4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeprecierea leului avantajeaza tour operatorii

Deprecierea leului avantajeaza tour operatorii

» Deprecierea leului face din Romania o destinatie de vacanta atractiva pentru vest-europeni, in conditiile in care paritatea leu-euro a ajuns 4,2 lei/euro in primele luni din 2009, fata de 3,5-3,6 la jumatatea anului trecut, sustin specialistii in domeniu.

Turistii vest-europeni sunt din ce in ce mai interesati de destinatiile de vacanta din afara zonei euro, atrasi de paritatea avantajoasa a monedelor locale in raport cu euro, in conditiile in care majoritatea monedelor din tarile emergente s-au depreciat sustinut in ultimele luni, pe fondul crizei financiare, noteaza un studiu realizat de compania Post Office din Marea Britanie.
In Romania, de exemplu, un turist vest-european platea in august 2008, la un curs valutar de 3,6 lei/euro, pentru cazare la o pensiune, 100 lei (27,7 euro), in timp ce in martie 2009 platea aceeasi suma in lei, insa la un curs de schimb de 4,2 lei/euro pe noapte, adica 23,8 euro. De asemenea, pentru o noapte petrecuta intr-un hotel de trei stele, un turist din zona euro achita 144 lei (40 euro) in august 2008, la cursul de 3,6 lei/ euro, iar in martie 2009, 168 lei la un curs de 4,2 lei/euro. Ideea este sustinuta si de reprezentantii ANAT, care spun ca turistii si tour operatorii vor avea de castigat din volatilitatea cursului valutar.

"Turismul de outgoing (turismul extern) are situatia cea mai interesanta. Volatilitatea cursului valutar va face ca unele destinatii sa devina mai atractive, iar altele, dimpotriva. Devalorizarea leului in raport cu euro, alaturi de scaderea tarifelor si lansarea unor oferte speciale, ar putea face din Romania o destinatie atractiva pentru vest-europeni. Oportunitati de speculat exista si in perioadele de criza", spune Adrian Voican, presedintele ANAT-Sud Muntenia.
Cu toate acestea, previziunile agentiilor de turism romanesti au indicat pierderi cuprinse intre 0,5 si 4% de pe urma devalorizarii leului, explica Voican. In situatii similare se afla alte tari din zona central si est-europeana precum Slovacia, Turcia, Ungaria, Bulgaria sau Croatia, care ar putea castiga bugetele de vacanta ale vest-europenilor, pe fondul deprecierii monedelor nationale in raport cu euro. "In ultimele luni, spre exemplu, turistii europeni atrasi de asa-zisele sejururi «city break» au ales din ce in ce mai mult Budapesta, in defavoarea Pragai, ca urmare a cursului avantajos euro/forint", a declarat Andrew Spice, autorul studiului.

» Mai multi turisti din UE
Din semnalele pe care le avem de la tour operatorii straini, in acest an ne asteptam la o crestere a afluxului de turisti vest-europeni pe litoralul romanesc de cel putin 10-15%, acestia fiind atrasi de costurile mai mici si de cursul de schimb leu-euro care ii avantajeaza, ne-a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Litoralului.

Cele mai citite

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă