19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndustria: groggy in noiembrie, knockout in curand

Industria: groggy in noiembrie, knockout in curand

»  Vanzarile in industrie s-au comprimat ingrijorator in luna noiembrie, numarul comenzilor noi a scazut cu 16,6% fata de luna octombrie, iar perspectivele indica inrautatirea situatiei.

 

Stirile negative despre industria romaneasca curg in valuri in ultima perioada si indica inrautatirea situatiei dincolo de orice previziuni sau asteptari ale analistilor. Sfarsitul anului trecut a abundat in anunturi de oprire a productiei, trimiteri fortate in concediu sau disponibilizari in sectoare precum industria metalurgica, industria auto, petrochimie sau industria textila; acum au inceput sa apara si statisticile. Pentru prima oara, in 2008, cifra de afaceri din industrie a inregistrat in noiembrie o scadere cu 4% fata de luna similara din 2007, potrivit Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, comparativ cu luna octombrie, indicele cifrei de afaceri din industrie indica o scadere cu 10,8%. "Nu cred ca este o surpriza faptul ca s-au inregistrat scaderi, dar suprinzatoare este magnitudinea.

 

Pe viitor e de asteptat sa se accentueze aceste scaderi la nivelul comenzilor noi, al cifrei de afaceri, productiei si exporturilor, la fel cum s-a intamplat in tarile vecine. Pana acum, datele despre scaderea preturilor productiei industriale si a cifrei de afaceri din industrie indica o situatie mai mult decat ingrijoratoare, ca nu au mai avut cui sa vanda", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.
Cea mai afectata ramura a industriei, in noiembrie, a fost industria prelucratoare, pentru care afacerile s-au comprimat cu 12,4% fata de luna octombrie. Pe primele 11 luni din 2008, cifra de afaceri si-a incetinit ritmul de crestere la 6,8%, comparativ cu perioada similara a anului 2007.

Pe de alta parte, perspectivele asupra industriei sunt extrem de negative, fapt indicat de scaderea in noiembrie a comenzilor noi din industrie cu 16,6% fata de luna precedenta. Comparativ cu luna noiembrie 2007, comenzile noi din industrie au fost cu 2,7% mai mari, iar pentru primele 11 luni din 2008 acestea sunt cu 18,2% mai mari decat cele din intervalul similar din 2007.
Chiar din luna octombrie Banca Nationala a Romaniei (BNR) semnala, in buletinul sau lunar de conjunctura, o inrautatire a perspectivei privind activitatea industriala, asociata deteriorarii conjuncturii economice internationale. BNR semnala incetinirea numarului comenzilor din industrie in luna noiembrie, dar si ca pentru decembrie portofoliul comenzilor noi din industrie va inregistra prima scadere din ultimele 12 luni. Cei mai multi respondenti la sondajul realizat de BNR invocau accentuarea impactului negativ indus de insuficienta cererii, evolutia cursului de schimb si dificultatile de incasare a contravalorii productiei vandute.

 

In buletinul de conjunctura al BNR din decembrie, printre alte cauze cu influenta negativa respondentii au semnalat si nivelul ridicat al ratelor de dobanda, coroborat cu evolutia cursului de schimb. Tot pentru decembrie datele indica o accelerare a scaderii productiei industriale.
O influenta negativa importanta vine din partea restrangerii volumului comenzilor la export. Ultimele date colectate de exportatori evidentiaza scaderea abrupta a vanzarilor la export. Astfel, vanzarile exportatorilor in spatiul extracomunitar in decembrie 2008 au fost cu 17% mai mici decat in luna similara din 2007. Pentru prima decada din 2009, vanzarile exportatorilor, tot in spatiul extracomunitar, practic s-au prabusit, indicand o scadere cu 46%, potrivit lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "Aproape ca nu sunt deloc comenzi noi la export."  

Masuri anticriza
Ieri s-a intrunit un Comitet anticriza, impreuna cu Ministerul Finantelor si BNR, si s-a discutat despre un pachet urgent de masuri pentru relansarea exporturilor. "Masurile anticriza trebuie definitivate pana pe 22 ianuarie", a spus Mihai Ionescu. Potrivit acestuia, exportatorii propun capitalizarea Eximbank cu dividendele de anul trecut, alimentarea Eximbank cu fonduri pentru garantiile necesare cuceririi unor noi piete, deblocarea creditarii pentru capitalul de lucru si a creditelor-cumparator (pana la incasarea facturii). De asemenea, exportatorii solicita deblocarea Fondului de Garantare a IMM-urilor (care nu mai functioneaza din septembrie), deblocarea fondurilor europene pentru programele de competitivitate (blocate din vara, din cauza ca functionarii de la IMM-uri nu au reusit sa parcurga documentatia), precum si deblocarea programului de promovare a exporturilor (oprit de la jumatatea lunii decembrie, din lipsa de fonduri).

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă