0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialRomanii de la Microsoft nu se tem de concedieri

Romanii de la Microsoft nu se tem de concedieri

Declaratia unui senator american, care a cerut companiei Microsoft sa-i protejeze pe angajatii americani atunci cand face disponibilizari, a fost primita cu ironie de romanii care lucreaza pentru gigantul IT. "Romania libera" a discutat cu cativa dintre cei aproximativ 300 de conationali care lucreaza in sediul central al Microsoft, din Seattle, despre posibilitatea de a-si pierde locurile de munca in viitorul apropiat.

Senatorul republican de Iowa Charles Grassleya a afirmat saptamana trecuta  ca "Microsoft are o obligatie morala de a apara muncitorii americani, acordandu-le prioritate in timpul acestei perioade dificile din punct de vedere economic". Declaratia a fost interpretata de mass-media ca o recomandare facuta de Microsoft sa disponibilizeze mai intai strainii. Dupa cum se stie, in compania IT fondata de Bill Gates lucreaza mii de angajati din alte tari, dintre care multi provin din Romania. Paula Apreutesei, business strategy manager al filialei din Romania, a precizat ca Microsoft si-a anuntat printr-un comunicat intentia de a concedia 5.000 de angajati. Doar ca numai 1.400 au primit ordinul de incetare a activitatii. "Au mai ramas sa fie restructurate 3.600 de pozitii in urmatoarele 18 luni. Nu exista o statistica a romanilor care sa fi fost disponibilizati. Nu conteaza rasa, nationalitatea sau sexul, nici la concediere si nici la angajare", spune Apreutesei.

Multi dintre romanii de la Microsoft au simtit nevoia de a-si exprima, pe bloguri, un punct de vedere referitor la declaratia senatorului republican. Eduard Koller, doctor in matematica si informatician, care lucreaza pentru Microsoft in sediul din Redmond, ne-a declarat ca, personal, nu stie ca vreun roman sa fie afectat de primul val de restructurari. Koller spune ca cei 3.600 nu pot fi calificati ca  "disponibilizati": "Persoanele respective au o perioada destul de lunga de timp in care sa-si caute de lucru in alte grupuri din interiorul Microsoft".

Un alt angajat al companiei americane, Alin Constantin,  impartaseste opinia lui Koller si crede ca presa autohtona a exagerat anuntand, fara nici un fel de rezerve, ca romanii vor fi primii dati afara.
Alt coleg al acestora, Tudor Galos, crede ca situatia mentionata in media nu este una reala si sustine ca romanii sunt in pericol sa isi piarda slujbele tot la fel de mult cum sunt si francezii, chinezii, spaniolii sau "martienii". Se spune ca la sediul Microsoft cea de-a doua limba vorbita dupa engleza este romana, desi ar putea fi vorba doar de o modalitate de a ne mangaia orgoliul national. Se pare ca cel dintai conational s-a angajat la inceputul anilor ’80, pe cand in Romania calculatoarele se gaseau doar in cateva institutii, dar nu si in casele oamenilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă