18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza, Udrea si Mitraliera

Criza, Udrea si Mitraliera

Ieri am vazut criza cu ochii. M-am dus la banca sa rezolv niste facturi si, cand am intrat, am avut un mic soc. In banca era liniste ca la filarmonica intre doua parti ale unui concert. De la birouri se auzea cate o tuse care spargea linistea din jur, adanca si grava, intarita de sunetul discret si monoton scos de ventilatoarele calculatoarelor. Nici un client, nimeni. O intreb pe simpatica operatoare de cont cu care colaborez ce se intampla, daca e pauza de masa sau daca e inchis cu prilejul zilei internationale a creditului nerambursat. Ea tresare si se ridica brusc in picioare cu urma butoanelor de la tastatura pe obraz, cerandu-si scuze ca a adormit. "Nu, nu e zi libera, asa e atmosfera de la noi din banca, mai relaxata. Nu se dau credite, nu se fac tranzactii, nu se misca bani, banca e declarata statiune de odihna si tratament", spune femeia, asezandu-si parul usor ravasit dupa somn. Buna idee, imi zic! Sectorul bancar sa treaca la Ministerul Turismului.

Printr-un program inteligent, s-ar putea dezvolta o noua forma de turism. Pe langa cele cunoscute, adica turismul balnear, turismul de masa, turismul religios, turismul de business sau turismul de agrement, ar putea fi puse bazele turismului bancar. Astfel cetateanul nu ar mai alerga nauc si haotic de la o banca la alta dupa finantari, ci organizat, in excursii de grup, pentru depunerea dosarelor de credit sau pentru cure de refuzuri si respingeri de garantii imobiliare ori expertize cu cina festiva si fugarirea cu parul in jurul bancii a brokerilor de credite sau carnaval de reglementari, obstructii si majorari de dobanzi sau, in fine, bai de namol bancar, namol in care este infundat intreg sistemul de banci de la noi si de oriunde.

Apropo de turism si banci, de ce nu a propus-o PDL-ul pe dna Udrea la Finante si a instalat-o la Turism nu inteleg. In primul rand, avantajul unei femei ca dumneaei in negocierile cu sindicatele ar fi rezolvat mult mai repede problemele bugetului. Oricat de inrait ai fi ca lider sindical, oricat de turbat te-ai arata in lupta pentru drepturile muncitorilor, ti-ar veni greu sa nu-ti scapi privirea in jos, spre decolteul magnetic, si sa te opui proletar la masuri de austeritate cand ai in fata frumusetea naturala, irezistibila, a obcinilor buzoiene. Intr-o clipa s-ar rezolva si inghetarea salariilor, si dezghetarea productiei, si cresterea accizelor, si ce-o mai fi.
Intrebati pe oricine in tara asta cine este Pogea* si cine este Udrea. 99% va vor spune ca Udrea este buna, iar Pogea este… Chiar asa, cine este Pogea?
Pana aflati raspunsul la intrebarea de mai sus, va mai pun una: cine a furat mitralierele din depozitul de la Ciorogarla? Daca nu stiti, e bine. Daca stiti, taceti din gura si nu spuneti la nimeni. Scrieti raspunsul pe o bucata de hartie, puneti-l intr-un plic si trimiteti-l la Radio Fasia Gaza pentru emisiunea de dedicatii muzicale "O mitraliera pe adresa dvs.".

Bancul de final.

Hotii din Romania sunt smeriti.
Dupa ce au furat Mercedesul lui Gigi Becali din centrul comunei Pipera, hotii au fost cuprinsi de regrete profunde si au adus masina inapoi dupa trei ore, cerandu-si iertare in genunchi, cu lacrimi in ochi. Motivul razgandirii hotilor: radioul masinii era acordat pe postul Patriarhiei Radio Trinitas, care tocmai difuza emisiunea: Sa nu furi, sa nu ravnesti, sa nu preacurvesti. Vazand acest fapt, Ministerul Apararii a decis sa monteze aparate de radio date cu volumul la maximum si fixate pe Radio Trinitas in toate depozitele de armament din tara. Daca tot nu le pazeste nimeni, macar sa fie in paza Domnului. Amin.

* Gheorghe Pogea este ministrul de Finante in guvernul condus de primul-ministru Traian Bocsescu.

Toni Grecu
Toni Grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă