24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialPotentialul eolian din Galati, similar cu cel al Centralei Nucleare Cernavoda

Potentialul eolian din Galati, similar cu cel al Centralei Nucleare Cernavoda

» Potentialul eolian al Galatiului, de 1.400 megawati, este echivalent cu productia a doua grupuri de la Cernavoda sau 20% din capacitatea instalata activa din Romania.

» In 15 comune din judetul Galati si municipiul Tecuci sunt faza avansata proiectele de infiintare a unor parcuri eoliene.

» Infiintarea parcurilor eoliene este o "lupta cu morile de vant", pentru ca este nevoie de alocarea de la bugetul de stat a fondurilor pentru instalarea liniilor de transport.

In judetul Galati exista un mare potential de producere a energiei electrice in cadrul unor parcuri eoliene, in zone din centru si nordul judetului fiind mai multe solicitari de infiintare a unor parcuri eoliene, cu o putere instalata totala de 1.400 megawati. Ar fi un echivalent ale energiei produse de doua din grupurile Centralei de la Cernavoda. In conditiile in care puterea instalata activza in Romania este de 7.000 megawati, la Galati ar putea fi produsa prin parcurile eoliene 20% din aceasta cantitate de energie.
"Acest potential eolian este aproape incredibil. Solicitarile sunt in diferite stadii. In unul din aceste proiecte, din comuna Beresti Meria, o companie ungara a si investit peste 60.000 de euro in instalatia de masurare si masurarea timp de un an a fortei vantului in zona. In privinta producerii energiei eoliene, incovenientul este inconstanta, pentru ca din cele 8.600 de ore dintr-un an, vantul bate cu o forta suficienta numai doua-trei mii de ore. In judetul Galati, specificul care face atractive investitiile in parcuri eoliene este tocmai faptul ca vantul este constant.

 

Solicitarile de infiintari ale unor parcuri eoliene in comunele Varlezi, Smulti, Corni, Baleni, Foltesti si Frumusita au deja avizul de racordare la reteaua nationala. Cele mai multe din aceste solicitari sunt studii de solutii avizate in faza a doua, pentru parcuri cu o putere instalata de 1.230 megawati, in localitatile Independenta, Piscu, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Pechea, Grivita, Cudalbi, Beresti Meria si municipiul Tecuci. In curs de avizare este si infintarea parcului eolian in comuna Mastacani.
"Primarii astia, cum au facut ei, si-au batut capul, l-au incurajat pe investitor, l-au ademenit, dar l-au adus acolo. Pentru ca in aceste investitii este vorba de bani multi", ne-a declarat presedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu.

Transportul, o problema
Aceste proiecte sunt franate de lipsa capacitatilor de transport. Spre exemplu, in zona de est a judetului Galati ar fi nevoie de instalarea unei linii de transport de 400 kV, cu dublu circuit, pentru ca cea existenta, de 20 kV, ar fi "topita" de la primul heblu. Nu ar suporta nici cuplarea la un singur parc eolian. "In privinta parcurilor eoliene, problema este modul de evacuare a energiei produse. Printr-un singur circuit al unei Linii Electrice Aeriene (LEA) de inalta tensiune, de 110 kV, putem evacua maximum 100 de megawati. Iar la o putere instalata, cum este cea a parcului din centrul judetului Galati, care este de 1.250 megawati, ar fi nevoie de 2 LEA de 400 kV dublu circuit.

 

In conditiile in care un kilometru de simplu circuit se duce la suta de mii de euro, este vorba de investitii foarte mari, de investitii  care trebuie facute de statul roman, in baza unui studiu foarte bine realizat", ne-a declarat directorul sucursalei Electrica Muntenia-Sud Galati, Iulian Arama. "Acolo unde s-au facut masuratorile, asteapa investitorii sa vina sa puna banii. Mai trebuie linia, posturile de transformare", spune presedintele ANRE.

» Se termina gazele naturale
Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a declarat ca gazele naturale sunt pe sfarsite: ultima punga de gaze s-a format in urma cu 15 milioane de ani, in Siberia, iar primele s-au format in urma cu 700 de milioane de ani. "Gazul natural nu este o marfa care se produce. Ceea ce avem de facut este sa gasim solutii alternative. Sa gasim variante de iesire din criza combustibililor fosili. Acestea sunt formele de energie regenerabila, energia solara, energia eoliana, energia termala, biomasa si microhidrocentralele", a declarat acesta.

Cele mai citite

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...

Meciuri tari în Cupă României! Dinamo – FCSB, derby în prima etapă

Grupele Cupei României Betano au fost stabilite, iar derby-ul dintre Dinamo și FCSB va avea loc la finalul lunii octombrie. Meciuri importante și programul grupelor Astăzi...

La cine poți apela și cum trebuie să procedezi dacă ai acte în altă țară și vrei să le adaptezi în România

Ai acte emise într-o altă țară și vrei să le adaptezi pentru a fi valabile în România? Atunci, primul pas este să apelezi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă