4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialTichie de vacanta

Tichie de vacanta

E lena Udrea s-a conformat: tichetele de vacanta, care sa sporeasca oferta muntelui si a marii. Tichetele de vacanta nu sunt solutii de criza. Verificarea crizei s-ar fi facut prin acordarea primelor de vacanta, avantaj motivat pentru salariat. Daca angajatorul din sectorul privat vrea sa acorde prime de vacanta, foarte bine, o face pe banii lui, nu pe banii bugetului. Asa se verifica daca economia merge. Este un nonsens ca pe timp de criza sa faci pomeni. O solutie neadecvata intr-un an dificil. Daca valoarea tichetului ar ramane la 2.000 lei, minusul bugetar ar fi de 0,35% din PIB sau cat tot bugetul Cercetarii. si alte industrii ale serviciilor pot pretinde ajutoare de acest fel. Cecurile de vacanta ar fi folositoare in vremuri normale. Nu favorizezi un sector in dauna altuia. Trebuie incurajat consumul, dar prin altfel de mijloace.

 

Masura sustinerii industriei chiar este necesara, mai ales ca o fabrica de genul Dacia aduce valuta. In conditii de criza, intelegem sa se protejeze un sector care are o contributie mare la PIB, nu unul cu o pondere de unu si ceva. Mai curand, cele doua miliarde de lei destinate tichetelor ar trebui sa se duca in investitii sortite sa stimuleze turismul. Chiar sa fie creditati hotelierii sa reamenajeze camerele, sa nu mai miroasa a mucegai. Sau sa fie investite cele doua miliarde in amenajarea plajelor (imbacsite de gunoaie, cu taluzurile degradate). Investind in infrastructura, imbunatatind serviciile, atragi si turisti straini. Daca posesorii de tichete sunt impinsi cu forta in aprilie si octombrie la mare nu s-a rezolvat nimic. Efectul ar fi daca cel care primeste un tichet de 2.000 RON mai are macar pe atata in buzunar. Tichetul nu ajuta pentru plata unui concediu decent daca omul este nevoit sa renunte sa plateasca rechizitele copilului.

 

Cica ar urma sa beneficieze de aceasta pomana un milion de persoane. Ce vor zice cei care nu prind un tichet? Vor primi cumva tichete si cei ramasi fara serviciu? O fi si asta o metoda pentru cei stresati de criza – ii expediezi in vacanta, sa nu se mai gandeasca la restantele de la intretinere, la ratele de la banca neachitate. Automat, posesorul de tichet devine "donator" la anumite unitati turistice. S-or afla printre ele si hotelurile domnului Cocos? si inca ceva – cum se vor impaca tichetele cu turismul ecumenic? Sa vedeti cine va avea dreptul sa tipareasca, sa secretizeze, sa emita si sa distribuie tichetele. Daca firmele emitente iau 7% din valoarea tichetelor, asta inseamna 35 milioane euro. si anume, cativa km de autostrada spre destinatiile de vacanta. Daca s-ar temina cei 60 km cati au mai ramas din Autostrada Soarelui, va garantez ca toate statiunile de pe litoral ar fi full si pe perioada crizei.

Daca toata lumea strange cureaua, si turismul mai poate da o gaura la cingatoare. In aceeasi cingatoare incape si statiunea pe care o va ridica Elena Udrea din temelii, in genul satului Vama Veche. Aici s-ar putea muta campionatul de table, pentru ca doamna a fost nevoita sa-i premieze pe castigatorii din 2008 in Parcul Drumul Taberei. Sper ca este o gluma ca Elena Udrea vrea sa faca din litoral un Las Vegas, sa atraga cazinouri prin acordarea de facilitati fiscale. De altfel, la aceasta veste, proprietarii de cazinouri au declarat ca prefera sa ramana in statiunea Bucuresti, nu vor pe litoral nici daca Udrea ii scuteste complet de impozite pe 99 de ani. Turismul s-ar putea sa aiba si el o stagnare in 2009. Dar cate sectoare nu vor avea stagnari?! In astfel de situatii renunti la palmieri, la proiecte aberante gen Dracula Park, Baile Bucuresti s.a.m.d. Ei bine, madam Udrea a declarat ca mai intai vrea sa schimbe mentalitati. Numai ca avem statiuni fara drumuri.

Beneficiarii tichetelor poate se vor inghesui la Baile Bucuresti pentru turism balnear. Vor constata ca singura "amenajare" este un bazin de la un foraj din spatele Casei Scanteii, unde se scalda cativa pensionari in apa sulfuroasa. N-am auzit nimic de reabilitarea statiunilor balneare consacrate, dar abia astept sa vad clipul cu Baile Bucuresti. Capitala ar putea deveni si statiune de schi. Tot s-a carat zapada pe partiile din Parcul Tineretului. Sa nu se uite de cateva parcari Dali in preajma. si sa nu pierdem pe drum o alta propunere a doamnei: potentialul "raurilor interioare". Sa-i dam bataie pe raurile interioare.
Sunt om de munte. Niciodata n-am vazut atata vanzoleala spre statiunile montane dupa 5-6 ianuarie. De acest revelion, dar si dupa, in plina criza, romanii nu s-au dat in laturi de la a petrece in statiuni. Este insa de neconceput in ce hal de degradare au ajuns cabanele montane, mai ales cele de altitudine. De sporturile montane nici nu se mai vorbeste. Alpinismul este pe primul loc doar intr-o enumerare, pentru ca se afla la litera "a". Suntem inexistenti la concursurile de schi, sarituri, bob s.a.

Romanilor care-si fac probleme cu hrana li se par aberante astfel de tichete, in locul celor de masa. Cum sa acorzi astfel de bonusuri cand multi angajatori nu mai au lichiditati pentru plata salariilor? Am vazut cum a cheltuit doamna ministru o jumatate de milion de euro la o "promovare" a turismului, la Targul de Turism de la Stuttgart, unde a dansat si a plans (si ne asteapta 100 de targuri de turism!). Doamna ministru mai vrea sa-l foloseasca pe Zamfir pe post de Dracula. Am revazut acelasi gen de promovare, ca pe vremuri, cu pliante de doi lei, taraf, tuica, slana si fete in costume populare.

Taraful, lacrimile si blondele au devenit brand de tara. Halal promovare turistica! Asta poarta numele "program de dezvoltare a produselor turistice". De altfel, bugetul Turismului prevede si o suma importanta pentru intarirea capacitatii administrative. Care? Turismul este privatizat aproape 100%. Pentru ca suntem in criza, poate se gandeste Guvernul Boc si la tichetele de munca. Ne-am linistit – doamna Udrea a mai primit de la Guvern o tichiuta de margaritar: insarcinari antiteroriste.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă