» Senatorii au dat unda verde ordonantei care reglementeaza sistemul acordarii tichetelor de vacanta.
» In doua saptamani, angajatii din sistemul public si cei ai firmelor profitabile ar putea beneficia de tichete de vacanta.
Tichetele de vacanta ar putea deveni operationale in doua saptamani, dupa ce Senatul a aprobat ordonanta de urgenta prin care angajatorii care au avut profit le pot acorda salariatilor acest gen de stimulente, sustin reprezentantii agentiilor de turism.
"Ministerul de Finante s-a miscat neasteptat de repede si ne-a informat ca procesul de finalizare a mijloacelor de acreditare a emitentilor de tichete de vacanta este in derulare. Astfel, avem semnale ca saptamana viitoare vor putea fi acreditati emitentii, urmand ca in doua saptamani tichetele sa apara pe piata", a declarat intr-o conferinta de presa Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Neadoptarea acestei ordonante ar duce la o scadere cu 20% a industriei turismului in unele regiuni din Romania, potrivit datelor Ministerului Turismului. "In cazul in care nu vor fi introduse tichetele de vacanta, noi estimam o scadere cu 15-20% a circulatiei turistice in judetele in care economia depinde de acest sector, iar aici putem enumera Constanta, si este de asteptat ca evaziunea fiscala sa creasca, mai ales la nivelul pensiunilor turistice si unitatilor hoteliere mici", a declarat Corneliu Popovici, secretar de stat in Ministerul Turismului. "Proiectul, inceput inca de acum patru ani, este binevenit pentru turismul romanesc, deoarece aduce in Romania o practica europeana si reduce evaziunea fiscala in domeniu", ne-a declarat Herman Rosman, unul dintre initiatorii proiectului si membru in Consiliul director al ANAT.
Reprezentantii agentiilor de turism sustin ca masura va determina o mare parte dintre operatorii din piata specializati pana acum exclusiv pe turismul extern sa pregateasca si pachete turistice interne. "Introducerea sistemului de tichete de vacanta va avea un efect de antrenare care da o noua sansa turismului intern, iar o data cu turismul se dinamizeaza si alte sectoare, precum industria alimentara sau transporturile. Reprezinta si un instrument prin care se reduce evaziunea fiscala in domeniu, care a ajuns la 40%", considera Rosman. In plus, acest sistem va aduce in piata o infuzie de capital, necesar hotelierilor atat pentru investitii pentru modernizare, cat si pentru cofinantarea necesara accesarii fondurilor europene, spune Rosman. "Se creeaza mijloacele circulante necesare realizarii investitiilor.
Suplimentar, exista o intoarcere a capitalului, plecand de la turismul sezonier, intrucat acordarea tichetelor de vacanta va creste numarul de turisti pe piata interna, iar cresterea volumului de prestatii turistice va obliga automat la extinderea sezonului turistic", explica Herman Rosman. Operatorii din turism sustin ca tichetele de vacanta vor stimula apetitul romanilor pentru turismul intern, desi avertizeaza ca majoritatea vor prefera litoralul.