17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUn nou gaz de lupta, gazul persuasiv

Un nou gaz de lupta, gazul persuasiv

Un exemplar din muzeul figurilor sinistre de ceara sta la Presedintia Republicii Moldova, chiar dupa ce al doilea mandat i-a expirat. Discursurile sale, oricat de greu ar fi de ascultat, venind din anii ‘50 ai secolului trecut, dau, totusi, masura situatiei in care se afla Basarabia. Nu trebuie sa-l auzi vorbind ruseste ca sa-ti evoce figura sinistra a lui Brejnev. Nu trebuie sa-l auzi vorbind "maldavineste", cu specificarea "eu nu vorbesc romaneste", ca sa te trezesti intr-un cosmar.
E ciudat cum dictatorii comunisti seamana, fizic sau prin mecanismele gandirii, intre ei,  instalati de Moscova fie in Europa, fie in Asia, fie in Africa. Prin anii ‘70 ai secolului trecut se vorbea, in soapta fireste, caci era un prieten al tov. Nicolae Ceausescu, asemenea lui Pol Pot si celorlalti teroristi, de unul Samora Moises Machell, din Mozambic. Crimele lui erau nenumarate. Una dintre miscarile de protest impotriva lui a fost organizata de tineri. Cam ca in cazul Chisinaului de azi.

 

Mai multe sute, poate mii, de tineri mozambicani au fost arestati si executati. Culmea cinismului, autoritatile le-au trimis parintilor factura glontului cu care fusese ucis fiul sau fiica lor, sa o plateasca. Voronin n-a ajuns inca pana acolo, dar nici departe nu e. Declaratia sa ca parintii si "educatorii" vor fi de vina si vor fi trasi la raspundere daca fiii lor vor cadea sub "gloantele automatelor" il plaseaza in imediata vecinatate a aceluia. Intr-atat i se pare de firesc acestui dinozaur pitic ca orice miscare impotriva lui sa fie reprimata cu gloante de automat. Ca, daca focul cu foc mai poate da gres, cel automat rade. Santajul cu tinerii secerati de gloante i-a fost aplicat si Regelui Mihai, in 1947, ca sa abdice. Iata de cand vine metoda Voronin. S-a putut observa cu ochiul liber ca, atunci cand a venit momentul sa fie acuzata Romania de amestec in miscarea de saptamana trecuta de la Chisinau, exemplarul preistoric a dat-o pe ruseste, limba in care va fi invatat lectia odioasa pe care incearca sa o predea primei generatii care nu mai stie ruseste.

 

O fi spus Leninul lui Voronin "invatati, invatati, invatati" aceasta lectie, dar uite ca tinerii de azi de la Chisinau au trecut la alta scoala, la alte lectii. La democratie, la drepturile omului si la alegeri libere. si cand batranul militian rusofon a inceput sa vorbeasca despre dovezi si probe, parca am auzit din nou obsedanta formula de altadata, "Govorit Moskva!" (Se scrie "govorit", se citeste "gavarit".) Acesta era titlul unei emisiuni la Radio Romania sau cum se chema pe atunci. Emisiunea "Vorbeste Moscova!" incepea prin repetarea de trei ori a fatidicei formule, menita mai degraba sa te bage in sperieti decat sa te faca s-o asculti. Adesea mi se parea ca aud aceasta formula, combinata cu nazista "Achtung, achtung!", pe care noi, generatia acelui timp, o stiam numai din filme, dar altii o auzisera cu propriile urechi, cum ni se-ntamplase noua cu cealalta.

 

O combinatie intre cele doua mi se parea foarte potrivita. si am inceput sa aud: "Achtung, achtung, Govorit Moskva!" (Asa raman unele cuvinte, pana atunci neutre, nevinovate, ale unor limbi, marcate pentru mult timp de folosirea lor de catre figuri sau regimuri odioase ale istoriei.) Pana in momentul cand scriu aceste randuri, militianul de la Chisinau nu si-a pus in practica amenintarea. Adica nu s-a tras cu automatul in multimea care a continuat sa manifesteze si dupa ce primele violente au avut loc, nu se stie inca daca nu cumva provocate chiar de "victime", tocmai pentru a se putea plange de "pravacatiile" romanilor de dincoace de Prut. Dar primul tanar a fost ucis in bataie de militia poreclita si la ei politie. Sigur, s-a gasit un medic legist care sa masluiasca certificatul de deces, pretinzand ca fumul l-a ucis pe cel care strigase "Jos comunistii!", asa cum a facut acest tip de regim de-a lungul intregii existente a "lagarului pacii si bunastarii" cu milioane si milioane de oameni.

Ceea ce intristeaza in plus e faptul ca Uniunea Europeana ramane reticenta in a recunoaste fraudarea alegerilor de la Chisinau. Sa fie acum Moldova in situatia atator tari din Est in 1945, cand marile puteri de atunci au impartit lumea? Sa fie gazul rusesc atat de persuasiv? In pasnicul razboi din lumea de azi sa fi inlocuit acesta, cu succes, iperita, folosita candva la Ypres, de unde i s-a tras si numele? N-ar fi deloc de mirare. Bucuria ca sunt de partea asta a cortinei incepe sa-mi stea in gat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă