Zeci de bolnavi internati in spitalele judetului Constanta au simtit pe pielea lor in ultimul an ce inseamna criza de sange, fiind in situatia de a astepta in sectii sa le vina randul la transfuziile sanguine. Potrivit cadrelor medicale constantene, astfel de cazuri sunt intalnite in special in Sectia Medicala, dar si la Oncologie, cantitatile de sange primite fiind indreptate cu prioritate spre sectiile chirurgicale. "Sunt bolnavi cu anemii grave care au nevoie de transfuzii dar, fiind cazuri cronice, sunt trecuti in asteptare, prioritate avand cazurile acute, bolnavii din sectiile chirurgicale", precizeaza cadrele medicale din Sectia Medicala I a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Asteptarea bolnavilor pentru transfuzii este urmarea faptului ca Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina nu poate acoperi cererea spitalelor din judet. Numai Spitalul Judetean consuma aproximativ 160 de litri de sange pe luna. Problemele cele mai mari se inregistreaza atunci cand pacientul care are nevoie de transfuzie sanguina are o grupa de sange mai rar intalnita. De regula, donatori mai putini sunt pentru grupa de sange BIII cu Rh negativ. "Se apeleaza de obicei la donatori din familie, dar chiar si atunci se poate intampla sa nu se gaseasca donatorul potrivit daca este nevoie de o grupa de sange mai rara", sustine Alina Dobrota, medicul sef al Centrului de Transfuzie Sanguina.
» Pentru cele cateva tichete de masa care insumeaza 58 de lei si, eventual, o zi libera de la serviciu, putini mai sunt cei care se hotarasc sa isi indrepte pasii spre Centrul de Transfuzie Sanguina pentru a se inscrie pe lista donatorilor de sange.
» Numar in scadere
De altfel, numarul persoanelor care trec pragul Centrului de Transfuzii Sanguine este mai mic de la an la an. In ciuda campaniilor publicitare facute la nivel national, care au avut ca scop constientizarea persoanelor in vederea donarii de sange, situatia la nivelul judetului nu s-a schimbat in bine. "Avem multi donatori fideli, care vin la noi de 4-5 ori pe an. Mai sunt si cei care vin si doneaza pentru o ruda sau din solidaritate pentru un coleg. Mai putini sunt donatori noi", a precizat Dobrota.