» In timp ce pacientii sunt de acord cu introducerea protocoalelor, unii medici constanteni spun ca motivatia acestora este pur economica.
Incepand cu data de 1 martie, comisii alcatuite din reprezentanti ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Colegiului Medicilor vor elabora o serie de ghiduri si protocoale care se vor adresa tuturor nivelurilor de asistenta medicala, de la cea primara pana la asistenta spitaliceasca. O data cu aparitia protocoalelor, medicii nu vor avea voie sa mai prescrie tratamente fara sa respecte schemele terapeutice prevazute in acestea. Oficialitatile din sectorul sanitar sustin ca principalul rol al protocoalelor terapeutice este acela de a-i apara pe pacienti de medicii incompetenti. Urmand instructiunile din aceste ghiduri, medicii risca mai putin sa comita erori grave. "Protocoalele ne apara cu adevarat de medici si de greselile lor, care apar din ce in ce mai des.
Acestea insa ii protejeaza si pe medici fata de plangerile pacientilor, apoi ii protejeaza pe pacienti fata de greselile medicilor, care nu mai pot trata dupa ureche, si, in final, duc la o estimare a costurilor in orice spital", a declarat Marian Stroie, pacient. Slaba pregatire a medicilor din ultimele generatii este o consecinta directa a actualului sistem de invatamant, in care facultatile sunt platite dupa numarul de studenti, nu dupa performantele acestora. Cu toate ca autoritatile sustin ca motivatia nu este strict economica, documentele nu fac decat sa puna restrictii la prescrierea medicamentelor si terapiilor scumpe. Medicii constanteni se simt constransi prin aceste protocoale si acuza Ministerul Sanatatii ca nu le acorda increderea necesara. "Protocoalele incurajeaza o medicina defensiva, in sensul ca doctorii vor trata pacientii conform ghidurilor si nu vor face nimic mai mult, chiar daca s-ar impune, ca sa fie acoperiti din punct de vedere juridic.
Mai ramane putin si pacientii pot fi tratati de oricine, daca se respecta acel protocol terapeutic. Una este ca se doreste economie si alta impunerea unui tratament pacientului", a precizat un medic internist din cadrul Spitalului Judetean.
» Primele ghiduri si protocoale se vor elabora pentru boli cerebrovasculare, cardiopatie ischemica si infarct, hipertensiune arteriala, boli pulmonare cronice, cancer de col, de san, de prostata si de colon,
diabet zaharat.