20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialDrujbele hotilor ataca padurile proprietarilor saraci

Drujbele hotilor ataca padurile proprietarilor saraci

» Cele 1.300 hectare de padure retrocedate mostenitorilor generalului Eremia Grigorescu au scapat neatinse de drujbele hotilor.

» Padurile micilor proprietari sunt decimate de hoti.

Excesiva fragmentare a suprafetelor de padure retrocedate fostilor proprietari prin Legea 18/1991 si Legea 1/2000 este una dintre cauzele principale ale furturilor de padure. Nu acelasi lucru se poate spune in cazul marilor suprafete de padure retrocedate in baza Legii 247/2005, care sunt mai usor de pazit si administrat. In judetul Galati, suprafata medie a unei proprietati retrocedate prin cele trei legi a fost de 0,2 ha in cazul Legii 18/1991, 1,69 ha in cazul Legii 1/2000 si de 19,85 ha in cazul Legii 247/2005. In cazul retrocedarilor la Legea 18/1991 s-a ajuns in situatia ca, spre exemplu, o suprafata de padure primita de un proprietar sa aiba latimea de 1,6 metri si lungimea de peste 200 de metri. "Configuratia" a fost dictata de posibilitatea ca fiecare proprietar al unei suprafete din padurea respectiva sa aiba acces liber la suprafata pe care o detine, dar astfel de proprietati nu pot fi nici bine pazite si nici bine administrate, daca proprietarii nu se asociaza.

Si cum noii proprietarii nu si-au rezolvat problemele de succesiune, iar, de multe ori, la o suprafata mica de padure sunt mai multi mostenitori, aceste proprietati sunt cele mai vulnerabile la drujbele si topoarele hotilor de lemne. De cele mai multe ori, saracia este una din cauzele acestei situatii, pentru ca oamenii nu au bani pentru plata taxelor.

Mii de hectare nepazite
Din cele 15.811 ha de padure retrocedate fostilor proprietari, au fost predate Directiei Silvice Romsilva Galati, pentru paza si administrare, numai 9.144 ha. In cazul retrocedarilor prin Legea 18, in judetul Galati au fost distruse prin taieri ilegale si bracuiri padurile de pe toate cele 8.565 ha de padure, in timp ce in cazul marilor suprafete de padure, retrocedate in baza Legii 247/2005, arborii au scapat neatinsi de drujbele hotilor, pentru ca padurile au fost predate spre paza la Romsilva. Intr-o astfel de situatie este cea mai mare proprietate de padure din judetul Galati, cea retrocedata mostenitorilor generalului Eremia Grigorescu, cel care a comandat armatele romane in batalia de la Marasesti.

Mostenitorilor generalului le-au fost retrocedate aproximativ 1.300 de hectare de padure, pe teritoriul a doua ocoale silvice, Ocolul Slvic Hanu Conachi si Ocolul Silvic Tecuci, in zona localitatilor Ivesti si Umbraresti. In special padurile din zona satului Torcesti sunt paduri de stejar secular. Noul proprietar, care locuieste la Paris, a predat padurea spre paza si administrare la Romsilva Galati, iar ulterior a vandut-o. "Dupa validare si predarea padurii noului proprietar, a fost lasata in paza la Directia Silvica, dupa care padurea a fost vanduta la o firma, Scolopax, cu sediul in Bran. Cu aceasta firma aveam, de asemenea, contract de paza si o colaborare foarte buna, in ceea ce priveste modul in care noi pazim padurea, iar dumnealor se achita de plata contractului", a declarat directorul Romsilva Galati, Corneliu Anghel.

O alta mare proprietate, cea revendicata in comuna Suceveni de mostenitorii boierului Bolnavu, cel care a avut in stapanire terenurile dintre Prut si localitatea Baneasa, este deocamdata disputata in instanta. "Suntem in proces, pentru ca dansii nu prezinta, pentru suprafata respectiva, documente din perioada 1945/1948. Ei solicita sapte sute si ceva de hectare, dar noi nici nu avem atata padure pe raza comunei Suceveni. Dumnealor si-au adus expert, noi ne-am adus expert si instanta va pune aceste expertize cap la cap si va hotara", a declarat directorul Romsilva Galati.

Cele mai citite

Criza de personal medical auxiliar devine o problemă majoră în sistemul sanitar din România

Asistenții medicali, infirmierii și brancardierii sunt printre cele mai căutate categorii de personal în spitalele din România, iar lipsa acestora perturbă semnificativ activitatea unităților...

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...

Scăderea dobânzilor impulsionează creșterea creditării bancare, cu un avans anual de 7,7% în august

Reducerea dobânzilor de către Banca Națională a României (BNR), inițiată în iulie și continuată în august, începe să aibă un impact semnificativ asupra creditării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă