14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUmiliti in Italia: "Ne este rusine ca suntem romani"

Umiliti in Italia: “Ne este rusine ca suntem romani”

Romanii din Italia resimt consecintele negative ale numeroaselor acte de agresiune sexuala facute de concetatenii lor stabiliti in Peninsula. Gelu Rusu, fost consilier la Primaria Romei si membru in Consiliul National al Imigratiei, constata ca "romanii nu mai vorbesc limba materna pe strada, le este teama pentru copiii lor, nu se mai intalnesc in locurile unde se intalneau de obicei si nu mai merg in parcuri". Cu toate acestea, furia italienilor nu poate fi considerata neintemeiata. Numai de la inceputul anului fortele de ordine au retinut mai multe zeci de violatori cu cetatenie romana, iar la Roma politia a prins in doar doua luni 234 de infractori romani, aproape jumatate din totalul arestarilor facute. Doua incidente insa au inflamat opinia publica italiana: unul, cand un roman a incercat sa violeze o femeie oarba, de 83 de ani, iar cel de-al doilea, cand doi cetateni romani au violat o fata de 14 ani si l-au obligat pe prietenul acesteia sa priveasca agresiunea. Poeta Daniela Crasnaru, director adjunct al Accademia di Romania din Roma, subliniaza insa ca aceste incidente "nu sunt inventii, sunt din pacate reale si frecvente. Nici nu s-au stins bine ecourile cazului Mailat ca a si inceput lungul sir de violuri cu autori de cetatenie romana". Gelu Rusu, fost consilier la Primaria Romei, spune ca "exista o tensiune care se simte in aer", iar din cauza actelor de violenta multi romani sunt batuti sau agresati".   

Eroului roman Iosif Petrisor, care anul trecut a salvat dintr-un incendiu doi batrani dintr-un sat aflat in apropierea Romei, nu i se mai pare la fel de bine in Italia. El ne-a spus ca "viata in Italia pentru romani s-a schimbat de la A la Z, nu mai suntem tratati la fel". Petrisor, supranumit de presa din Italia "Superman din Est", ne-a spus cu mahnire ca a ajuns in situatia in care ii este rusine sa mai spuna ca este roman. "Eu lucrez la un depozit de materiale de constructii si inainte eram tratati cu afectiune, acum, cand persoanele cu care lucram aud ca suntem romani, toate sunt in defavoarea noastra", ne-a marturisit Iosif Petrisor.
Unii dintre prietenii sai chiar au fost batuti pentru ca sunt romani, iar el a avut "intr-un bar, o discutie mai aprinsa cu doi italieni" si a ales sa taca pentru ca totul sa nu degenereze.
Mai mult, fratele sau, care statea de cinci ani in Italia, a fost nevoit sa plece cu familia inapoi in Romania din cauza "copiilor, care erau foarte urat tratati la scoala, iar acest lucru s-a intamplat dupa ce au facut clasele I-IV in Italia".  
Poeta Daniela Crasnaru, director adjunct al Accademia di Romania din Roma, subliniaza insa ca agresiunile facute de romani "nu sunt inventii, sunt, din pacate, reale si frecvente. Nici nu s-au stins bine ecourile cazului Mailat, ca a si inceput lungul sir de violuri cu autori de cetatenie romana".
Teodora Bejgu, educatoare tot la Roma, ne-a spus ca nu i se pare ca este privita altfel de parintii italieni cu care intra in contact. De aceeasi parere este si Dana Mihalache, de la Asociatia Spirit Romanesc din Roma, care socoteste ca atitudinea negativa fata de romani este determinata in primul rand de "nivelul de cultura al italianului cu care stai de vorba". Cu toate acestea, Dana Mihalache recunoaste ca "in autobuze se simte o tensiune" insa arata ca, in munca pe care o face "intrand in contact cu persoane cu un anumit nivel de cultura si care lucreaza si cu fenomenul de emigratie" realizeaza ca acestea "vad altfel lucrurile si inteleg ca poti acuza nume precise nu o natiune intreaga".
Poeta Daniela Crasnaru, ne-a marturisit, la randul ei, ca "locuind intr-un spatiu cultural" nu simte "in mod direct ostilitatea localnicilor", iar "cei care vin la spectacole isi dau seama ca nu suntem toti o apa si-un pamant si ne compatimesc jenati pentru ispravile delincventilor romani". Daniela Crasnaru recunoaste ca "este neplacut", iar "pe strada este preferabil sa nu vorbesti romaneste din prudenta pentru ca nu stii peste cine dai". Directorul adjunct al Accademia di Romania din Roma remarca insa ca atunci cand este vorba de o fapta in afara legii "daca sunt martori, acestia spun: "Criminalul avea accent din Est", iar in Est, in ultimul timp, par a locui numai romani".
Gelu Rusu, fost consilier la Primaria Romei si membru in Consiliul National al Imigratiei, spune ca "exista o tensiune care se simte in aer din cauza actelor de violenta" de aceea inca de acum un an "multi romani sunt batuti sau agresati". Gelu Rusu spune ca tensiunile capata amploare de fiecare data cand un caz de agresiune sexuala facuta de cetateni romani este mediatizat. Consecintele sunt, in opinia lui Gelu Rusu, faptul ca "romanii nu mai vorbesc limba materna pe strada, le este teama pentru copiii lor, nu se mai intalnesc in locurile unde se intalneau de obicei si nu mai merg in parcuri". El le recomanda romanilor sa continue sa aiba o atitudine normala fata de italieni, desi admite ca "din pacate, persoanele oneste platesc pentru cei care au comis ilegalitati".
Departe de capitala, lucrurile par mai calme. Angela Paslariu, proprietara unei pizzerii in Venetia, ne-a povestit ca, desi "nu se simte o schimbare de atitudine", atunci cand a vazut la televizor ca multe magazine ale romanilor au fost incendiate, a scos steagurile care erau arborate in fata restaurantului sau pentru cateva zile. Ea ne-a spus ca acum ii este teama deoarece "intrand in contact cu multi clienti, isi dau repede seama ca nu esti italian", iar cand este intrebata de unde vine raspunde doar "din Comunitate" fiindu-i rusine sa mai spuna ca este romanca.  Preotul Petre Coman, de la Parohia "Inaltarea Domnului" din Florenta, apreciaza la randul sau, ca aici nu a fost incidente, si nici romanii nu se tem de eventuale repercursiuni.

ITALIA
Il Sole 24 Ore: "Peninsula, prada unui profund dezechilibru democratic"

Pe langa presiunea exercitata de opinia publica asupra Guvernului Italian din cauza agresiunilor sexuale comise de romani, dezbinarea partidelor ar putea favoriza tensiunile etnice. Cu o stanga decapitata si fara rival in propria tabara, actualul premier italian, Silvio Berlusconi, pare mai puternic ca niciodata in fruntea Italiei, prea puternic in ochii unor politicieni si analisti care se tem de o slabire a democratiei.
Demisia-surpriza a sefului stangii, Walter Veltroni, a aruncat in haos Partidul Democrat (PD), principala formatiune de opozitie, in timp ce Cavaliere, revenit la putere in urma cu zece luni si in pofida celor 72 de ani, a reusit sa-si neutralizeze toti rivalii potentiali aflati in dreapta spectrului politic.
Detonatorul crizei stangii a fost infrangerea candidatului sau in Sardinia la alegerile regionale, castigate de un necunoscut ales de Berlusconi. Politologul francez Marc Lazar,  specialist al spatiului italian, declara ca, "in pofida crizei economice, Berlusconi este perceput drept cel care protejeaza italienii, beneficiind mereu de starea de gratie care a urmat victoriei dreptei la legislativele din aprilie 2008. Este la zenit si are multe puteri in maini".
Potrivit expertilor, doar o agravare a crizei economice si o crestere masiva a somajului ar putea ameninta pozitia lui Berlusconi, care "de 15 ani domina viata politica a Peninsulei, fie la putere, fie in opozitie". Aceste puteri ale sefului dreptei  suscita nervozitate chiar in propria tabara. Potrivit editorialistului de la Il Sole 24 Ore, "Italia este in prezent prada unui profund dezechilibru democratic". Iar ministrul Apararii, Ignazio La Russa, declara la televiziunea de stat ca "o tara cu o majoritate compacta ca a noastra are nevoie de o opozitie responsabila". Calitatea democratiei italiene nu este prea buna si Berlusconi nu ajuta la ameliorarea situatiei,  apreciaza analisti din Peninsula, citati de AFP.

TORINO
» "Banca ma refuza pentru ca sunt roman"

Costel Pletosu este un fotoreporter roman care s-a stabilit in Italia in urma cu 11 ani, iar de 10 ani este clientul unei banci din zona Asti, Torino. "Eu am un studio foto care s-a dezvoltat in timp ce vecinii mei italieni au dat faliment. Am nevoie de un sediu mai mare si am cerut o scrisoare de incredere pentru a arata garantia celui care mi-l va inchiria. Directoarea sucursalei mi-a refuzat acest document pe motiv ca asa are ordin de cand cu problema tiganilor violatori. Este surprinzator pentru ca sunt client vechi si am derulat multi bani aici, iar in regiunea noastra nu sunt probleme cu romii", a afirmat Costel Pletosu, un colaborator permanent pentru ziare ca La stampa, La nuova provincia, Gazzetta di Asti, Corriere della sera si Cronaca qui de Torino. Tot el a povestit reactia localnicilor la manifestarile "Forza nuova"; care la ultimul eveniment organizat de formatiune liderul ei a fost batut cu oua. Nu de romani, ci de italieni.

Cazurile de violuri cu autori romani care au revoltat opinia publica din Peninsula

– septembrie 2007 – trei romani au fost arestati fiind acuzati ca au comis violuri si talharii intr-un cartier de la periferia Romei

– octombrie 2007 – Romulus Nicolae Mailat, de 25 de ani, a omorat-o prin agresare sexuala pe Giovanna Reggiani

– decembrie 2007 – Marius Gavrib, de 22 de ani, a fost arestat pentru ca a sechestrat, batut si violat o italianca de 50 de ani

– ianuarie 2008 – Tribunalul pentru Minori din Roma i-a acuzat pe trei elevi de origine romana ca au sechestrat o eleva intr-o cladire a liceului unde invatau si ca au incercat sa o violeze

– aprilie 2008 – un roman in varsta de 30 de ani a fost arestat de politia italiana dupa ce a violat o femeie de origine bosniaca la periferia Romei
– Claudiu Stoleru, in varsta de 20 de ani, este arestat pentru uciderea unui cuplu din Lugagnano din Sona, langa Verona

– Ioan Rus, de 36 de ani, din judetul Mures, a fost arestat la Roma, dupa ce a agresat o studenta, fiica unui diplomat acreditat in Italia. Femeia este fiica unui diplomat din Lesotho acreditat la Roma, aflandu-se in Italia la studii

– august 2008 – Paul Petre, 32 de ani, si Bohus Andrei Vasile, 20 de ani, au fost acuzati ca au agresat si jefuit un cuplu de turisti olandezi care facea turul Europei pe bicicleta

– Un barbat de 31 de ani a fost arestat la Salerno, dupa ce a atacat in plina zi o tanara de 23 de ani

– octombrie 2008 – Curtea cu Juri din Roma l-a condamnat pe Romulus Nicolae Mailat la 29 de ani de inchisoare pentru uciderea, agresarea sexuala si talharirea italiencei Giovanna Reggiani

– ianuarie 2009 – mai multi romani au fost arestati de carabinieri, fiind suspectati ca au violat o tanara de 21 de ani, la Guidonia, si ca l-au agresat pe partenerul acesteia

– Cinci cetateni romani au fost arestati si acuzati ca au violat o romanca aflata la munca in Italia. Cei cinci au fost indentificati de carabinieri datorita tatuajelor pe care le aveau pe maini.

– februarie 2009 – un roman in varsta de 31 de ani a fost arestat pentru agresarea sexuala a unei batrane oarbe in varsta de 83 de ani, la Albuzzano, localitate situata in apropiere de Pavia

– Isztoika Loyos Alexandru, 20 de ani, si Karol Racz, 36 de ani, au fost arestati la Roma dupa ce au violat o eleva de 14 ani si l-au batut pe prietenul acesteia.

Cele mai citite

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...

Plângere penală pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin

Un cetățean care se prezintă “militant civic” a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele primarului din Drobeta Turnu Severin, Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă