24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialGalatenii pleaca in croaziere din Republica Moldova

Galatenii pleaca in croaziere din Republica Moldova

» Republica Moldova a reusit ca in mai putin de un an sa construiasca un port la Giurgiulesti, la mila 72,2 a Dunarii, in zona de varsare a Prutului in Dunare.

» De o saptamana, au fost demarate croazierele pe Dunare si Marea Neagra, pe ruta Giurgiulesti-Istanbul-Giurgiulesti.

Giurgiulestiul era cunoscut, pana in urma cu o saptamana, doar ca localitate de frontiera din Republica Moldova, la granita tripla dintre Romania, Moldova si Ucraina. Aici, pe malul romanesc al Prutului, la cateva sute de metri de varsarea raului in Dunare, se afla Vama Galati-Rutier si Punctul de Contact Transfrontalier Romania-Moldova-Ucraina. De zilele trecute, Giugiulestiul este port martitim. Adica port la Dunarea maritima. Noul port a fost construit de autoritatile moldovene intr-un timp-record. "Republica Moldova a reusit sa construiasca timp de aproape un an un port maritim modern, care are capacitatea sa asigure acostarea navelor maritime de pasageri si de marfa cu o lungime de pana la 120 de metri.

 

Acest lucru, de asemenea, ofera cetatenilor moldoveni posibilitatea sa calatoreasca cu un transport ieftin, ecologic si confortabil, in statele din Bazinul Marii Negre, precum si Marea Mediterana. Terminalul petrolier si cel cerealier, care inca sunt in constructie impreuna cu portul de pasageri, vor constitui un nod comercial important in regiune si vor asigura transportarea diferitor marfuri pe cale maritima, feroviara si auto", a declarat la inaugurarea portului Igor Zaharia, seful Serviciului Transport Naval din cadrul Agentiei Transporturilor din Republica Moldova. Festivitatea a avut loc in prezenta presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

 

Incepand din 2005, la Giurgiulesti au fost efectuate investitii importante in construirea terminalului petrolier, in care au fost investite, pana in prezent, 35 milioane euro, si la teminalul cerealier, cu o capacitate de depozitare de 50.000 tone, in care au fost investite 12 milioane euro. Portul de la mila 72,2 a Dunarii confera Republicii Moldova un nou statut, acela de stat maritim. Portul Giugiulesti va fi legat de restul localitatilor din Republica Moldova prin intermediul unei cai ferate care este in constructie pe malul stang al Prutului.

Potrivit unor informatii din presa Republicii Moldova, investitorul si proprietarul portului de la Giurgiulesti este firma Danube Logistics SRL, care in decembrie 2004 a semnat cu Guvernul Republicii Moldova un acord de investitii pentru constructia Portului International Liber Giurgiulesti. Actionarii Danube Logistics sunt holdingul olandez Easeur Holding BV, care detine 80% din capital si apartine unui tulcean emigrat in Olanda, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine 20%.

Cap compas Turcia
Saptamana trecuta, o data cu inaugurarea portului, a fost lansat si programul croazierelor pe Marea Neagra. Este vorba de croaziere pe linia Giugiulesti-Istanbul-Giugiulesti. Deocamdata croazierele sunt efectuate cu nava "Printesa Elena", care poate lua la bord 145 de pasageri. La prima croaziera au urcat la bordul navei 80 de pasageri. O croaziera dureaza 5 zile, dintre care doua zile de stationare in Portul Istanbul. Pretul variaza de la 185 la 600 de euro de persoana, in functie de confort.
Sunt cabine de 2, 3 si de 4 locuri, dar si cabine clasa lux. Costul biletului include transportul dus-intors, trei mese pe zi si cazarea la bord si in timpul stationarii la Istanbul.
Faptul ca la cativa kilometri de Galati, practic la marginea orasului, a aparut sansa plecarii intr-o croaziera pe Marea Neagra si Mediterana a devenit "bomba zilei" la Galati.

» "Steaua Polara", parasita
Galatenii au o mare nostalgie pentru calatoriile cu vaporul pe Dunare. De ani de zile, primaria tot promite reluarea croazierelor pe Dunare, a si investit 11 miliarde de lei vechi in repararea navei "Steaua Polara", dar nici dupa doi ani de la finalizarea reparatiilor nu s-a intamplat nimic. "Steaua Polara" este si nava scoala a Liceului de Marina, iar Inspectoratul scolar refuza ca nava pe care o are in custodie sa aiba o dubla utilitate. In aceste conditii, croazierele intre Giugiulesti si Istanbul, care, dat fiind ca portul se afla la zece kilometri de Galati, pot fi asimilate si ca fiind Galati-Istanbul-Galati, ar putea deveni o atractie de vacanta pentru foarte multi galateni.

» Raceala transfrontaliera
Inaugurarea portului de la Giurgiulesti in prezenta presedintelui Vladimir Voronin era un moment important. Data fiind programele de colaborare transfrontaliera sustinute financiar de Uniunea Europeana si dezvoltate in cadrul Euroregiunii Dunarea de Jos de Romania, Moldova si Ucraina, data fiind si importanta noului port in dezvoltarea zonei, ar fi fost de asteptat ca la eveniment sa participe si reprezentanti din Romania. Dar nu au fost invitati la eveniment nici macar oficiali romani din cadrul Euroregiunii Dunarea de Jos.

Cele mai citite

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...

Organizarea eficientă a uneltelor în magazia de grădină: Sfaturi și trucuri pentru un spațiu ordonat 

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă