Conducerea PSD s-a intrunit ieri la Snagov pentru a discuta despre nominalizarea unei persoane pentru postul de ministru al Administratiei si Internelor (MAI). Mircea Geoana a anuntat ca pana vineri noul ministru va fi pus in functie.
Inca din prima zi de mandat, interimarul de la Interne, Dan Nica, s-a deplasat la minister pentru a face curatenie in urma fostului demnitar Gabriel Oprea. Nica a primit mandat din partea partidului sa-i scoata din functii pe toti apropiatii lui Oprea, numiti de acesta in posturi de conducere in minister. Atitudinea ferma a lui Dan Nica a alimentat zvonurile potrivit carora el ar putea fi noul ministru de Interne, cel care aduce in functii oamenii agreati de partid. Insa in carti pentru acest post mai este si Liviu Dragnea, fapt confirmat de Marian Vanghelie. Pentru a se pune capat acestui scandal, Virgil Ardelean a fost fortat ieri sa demisioneze, dupa numai cinci zile de la numirea sa, din postul de sef al Directiei de protectie a informatiei a MAI. El a declarat ca a vrut sa demisioneze imediat dupa declansarea scandalului, pentru a aplana conflictul, insa Gabriel Oprea, ministrul de Interne pe atunci in functie, a refuzat.
Ardelean a purtat in prealabil o discutie cu ministrul interimar. Nica i-a convocat la minister pe toti secretarii de stat, pe sefii Politiei, ai Politiei de Frontiera, ai Inspectoratului de Urgenta, ai Aviatiei si ai Jandarmeriei. De altfel, Mircea Geoana a anuntat ca "unii numiti deja vor fi reconfimati in post".
In acelasi timp, tot ieri Gabriel Oprea si-a dat demisia din fruntea PSD Ilfov, incercand sa evite dizolvarea filialei. Insa, daca presedintele Mircea Geoana a anuntat ca intentioneaza sa numeasca o conducere interimara la filiala Ilfov, Viorel Hrebenciuc si-a reluat insistentele pentru dizolvarea organizatiei. Presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, a declarat ca demisia lui Oprea este binevenita, iar presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, a spus ca acest gest "este normal si firesc".
Virgil Ardelean a afirmat ca "Romania de astazi este formata din numeroase campuri difuze de influenta, unele dintre ele avand tendinte de a concura cu autoritatile de stat pentru a gestiona puterea, folosind o gama spectaculoasa de infrastructura umana si financiara". El a adaugat ca in servicii si parchete sunt "zeci de Virgil Ardelean si vulpi".
Ardelean s-a aparat ieri, pentru prima data, de acuzatiile care i-au fost aduse de-a lungul anilor de presa si de institutii ale statului. El afirma, in premiera, ca a transmis numeroase semnale la toate institutiile competente despre plecarea lui Omar Hayssam. "Demisia mea a fost afirmata in fata presedintelui tarii, in aceeasi zi a fost prezentata ministrului de Interne, care, la randul sau, a inaintat-o prim-ministrului. Orice asociere referitoare la posibilele conexiuni ascunse ale mele, in afara celor derivate din atributiile de serviciu, in legatura cu cazul Hayssam, sunt neadevaruri", a precizat Ardelean.
El a specificat ca in cazul "Caritas" subalternii lui au ridicat, conform regulilor procedurale, pe baza de proces-verbal, documentele si dischetele de la firma si, in baza lor, au constituit dosarul penal. Ardelean a fost acuzat ca ar fi ascuns dischetele cu numele persoanelor care au ridicat bani de la Caritas. Referitor la acuzele legate de mineriada din 1999, el spune ca era sef al serviciului de protectie a cadrelor din cadrul MAI de doar doua luni si nu era responsabil cu monitorizarea minerilor. El a fost considerat vinovat de lipsa de informatii care trebuiau sa ajunga la ministrul de Interne de atunci, Gavril Dejeu.