17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialTransilvania pe Drumul Crucii

Transilvania pe Drumul Crucii

» Traditia catolica a Caii Crucii a patruns si in mediul ortodox.

Ceci de credinciosi greco-catolici au participat la procesiunea numita Calea Crucii, care a avut loc ieri seara in centrul Clujului. La procesiune a participat si episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu. Un tanar care purta pe umeri o cruce de lemn, imbracat in vesminte asemanatoare cu cele purtate odinioara de Isus Christos, a fost "escortat" de tineri imbracati in costume de legionari romani. Procesiunea a inceput din Piata Unirii si s-a incheiat in catedrala romana unita "Schimbarea la Fata". Episcopul Florentin Crihalmeanu a pus acest eveniment sub semnul Anului Paulin, in care este cinstit Sfantul Apostol Paul, si i-a indemnat pe credinciosi sa se converteasca asemeni celui care a transformat crestinismul intr-o religie misionara.

In Valea Jiului, credinciosii ortodocsi participa in Vinerea Mare, al Lupeni, la "Drumul crucii", o manifestare ajunsa deja la cea de a zecea editie. Procesiunea religioasa pleaca din centrul municipiului Lupeni, din Cimitirul Eroilor si ajunge pana pe muntele Straja. Credinciosii poarta pe umeri o cruce de peste 100 de kilograme, care masoara 4,40 metri lungime si 2,20 metri latime. Pe cruce sunt imagini sculptate, iar crucea contine o bucata din Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, adusa de pe muntele Athos si este sfintita in fiecare an de un sobor de preoti de la manastirile din judetele Hunedoara si Gorj.
"Drumul Crucii" are o lungime de 10.145 de metri, iar pe traseu pelerinii vor face 14 opriri, in locuri marcate, unde preotii vor citi din cele 12 Evanghelii. Cele mai importante popasuri sunt ultimele doua, care simbolizeaza Luarea de pe Cruce si Punerea in Mormant a lui Isus Christos.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă