Cultul personalitatii al lui Nicolae Ceausescu e ilustrat la Muzeul de Istorie prin "Omagiu de… portelan", o colectie de vase si obiecte decorative primite de dictator de la "patria recunoscatoare". Expozitia e deschisa pana pe 6 aprilie.
In "Epoca de Aur", lipsa lui Mos Craciun era suplinita cu ocazii mai bune de sarbatoare: zilele de nastere ale tovarasilor Nicolae si Elena Ceausescu, ambele in ianuarie. Astfel, romanii puteau sa-si exprime simultan apetitul pentru daruit si pretuirea pentru "cel mai iubit fiu al poporului", si "savanta de renume mondial".
Intreprinderile si ministerele puneau la bataie resurse importante si priceperea angajatilor pentru a-i face omagii lui Ceausescu.
Vasele de portelan, cu forme cat mai elaborate, culori lucioase, deseori poleite cu aur, erau un cadou des intalnit. Iar ocaziile nu lipseau: vizitele de lucru, congresele, 1 Mai, 23 August sau zilele de nastere: 7 ianuarie – Elena – si 26 ianuarie – Nicolae Ceausescu.
Conducatorul iubit
Cultul personalitatii s-a dezlantuit in 1974, conform comunismulinromania.ro, site al Muzeului National de Istorie a Romaniei. Atunci, Ceausescu a devenit presedinte al Romaniei, eliminand separatia puterilor existenta, teoretic, in primii ani ai comunismului romanesc: era simultan presedinte, secretar al P.C.R., presedinte al Consiliului de Stat si al Consiliului de Aparare Nationala. Iar Elena Ceausescu, ajunsa membra a Comitetului Politic Executiv, avea in mana invatamantul si cultura.
Desi intr-un stat comunist, Ceausescu savura pompa specifica monarhilor. Astfel, in 1974 a introdus o inovatie, "sceptrul prezidential", pentru care a primit o scrisoare de felicitare de la pictorul suprarealist Salvador Dali.
Insa si "oamenii muncii" erau inventivi: pe un vas primit de la Ministerul Apararii, portretul lui Ceausescu e flancat de Mihai Viteazul, stefan cel Mare si alti conducatori de seama. "In numele tuturor oamenilor muncii", intreprinderile aduceau daruri "conducatorului iubit" pentru zeci de ani de "lupta revolutionara" si il infatisau alaturi de tarani, mineri si pionieri.
Noi suntem fiii lui
Insa lucrurile nu se opreau aici. Partidul prigonea religia, dar oamenii aveau nevoie de ceva in care sa creada. Asa ca "personalitatea conducatorului a depasit cadrul realitatii, pentru a adopta calitati mitice; modestul sat natal a devenit loc de pelerinaj si legenda, iar adjectivele care insoteau numele «Conducatorului» erau numai la superlativ, biografia fiindu-i mereu rescrisa si capatand caracter hagiografic (sfant – n.r.)", scrie site-ul muzeului. Aceeasi tendinta de divinizare au avut-o Stalin sau Mao Zedong. "Scinteia" scria despre Ceausescu in 1983 ca "el este Romania, noi suntem fiii lui".
In aceasta lumina, vasele oferite dictatorului erau ofrande.