17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPolitia britanica, in cautarea "bombei de Paste"

Politia britanica, in cautarea „bombei de Paste”

» O celula terorista descoperita in Marea Britanie planuia un atentat devastator de Paste, in Manchester.

» Suspectii arestati, majoritatea pakistanezi, au profitat de sistemul mai putin strict de acordare a vizelor de studii.

Operatiunea antiterorista declansata miercuri in Marea Britanie, prin raiduri in mai multe locatii, inclusiv la Universitatea John Moores din Liverpool, a continuat si ieri, in pofida confuziei create de demisia sefului departamentului Operatiuni Speciale al Scotland Yard, Bob Quick. Perchezitiile s-au concentrat intr-un bloc din centrul orasului Liverpool, cu apartamente inchiriate de studenti straini. Potrivit cotidianului "Times", politistii incercau sa localizeze o "fabrica de bombe" a unei celule teroriste cu legaturi cu Al Qaeda din Pakistan, care planuia lansarea unui atac devastator in Manchester, de Paste.

Suspectand ca in cladirea perchezitionata ieri s-ar putea afla explozibili si alte substante periculoase, politistii au evacuat blocul si l-au inconjurat cu un cordon de securitate. Mari cantitati de materiale au fost confiscate si duse spre examinare.
Inca de la inceputul operatiunii, miercuri, au fost arestati 12 suspecti, dintre care zece pakistanezi aflati in Marea Britanie cu viza de student. Acestia provin toti din provincia de frontiera din nord-vestul Pakistanului, un centru de operatiuni al retelei Al Qaeda si al mujahedinilor, care pot trece cu mare usurinta si in Afganistan. Pakistanezii au exploatat slabiciunile regimului de vize britanic, in special in verificarea solicitantilor de vize pentru studenti, descris saptamana trecuta de un ministru drept "o fisura importanta in controlul frontierelor britanice". Premierul britanic, Gordon Brown, le-a cerut autoritatilor pakistaneze sa faca mai mult pentru a-i impiedica pe suspectii de terorism sa ajunga in Marea Britanie.
Suspectii arestati erau su-pravegheati de o luna si au fost vazuti filmand in centrul orasului Manchester. Serviciile secrete au interceptat si conversatii care sugerau ca atacul era planuit pentru acest sfarsit de saptamana.

Cele mai citite

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...

Rectificarea bugetară aduce bani în plus pentru anumite domenii

Rectificarea bugetară ar urma să asigure fonduri pentru recalcularea pensiilor și plata indemnizațiilor de șomaj până la finele anului. Ordonanța a fost scoasă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă