificat de revolutionar si cei iesiti in strada impotriva regimului Ceausescu, si cei care au tras in ei, ca sa apere acel regim?

Literatura are in anii nostri o tot mai slaba autoritate, dar le atrag atentia celor care o neglijeaza ca dictatorul absurd care este personajul Ubu Rege e produsul mintii unui scriitor, Alfred Jarry, un francez din sec. XIX/XX, si ca scriitorii sunt aceia care au "ghicit" viitorul dictatorial, al comunismului de pilda, de n-ar fi sa ne referim decat la romanul "1984" al lui George Orwell. Ce sa mai spunem de "Fahrenheit 451" al lui Ray Bradbury, unde se anticipeaza o lume fara carti, spre care iata ca  ne indreptam decis. Nici viziunea din "Minunata lume noua" si "Intoarcere in minunata lume noua" ale lui Aldous Huxley nu este departe de realitatea care incepe sa se profileze in prezentul nostru si, mai ales, in fata noastra.

Sigur, dom’ Voronin nu mai poate fi un personaj literar, pentru simplul motiv ca el are prototipuri atat in literatura, cat – cum am vazut – si in istoria recenta. si apoi e incredibil de grosolan. E atat de grosolan si de previzibil in prostiile pe care le debiteaza incat aproape ca ti-e lehamite sa mai faci referire la el. Daca nu ar tine ostatice cateva milioane de oameni, nici nu ar conta, n-ar fi altceva decat o marioneta la domiciliu. Numai ca asta, Voronin, este in acelasi timp si mare om de afaceri, cu fiu-sau alaturi, iar unii spun ca, desi romana ii pute, iar relatia cu UE prin Romania i se pare – auzi! – injositoare, ca teritoriu pentru afaceri, Romania i s-ar potrivi de minune. Ceea ce e trist pentru noi, demonstrand inca o data ca am ramas la stadiul capitalismului incipient si mai ales predezvoltat, atat cat poate intelege un general de militie bolsevica.

Putinii basarabeni care au putut strapunge cortina (de flori?) de pe Prut spun ca in R. Moldova sunt mai multi alti disparuti pur si simplu decat cei doua sau trei sute de tineri arestati. Sa traga cu ochiul Voronin si spre defunctul regim al militarilor din Argentina anilor ‘70?
Solutia cu cetatenia rapida inapoiata celor care au avut-o in familie, data de presedintele Basescu, e buna. Dar poate ca Uniunea Europeana, inclusiv Romania, ar trebui sa reia una folosita in legatura cu lagarul socialist: azilul politic pentru cei amenintati de teroristii rosii ai lui Voronin, asta pana cand acesta o ia incetisor spre Zimbabwe. Sau spre Moscova.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă