0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCele mai multe familii din Romania isi pot permite cu greu locuinte...

Cele mai multe familii din Romania isi pot permite cu greu locuinte ce depasesc 38.000 euro

Romanii cu venituri medii pot obtine un credit imobiliar in valoare de doar 28.300 euro, in conditiile accesarii unui credit ipotecar pe 30 de ani cu o dobanda de 9,5% p.a. si un grad de indatorare de maxim 50%. Daca tinem cont de avansul standard solicitat de banci de 25%, valoarea locuintei pe care aceasta familie si-o permite nu depaseste 38.000 euro, se arata intr-un studiu realizat de catre CENTURY 21 Romania. Acest studiu a luat in considerare principalii factori ce influenteaza accesibilitatea la o locuinta: venitul net disponibil al unei familii, gradul de indatorare, avansul minim cerut, dobanda medie si durata standard la creditele ipotecare, precum si evolutia cursului de schimb.

Pentru familiile din Bucuresti, ce inregistreaza venituri in medie cu o treime mai mari decat media pe tara, valoarea locuintelor accesibile se situeaza in jurul palierului de 50.000 euro, nivel la care se inregistreaza cea mai substantiala cerere latenta.
"Ne asteptam ca preturile pe segmentul rezidential din Bucuresti sa coboare sub nivelul de 50.000 de euro, avand in vedere atat criza interna imobiliara cat si criza financiara importata din strainatate. Pentru apartamentele de 3 camere aceasta se traduce printr-un pret mediu de 670 de euro pe mp construit’’, declara Gabriel Alexandru, Vice Presedinte CENTURY 21 Romania. "Cei care isi permit sa achizitioneze locuinte mai scumpe sunt cei care lucreaza in domeniul financiar, unde accesibilitatea medie se situeaza in jurul valorii de 170.000 euro, precum si cei ce lucreaza in industria tutunului si in transportul aerian, cu o accesibilitate medie de 130.000 de euro", a adaugat Alexandru.
Pe baza acestui studiu, CENTURY 21 Romania estimeaza ca piata imobiliara isi va continua tendinta descrescatoare pana in a doua parte a anului 2010 cand este posibila o stabilizare a preturilor pe acest segment de piata.

’’Accesibilitatea la o locuinta poate fi majorata artificial prin luarea in calcul a unor venituri ce nu au caracter permanent, minimizarea cheltuielilor lunare ale familiei dar si prin promovarea unor oferte cu dobanzi promotionale in primii ani de creditare, ce pot ascunde costul real al creditului si expune bancile la un risc similar celui sub-prime’’, apreciaza Gabriel Alexandru.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă