Trecand in evidenta prognozele analistilor de pe Wall Street privind profitul pe actiune la companiile din componenta indicelui S&P500, observam consecventa cu care s-au inselat in perioada 2007-2008.
Daca in martie 2007 se estima un profit pe actiune (EPS) de 92 dolari, pentru finalul lui 2008, acesta a continuat sa se tot subtieze, analistii companiilor de brokeraj reducand constant targeturile: 84 dolari in decembrie 2007, 71 dolari in februarie 2008, 68 in iunie, 72 in iulie, 60 in septembrie. stacheta a continuat sa fie coborata in octombrie (54 dolari), o luna de corectii ample ale burselor, pe masura ce rezultatele trimestriale erau tot mai nesatisfacatoare, pentru ca la inceputul acestui an sa se estimeze un profit de numai 48 dolari pe actiune pentru exercitiul financiar din 2008 (rezultatele finale vor fi raportate de companii incepand din februarie-martie). Estimarile pentru 2009 au cunoscut aceeasi traiectorie descendenta, de la 81 dolari/actiune in martie 2008 la 42 dolari in 2 ianuarie 2009. Ce arata aceste erori repetate?
S-ar putea spune ca departamentele de analiza din cadrul societatilor de brokeraj au acelasi succes si responsabilitate pentru estimarile furnizate precum analistii… meteo. Cum din punct de vedere statistic mai putin de o treime din estimarile profesionistilor pietei de capital isi ating tintele, profesionistii prognozelor meteo s-ar putea simti oarecum nedreptatiti: buletinele meteo nimeresc mai des starea vremii. De cele mai multe ori, piata are tendinta sa se miste pentru o scurta perioada de timp in directia indicata de analisti, mai ales daca studiul vine din partea unui grup bancar sau a unei case de brokeraj mai cunoscute, dupa care impactul raportului se micsoreaza. Din pacate, putini sunt dispusi sa traga de maneca analistii atunci cand preturile-tinta oferite de acestia, pentru un orizont de 12 luni, se dovedesc, peste un an, departe de realitatea pietei.