4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialInvataturile B&B Stie-Tot

Invataturile B&B Stie-Tot

Cuplul Basescu&Boc pune ordine in justitia penala mondiala. Parca n-ar fi fost un summit mondial, ci sedinta de bilant cu "activul" Ministerului Public. Cei doi inalti demnitari s-au adresat parca numai procurorilor romani, si nu celor din 112 tari. Mult mai aplicata a fost interventia doamnei Codruta Kovesi.
Presedintele a vorbit in stilul celor mai depline banalitati despre "misiunea procurorului", "rolul procurorului", ce "implica functia de procuror". "stiu cat de dificila este munca procurorilor" – a grait, savant, presedintele. Chiar nu stiau procurorii-sefi ai lumii ca reprezinta principala autoritate responsabila de punerea in aplicare a legii si ca misiunea lor in societate este esentiala? Le-a vorbit chiar si despre formarea profesionala. Este o impietate sa le vorbesti procurorilor lumii despre asa ceva. si le mai si spui ca faci "observatii politice".

Emil Boc l-a copiat si el pe presedinte: "apare necesara…", "sfatul meu este…". De unde stie Boc ca in 112 tari exista tentatia utilizarii telefonului? "stiu ce presiuni exista" – a mai adaugat. Chiar si cumul de presiuni. De unde stie Boc ca in chiar toate cele 112 tari exista tentatia politicianului de a utiliza telefonul? Cum s-o fi uitat Boc in ochii procurorilor-sefi ai Pamantului si sa le spuna pe sleau: "Sfatul meu este de a nu raspunde la apelurile politice"?
Efectiv, B&B au batut campii. I-au facut pe 112 procurori-sefi din lume sa se simta culpabili. Ca si cum acestia nu stiu ce au de facut, ii invata B&B.
Boc a zis: "stiu ca presiuni exista". Pai, daca exista, sa fie scos macar un caz la rampa, aici, la noi? A denuntat o astfel de presiune, daca tot o sTIE? A patit ceva un politician de la noi care a apelat la telefonul politic? Nici unul. Atunci de ce generalizeaza la scara mondiala? Intr-un fel, Boc a recunoscut presiunile la care sunt supusi procurorii de la noi, aruncand anatema asupra tuturor magistratilor din Ministerul Public.

De ce n-au vorbit ‘mnealor de eficienta investigatiilor Procuraturii de la noi. Vor lucra procurorii romani mai eficient si mai repede? N-am auzit nimic de la B&B despre managementul eficient al provocarilor ridicate de tendintele criminalitatii, una dintre temele summitului. Nici despre intarirea increderii cetatenilor in sistemul justitiei penale. Le spunea ce sa faca unor oameni care sunt experti in mecanisme eficiente de aplicare a legii. Si Ceausescu era prezent la "sedintele de bilant", la toate congresele si simpozioanele si peste tot dadea indicatii pretioase, pentru ca se pricepea la toate. si B&B dau lectii tuturor, in toate domeniile. Asemenea discursuri, la asemenea manifestari, le tine de obicei ministrul de resort. Poate si cel de Externe. sefii statului si Executivului cel mult fac oficiul de gazde si rostesc doar un "bun-venit".

Cand presedintele citeste un text, se stie, este scris de un consilier, de aici si gafele. A fost un discurs simpatic si "orgasmic". Pardon, "orgasmizational" (ca sa citez corect – "cadru orgasm-izational"). Daca B&B gasesc vinovati pentru ce se intampla pe planeta Pamant, urmatoarea escala este Cosmosul. Poate ar fi avut ceva de invatat de la procurorul-sef al minusculului stat Bhutan din Hindustan, unde au fost condamnati pentru coruptie 200 de functionari, la o populatie de circa 1.000.000 de locuitori. Aici exista doar zece procurori. Daca luam in calcul eficienta Parchetului din Bhutan, la 22 milioane de locuitori de la noi ar fi suficienti 220 de procurori, dar noi avem 3.000. In plus, noi avem mii de dosare, dar nu avem condamnati. In urma cu nici doua saptamani, procurorul general al Romaniei atragea atentia ca institutiei ii lipsesc 544 de procurori. Totalul de 2.600 de posturi n-ar acoperi nevoile reale.

Ce sa inteleaga cei zece procurori din micutul stat himalayan din indicatiile B&B de a nu raspunde apelurilor telefonice (venite la noi mai ales pe firele STS)? Acestora le vorbesc sefii Executivului romanesc despre "prioritatea independentei procurorilor si lipsa de fermitate"? Chiar si la noi, nu toti procurorii bat apa-n piua. Un hatru propunea ca 111 procurori-sefi din lume sa verifice 111 dosare de-ale noastre, daca sunt bine instrumentate, si sa le trimita imediat in instanta. Ar creste eficienta imediat. De ce n-au vorbit B&B de secretomania din parchetele romanesti si de livrarea de informatii "pe surse"? Bine spunea procurorul general al Olandei ca "mai bine te face presa scrum, dar sa ramai credibil" si ca numai prin informatii corecte parchetele vor capata prestigiu. "Un parchet care ofera informatii mass-media pe surse este un parchet care se teme" – a conchis dl Harm Brouewe. In plin Summit al procurorilor lumii, in scandalul "Doi si un sfert" informatiile au ajuns la indemana presei taman "pe surse".

 

De remarcat si franchetea procurorului general adjunct al Italiei, care a recunoscut ca infractionalitatea romanilor este o problema falsa, cele cateva cazuri nefiind semnificative la scara milionului de romani emigrati in tara sa. O astfel de declaratie trebuia reluata de B&B si dimineata, si seara, pentru ca face de o suta de ori mai mult decat tot lobby-ul romanesc pentru recastigarea prestigiului tarii in Europa. Nu se cade ca derapajele din magistratura romaneasca – cate or fi – sa fie extrapolate la scara lumii.

Cele mai citite

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...
Ultima oră
Pe aceeași temă