17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUn cumul aproape obligatoriu

Un cumul aproape obligatoriu

Mult contestata ordonanta a dlui Boc a avut si o parte buna: cu ocazia asta a mai vazut si publicul stirilor si talk-show-urilor de pe la televiziunile comerciale pe cate un mare actor, ba s-au mai auzit si vorbe care nu se rostesc de obicei acolo despre valoarea si importanta savantilor si a artistilor. Unii rostitori de vorbe s-au facut chiar ca-i stimeaza, desi pana acum nu dadusera semne. Ba, vineri seara, spectatorii unui asemenea "prilej de vorbe" au fost instiintati ca la National, fara precizarea de unde, se intelegea ca e din Bucuresti – nu e sigur ca persoana in cestie stia de existenta altor teatre nationale in tara noastra – ar fi "o premiera importanta". Sigur, importanta crestea pentru ca intrau in direct actori care urmau sa joace acolo si, daca premiera nu ar fi fost proclamata "importanta", ar fi scazut si importanta discutiei.

Cat despre substanta ordonantei impotriva pensionarilor, inclinam sa dau dreptate Guvernului, spunandu-mi ca, la urma urmei, se poate face un contract de drepturi de autor sau de prestari servicii, oricat de stupid ar suna asta in cazul actorilor, de pilda, si totul sa mearga inainte. Dar m-am uitat prin Codul Muncii si am constatat ca art. 35 proclama dreptul oricarui cetatean de a cumula mai multe slujbe, bineinteles anuntand la fiecare dintre acestea unde o are pe cea de baza. Or, mi-am spus, in incompetenta mea flagranta fata de aceea a Guvernului Boc, o pensie nu e cumva echivalabila cu un salariu? si nu poate fi ea considerata o functie de baza? Sau, dimpotriva, una complimentara? Asadar, de ce discriminarea aceasta intre salariati si pensionari?

 

Inteleg ca au aparut tineri dornici de munca, dar nu sunt deloc sigur ca ei nu incap din cauza batranilor care nu se lasa si nu sunt deloc sigur ca posibilitatile lor s-ar suprapune, asa, din prima miscare, peste acelea ale unora cu o experienta indelungata. Un preludiu publicistic al acestei miscari politice, absolut intamplator poate sau poate ca nu, va fi fost si campania contra "generatiei expirate". Nu ca n-ar exista multime de fosti profesionisti sau falsi profesionisti expirati, departe de mine acest gand, cand ii vezi pe unii, chiar pe la varful vietii politice (si nu ma refer aici la dl Iliescu), iti vine sa le dai dreptate sustinatorilor formulei, dar sentinta data in bloc, intregii generatii, prea seamana cu o noua forma de rasism, ceea ce, stiu, s-a mai spus. In fond, atat tinerii de altadata, cat si tinerii de azi intrau si intra in viata profesionala individual si ar avea dreptul si la sfarsit, sau spre sfarsit, sa fie judecati tot individual.

 

Dar, simtindu-ma mai aproape de unii decat de altii, mai sange vechi decat "sange proaspat" (stiti ce doctrine politice fac apel la "sange/blut"?), ma opresc aici in judecarea ordonantei antipensionari.
Nu ma pot insa opri si sa nu revin la cat de mult sustine, paradoxal, aceasta ordonanta pe oamenii de cultura si pe artisti. Sigur, fundamental ea le da la cap, dar colateral ea a facut mult bine unor intregi categorii profesionale, aproape sociale, cercetatori, savanti, artisti, care s-au vazut brusc proiectati in luminile rampei, unde in mod obisnuit nu au loc rezultatele muncii stiintifice, iar mai nou nici ale celei artistice. Sigur, acesta s-ar putea sa fie cantecul lebedei, caci dupa ce, poate, lumea se va resemna cu noua ordine, glasurile acestor oameni nu se vor mai auzi, inabusite cu ordonanta.

 

Desi, mi-e greu sa cred ca actori precum Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Ileana Stana-Ionescu, pentru a cita numai vocile care s-au auzit si chipurile care au fost vazute zilele trecute, se vor retrage de pe scena numai pentru ca nu mai pot cumula salariul cu pensia. Dar ceea ce vor face de acum inainte va avea in spate amaraciunea unui refuz legal care li s-a aruncat in fata. (Poate insa, cu ajutorul acestei ordonante strambe, se va institui si in Romania legea europeana a teatrelor, in care angajamentele nu se fac decat cu "proiectul", adica pe spectacol. Nu vom mai avea  – mari –  actori angajati la teatre.) In schimb, cetatenii care au escrocat statul direct sau prin intermediari vor fi mereu votati, uninominal, vor cumula orice cu salariul de ales al poporului si totul va merge ca pana acum. Cumulul intre salariul de parlamentar sau de ministru si mita se tolereaza in continuare. Ba e aproape obligatoriu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă