Liberalii isi aleg astazi si maine o noua conducere in cadrul unui congres extraordinar. Este pentru prima data in istoria postdecembrista a liberalilor cand batalia a fost atat de stransa incat rezultatul ramane incert pana in ultimul moment.
Liderii PNL au decis ca a venit momentul sa schimbe statutul, sa desfiinteze unele organisme, dar si sa infiinteze noi functii de conducere. Calin Popescu Tariceanu, care a asigurat presedintia partidului timp de patru ani (perioada in care a fost si premier al Romaniei), a parasit guvernarea teribil de sifonat. Dupa ce PNL a intrat in opozitie, formandu-se alianta PSD-PDL, lideri ai partidului l-au acuzat ca a decis de unul singur, fara consultarea partidului, intrarea in opozitie, desi PNL avea cele mai mari sanse sa ramana la guvernare in alianta cu democrat-liberalii. Decizia de a refuza "prima optiune" a PDL pentru guvernare i-a determinat pe multi lideri ai PNL, dar si o mare parte din filialele judetene, sa provoace convocarea unui congres extraordinar pentru schimbarea lui Tariceanu. Impins in fata de unii sefi de filiala si de seniorii PNL, printre care Mircea Ionescu Quintus, Crin Antonescu a decis sa intre in competitie pentru sefia partidului.
Ultimele informatii din PNL il dau pe Antonescu drept castigator al presedintiei PNL, el avand de partea sa, se pare, 27 de filiale despre a caror sustinere a vorbit inca din momentul anuntarii candidaturii. Insa nu toti membri delegatiilor respective l-ar vota pe el, oamenii lui Tariceanu ducand munca de lamurire dupa ce lista a fost anuntata de noul aspirant la sefia PNL. Nici Tariceanu nu a fost insa scutit de surprize, importanti colaboratori ai sai trecand in tabara lui Antonescu. De exemplu, presedintele PNL Iasi, Relu Fenechiu, care controleaza o mare parte din organizatiile judetene din Moldova, a trecut in tabara lui Antonescu, desi fusese unul dintre cei mai influenti oameni ai guvernarii Tariceanu. Chiar si fostul ministru Varujan Vosganian, promovat in functii importante in guvern si partid de Tariceanu, a devenit chiar in ultimul moment un sustinator al lui Antonescu.
Desi acuzat ca a chiulit cam mult din Parlament, Crin Antonescu se bucura de o imagine buna in partid, dar si in randul electoratului, fiind perceput ca un lider care nu s-a compromis cat timp a fost PNL la guvernare, mai ales ca nici nu a ocupat functii publice. In Delegatia Permanenta s-a decis infiintarea functiei de prim-vicepresedinte, seful de rezerva al partidului, care se va ocupa cu treburile organizatorice ale PNL in lipsa presedintelui si care va prelua conducerea liberalilor in conditiile in care liderul ar reusi sa devina sef al statului. Pentru acest post se vor bate Ludovic Orban, Teodor Atanasiu, Marian Petrache si Romeo Stavarache. Totodata, prin votul dat in Delegatia Permanenta s-au decis desfiintarea Consiliului National si mentinerea numarului de 15 vicepresedinti, iar Biroul Permanent va fi format din 29 de membri.
Presedintii a opt judete, cum ar fi Giurgiu, Calarasi, Hunedoara, Botosani, Bacau, Ialomita, Valcea, vor fi membri de drept ai Biroului Permanent. Toate aceste modificari ale statutului vor primi un vot final la congres.