Pentru a mai micsora cu ceva dezastrul din sistemul public de pensii – provocat de abominabila legiferare inainte de alegeri a punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie –, actualul Guvern a inghetat pentru 2009 reglementarile care au operat la inceputul anului 2008 in colectarea si distribuirea contributiilor pentru asigurari sociale. Au cazut astfel reglementarile prevazute de fostul guvern pe linia reducerii, fara fundamentare economica, a nivelului de contributii sociale si pe linia cresterii de la doua puncte procentuale la 2,5 puncte procentuale a cotei de contributii distribuite catre fondurile de pensii administrate privat.
Societatile private care administreaza fondurile de pensii obligatorii au sarit de fund in sus. Vai, ce sacrilegiu! Sa-si bage Guvernul picioarele in afacerea lor, privata nevoie mare! Ba, mai degraba, ar fi, dupa parerea lor, sa nu se mai dea pensii in sistemul public decat sa nu-si faca ele afacerile! Vai, ce-a ajuns bietul stat roman!
Dar asa-i trebuie daca nu ia de turul pantalonilor asemenea companii si sa le trimita la dracu’! Caci, dupa cum se vede, aceste companii, toate straine, mizau – indiferent de conditii, chiar si in plina criza – sa-si umfle in continuare buzunarele pe baza de varsaminte la care contribuabilii romani sunt, atentie!, obligati! si, pana la interventia guvernamentala erau deja suparate ca statul roman nu-i ia de gat pe angajatorii romani care, in conditiile crizei, nu mai platesc contributiile pentru pensii si deci partea din acestea care le este destinata nu mai ajunge integral la respectivele companii!
Dar cam despre ce fel de afacere este vorba? Este vorba de afacerea secolului! Timp de cel putin 20 de ani, niste firme private primesc bani de la contribuabili – atentie, obligati de statul roman! – si firmele respective n-au alta treaba decat a plasa banii cu pricina, spre a le aduce profit lor si o remuneratie participantilor. si, inca o data atentie, timp de cel putin 20 de ani aceste firme primesc bani, fac plasamente, dar nici o plata catre contribuabili; poti deci sa prosperi si prost de-ai fi, in vreme ce aceia care ti-au bagat banii in buzunar afla daca se aleg si ei cu ceva din prosperitatea ta doar peste 20 de ani! Hai ca-i tare!
Iata o afacere pentru care chiar merita sa te bati. Este de inteles ce bube iti ies pe fata daca statul nu se ingrijeste sa-ti vare banii in buzunar, ba mai intarzie si viramentele! Te pot apuca pandaliile, mai ales in conditii de criza, cand toti altii duc lipsa de bani gheata (lichiditati cum se spune) si tu ai posibilitatea sa-ti vare cineva – obligatoriu! – bani in buzunar! Obligatoriu, caci asta este problema! Daca ar fi benevol – cum este in cazul schemei pensiilor private facultative –, ar fi altceva, fiecare fiind liber sa faca ce vrea cu banii lui, inclusiv sa-i lase pe altii sa-l praduiasca.
Iata un tip de asa-zisa afacere – impusa Romaniei, ca si altor tari, de catre Banca Mondiala –, o asa-zisa afacere dintre cele montate in favoarea capitalului privat international, prin care acesta face ravagii in tarile de tip bananier, fara sa indrazneasca insa a promova prin tarile de origine (pensii private obligatorii nu exista ca atare in tarile occidentale).
Una dintre afacerile din zona financiara care nu presupune munca, aport tehnologic si investitii, ci doar speculatii. Unul dintre zecile de tipuri de asa-zise afaceri financiare care au dus la actuala criza financiara internationala, pentru care platesc oamenii de rand prin efectele grave ale acesteia asupra economiei reale!
Actualul Guvern ar trebui sa foloseasca prilejul crizei spre a initia revocarea aplicarii in Romania a acestei malversatiuni financiare – experimentata si exersata doar la periferia sistemului, si nu in centrul acestuia! – care poate duce la dezastru sistemul public de pensii, si asa amenintat de fenomenul demografic obiectiv al imbatranirii populatiei, fenomen impotriva caruia, la o analiza atenta, schema pensiilor private obligatorii nu este de natura sa faca ceva, asa cum se pretinde.
N-ar fi rau ca Guvernul sa stranga putin surubul spre a obtine din partea angajatorilor contributiile pentru pensii, dar macar sa stie de ce o face: pentru ca aceste contributii sa ajunga la sistemul public de pensii, si nu sa se duca pe apa sambetei!