» Comerciantii sustin ca pretul platit de consumator inglobeaza costuri de procesare, transport si marketing, care ridica pretul final al produselor.
Adaosul ridicat la produsele alimentare, aplicat mult peste pretul la producatori, are un im-pact negativ asupra industriei alimentare, sustin specialistii industriei. "Pentru produsele din carne, adaosul comercial in cadrul magazinelor Cris-Tim nu depaseste 10%, deoarece materia prima pe care o utilizam provine din fermele proprii", ne-a declarat Cosmin Tudor, director in cadrul companiei.
"In sectorul panificatiei, un producator are un profit de 1-2% pentru fiecare produs, in timp ce un comerciant are un profit de 50% pentru fiecare produs vandut", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.
In opinia acestuia, adaosul ridicat practicat de comercianti are un impact negativ asupra pretului de vanzare, care se reflecta in final intr-o scadere a vanzarilor. "In primele trei luni ale anului 2009, vanzarile de produse de panificatie au scazut cu 8% fata de perioada similara din 2007", spune presedintele Rompan, mentionand ca principale cauze adaosul comercial ridicat, dar si evaziunea fiscala si declinul economic general.
In industria vinului, de exemplu, evolutia pretului pe intreg lantul de achizitie arata ca, in cazul unui produs cu un pret la raft de 100 de lei, costul de productie reprezinta 38%, in timp ce costurile legate de marketing, livrare si distributie, inclusiv adaosul comercial, cumuleaza 27% din pretul final, iar restul de 35% reprezinta impozite si taxe platite la bugetul de stat, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului.
Cu toate acestea, comerciantii sustin ca pretul final platit de consumator inglobeaza numeroase verigi care se adauga lantului producator-comerciant. "Lantul pro-ductie-distributie in sectorul productiei agroalimentare a devenit din ce in ce mai sofisticat. De la producator si pana la raftul retelelor de magazine, produsul respectiv trece printr-o serie de verigi precum procesare, logistica, transport, depozitare, promovare si reclama, toate acestea insemnand costuri care se adauga la lant. In final, ajunge produsul pe raft, ingloband si costurile retailerului", ne-a declarat Adrian Manolache, secretar general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC).
Acesta a explicat ca adaosul retelelor comerciale variaza in functie de categoria de produse. De exemplu, pentru produsele de baza, respectiv zahar, ulei, faina, adaosul retailerului este foarte mic, de circa 1%, in acest caz politica magazinelor fiind de a castiga din volumele mari vandute, si nu din adaosul comercial, precizeaza Adrian Manolache.
» Vanzarile de alimente
"Vanzarile producatorilor din industria alimentara au scazut cu 10-15% in primul trimestru din 2009, fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce micii producatori au raportat o rata a profitului zero", ne-a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). Frumosu avertizeaza ca in urmatorii ani productia autohtona de alimente s-ar putea comprima cu 50%.