4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania vrea un nou acord cu FMI

Romania vrea un nou acord cu FMI

» Romania nu miza pe acordarea de catre liderii Uniunii Europene a unui imprumut de 180 miliarde euro statelor est-europene, asa cum ceruse Ungaria, deoarece doreste o abordare separata a problemelor regiunii, sustin analistii financiari romani.

"Romania nu a sustinut o abordare de grup, dar isi doreste un sprijin de la UE adecvat nevoilor sale", ne-a declarat analistul Radu Craciun.
De altfel, cancelarul german Angela Merkel a respins ideea unui fond destinat regiunii, chiar cu argumentul diversitatii problemelor cu care se confrunta guvernele central- si est-europene. "V-as sfatui sa nu luati in discutie cifre imense", a spus Merkel, adaugand ca "nu poti compara Slovenia si nici Slovacia cu Ungaria". Uniunea nu putea accepta crearea unui asemenea fond din doua motive: pe de o parte, nu este eficient sa blochezi banii deoarece sunt scumpi; pe de alta parte, este nevoie de o urmarire atenta a utilizarii eficiente a ajutorului financiar, chestiune pe care numai Fondul Monetar International o poate face, spune analistul Radu Craciun. "Ar fi fost nerealist sa se pompeze bani in regiunea est-europeana fara sa existe o entitate abilitata care sa monitorizeze utilizarea eficienta a banilor, adica fara FMI", a spus Craciun.

De altfel, Radu Craciun se asteapta ca in aceasta luna Romania sa finalizeze un aranjament financiar atat cu FMI, cat si cu UE. "Este preferabil sa primim mai devreme o sustinere financiara, inclusiv din partea FMI, deoarece avem nevoie", considera analistul economic Matei Paun.
Romania are mai degraba nevoie de acces la finantare, astfel incat are mai mult de castigat din planul anuntat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, care s-au angajat sa investeasca 24,5 miliarde euro in Europa Centrala si de Est, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane. "De acolo vom avea acces la finantare, ceea ce este esential, deoarece nu avem nevoie de o capitalizare a bancilor", a spus Anghel.

Totusi, in ultimele sase luni leul a pierdut 18% din valoare in fata euro, in ton cu monedele regiunii, vulnerabile in fata crizei si din cauza retragerii investitorilor straini din zona. "Pietele financiare ar fi preferat un pachet de ajutor pentru regiune. Se vede din orice analiza ca investitorii considera ca intreaga regiune, inclusiv Romania, este riscanta", a observat Radu Craciun.

Cele mai citite

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă