Lipsa apei in lume, diferenta uriasa dintre tarile bogate si sarace, specii intregi de fauna si flora pe cale de disparitie, deseuri aruncate inconstient, defrisari masive sunt doar cateva dintre imaginile care vor rula in acest week-end la Centrul International de Conferinte "Casino" Sinaia. In perioada 17–19 ianuarie, orasul Sinaia va gazdui "Green Planet Blues", primul eveniment cinematografic dedicat mediului, organizat in Romania de asociatia Aristoteles Workshop. si, desi vorbim despre un eveniment cinematografic, prin "Green Planet Blues" Aristoteles Workshop nu si-a propus organizarea unui simplu festival film, in care sa ruleze variate productii internationale, ci a dorit sa le ofere cinefililor ocazia de a descoperi mediul, prin prisma cinema-ului, de a trezi interesul romanilor fata de ceea ce se intampla in jur.
Pentru prima editie, au fost selectate o serie de documentare de top realizate in ultimii ani, din 12 tari, premiate si apreciate pentru curajul cu care apara cauza mediului, fie ca vorbim de lupta impotriva unor abuzuri ("Cursed for Gold", "Last Yoik in the Saami Forest", "Silent Snow", "Strawberry Fields"), fie ca abordeaza solutii ce trebuie implementate urgent ("Last Call for Planet Earth").
Leonardo DiCaprio, ecologist
Dupa deschiderea oficiala a evenimentului, in aceasta seara va fi difuzat documentarul "The 11th Hour", creat, produs si narat de actorul Leonardo DiCaprio, in care acesta sustine ferm ideea ca "inevitabil distrugem totul, oriunde ne-am duce". Nu va fi singurul documentar de top al acestei prime editii, pe parcursul celor trei zile fiind difuzate mai multe productii "eco" premiate, cum ar fi "Sharkwater", castigatorul premiilor "Cel mai bun documentar" la Festivalul de la Toronto (2006) si "Best in Fest" de la Palm Springs. Tot printre highlight-urile "Green Planet Blues" se numara si "The End of Poverty?" al lui Phillipe Diaz, ce reuneste marturiile a 33 de experti in economie, care discuta un paradox: in lume se moare de foame tocmai in zonele cu cele mai bogate resurse.
O alta premiera nationala este si documentarul jurnalistei Marie-Monique Robin – "Le monde selon Monsanto", realizat in urma unei anchete derulate timp de trei ani, timp in care jurnalista a urmarit modul in care compania producatoare de pesticide si-a intimidat specialistii si a reusit sa domine piata mondiala de profil prin coruptie, presiune si rapoarte eronate. Festivalul va fi inchis de "Saving Luna", unul dintre cele mai apreciate documentare din ultimii ani, ce urmareste neobisnuita poveste a unui pui de balena si incercarile acestuia de a se imprieteni cu omul.
Jurnalistul Olivier Weber, moderatorul dezbaterilor
Pe langa maratonul de documentare si filme de fictiune de profil, evenimentul este si gazda unor discutii intre reprezentanti ai ONG-urilor, autoritati administrative locale, nationale si internationale, regizorii productiilor de profil, dezbateri ce vor fi moderate de scritorul, documentaristul si jurnalistul Olivier Weber. "Petrol si resursele finite", "Animalele pe cale de disparitie" si "Poluarea mediului" sunt temele propuse pentru aceasta editie, in cadrul meselor rotunde urmand a se dezbate impactul acestora asupra ecosistemului din Romania si efectele consumului iresponsabil.
Nu este un festival dedicat in special specialistilor sau criticilor de film, la toate evenimentele pe care "Green Planet Blues" le gazduieste (vizionarea productiilor de profil, dezbaterile, expozitia artistului Florin Ciulache – "Apocalipsa se amana") intrarea fiind libera.
Program
» Sambata, 17 ianuarie
13.00 – Les Animaux Amoureux (Franta), regia Laurent Charbonnier
15.00 – Über Wasser (Austria), regia Udo Maurer
17.00 – Digital Cemeteries (Grecia), regia Yorgos Avgeropoulos
18.00 – Last Call for Planet Earth (Belgia), regia Jacques Allard
20.30 – Deschiderea oficiala The 11th Hour (SUA), regia Leila C. Petersen & Nadia Conner
22.30 – Proiectie speciala: The Constant Gardener (Marea Britanie), regia Fernando Meirelles In distributie: Ralph Fienns, Rachel Weisz
» Duminica, 18 ianuarie
11.00 – Le Renard et l’Enfant (Franta), regia Luc Jacques
13.00 – WWF Save the Living Danube Earth Hour Climate Witnesses
15.00 – Silent Snow (Olanda), regia Jan van den Berg Construccion de una Ciudad (Argentina), regia Nestor Frenkel
17.00 – Last Yoik in the Saami Forest (Finlanda), regia Hannu Hyvonen
19.00 – Cursed for Gold (Franta), regia Olivier Weber
21.00 – Staub (Germania), regia Hartmut Bitomsky
» Luni, 19 ianuarie
11.00 – Le Monde selon Monsanto (Franta), regia Marie-Monique Robin
13.00 – The end of Poverty? (SUA), regia Philippe Diaz
15.00 – Sharkwater (Canada), regia Rob Stewart
17.00 – The Journals of Knud Rasmussen (Canada), regia Norman Cohn&Zacharias Kunuk
19.00 – Strawberry Fields (Israel), regia Ayelet Heller
20.30 – Inchiderea oficiala Saving Luna (Canada), regia Suzanne Chisholm&Michael Parfit