0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSubofiterul acuzat de tradare vindea secrete pe 1000 de dolari

Subofiterul acuzat de tradare vindea secrete pe 1000 de dolari

Floricel Achim, acuzat de tradare prin transmitere de secrete si spionaj, recunoaste faptele si sustine ca le-a comis "din cauza situatiei materiale precare", se arata in motivarea Curtii de Apel privind arestarea preventiva a subofiterului care furniza informatii pentru o mie de dolari.

In motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Floricel Achim si a lui Marinov Zikolov, consultata de Mediafax, instanta Curtii de Apel Bucuresti a retinut ca Achim Floricel este acuzat ca, in perioada 2002-2007, ar fi procurat documente cu caracter secret de stat, dar si documente a caror importanta face ca divulgarea lor sa pericliteze siguranta statului constand in sisteme de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale subunitatilor si tehnici militare, indicative ale unitatilor militare, planuri de aparare si altele.

Astfel, Achim Floricel i-ar fi predat lui Marinov Zikolov aceste documente pentru diverse sume de bani, in general pana la 1.000 de dolari, iar Marinov Zikolov le-ar fi transmis unei tari straine.

"Floricel lucra ca subofiter in cadrul Ministerului Apararii divizia 1 infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregatire in domeniul informatiilor criptate care i-au imbogatit experienta profesionala", a retinut instanta in motivarea sa.

Anchetatorii au stabilit ca, din anul 2001, Floricel l-a cunoscut pe Marinov si a legat o relatie de amicitie cu acesta. In baza acestei relatii, in perioada 2001-2009, Floricel ar fi procurat din retelele informatice ale unitatii militare documente secrete de stat pe care le-ar fi transmis inculpatului Marinov, sustine instanta.

"Pe timpul executarii serviciului cu durata de 24 pana la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unitatii unde isi desfasura activitatea. Astfel isi crea oportunitati de a obtine informatii militare, urmarea sa nu fie nimeni in zona si folosea orice prilej pentru a sustrage informatii. Folosind aceste oportunitati extragea pe memory stick «la intamplare, la vrac» tot ce reusea sa copieze. Dupa aceea, ii preda lui Zikolov memory stick-ul iar acesta la randul sau lua legatura cu reprezentantul puterii straine si ii dadea aceste date", se arata in motivarea instantei Curtii de Apel Bucuresti.

In document se retine faptul ca Marinov a declarat ca, "in perioada 2001-2002, era in relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti care i-a spus ca este interesat de informatii militare pentru care plateau intre 800 si 1.000 de dolari".

"Documentele la care avea acces Floricel nu puteau fi accesate in alt cadru decat cel stabilit de dispozitiile Legii nr. 182/2000 si Hotararii Guvernului nr. 582/2002 pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si regulamentului de circulatie a documentelor clasificate care cuprinde norme de protejare a informatiilor militare. Achim Floricel detinea autorizatie de acces la informatii clasificate din 6.10.2006 de nivel secret", sustine instanta.

Curtea de Apel Bucuresti a retinut ca Achim Floricel a recunoscut comiterea infractiunii de care este acuzat si a precizat ca din cauza situatiei materiale precare a comis aceste fapte.

Pe de alta parte, Zikolov a recunoscut in parte faptele comise, dar a precizat ca a colaborat cu organele de urmarire specializate din Romania.

In luarea masurii arestarii preventive, instanta a tinut cont de "pericolul social al faptelor comise de cei doi", care "rezulta si din modul calificat in care au actionat acestia luandu-si masuri de precautie pentru a nu fi prinsi, schimband locurile de intalnire, folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice, cu informatiile sustrase".

Totodata, instanta a avut in vedere si "natura si gravitatea deosebita a faptelor comise respectiv tradare si spionaj, "infractiuni de o gravitate deosebita".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă