22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRazboi total Israel-Hamas

Razboi total Israel-Hamas

» Militarii israelieni si-au continuat ieri inaintarea strada cu strada in orasul Gaza, intrand si in al doilea oras ca marime din Fasia Gaza, Khan Younis. Luptele in aglomerarile urbane au marit numarul victimelor in ambele tabere.

Confruntarile din noaptea de luni spre marti din cartierele periferice ale orasului Gaza au atins o intensitate fara precedent de la lansarea ofensivei terestre. In cartierul Zeitun, opt membri ai unei familii, intre care patru copii, au murit dupa ce casa lor a fost bombardata. In Khan Younis a cazut victima luptelor si un copil de 5 ani. Trei militari israelieni au fost ucisi si alti 24 au fost raniti, acestea fiind cele mai mari pierderi inregistrate de fortele israeliene.
Ministrul israelian al Apararii, Ehud Olmert, a declarat ca Fasia Gaza este, practic, taiata in doua. Cele mai dure lupte se desfasurau ieri in partea de nord. Aici, intr-un atac aerian israelian au murit aproximativ 30 de persoane care se refugiasera intr-o scoala condusa de ONU. Militantii Hamas nu constituie o armata regulata si nu au uniforme, confundandu-se practic cu civilii, ceea ce ingreuneaza misiunea armatei israeliene si mareste numarul victimelor colaterale.

Presiunile diplomatice vizand obtinerea unui acord de incetare a focului s-au intensificat, dar oficialii israelieni au reafirmat ca nu vor ceda pana cand nu vor obtine garantia ca tirurile de rachete asupra sudului Israelului vor inceta. Ieri, o racheta lansata din Fasia Gaza a cazut pentru prima data la 45 km in interiorul teritoriului israelian, in orasul Gedera, ranind grav un copil in varsta de 3 luni. "Am lansat aceasta operatiune pentru a da o lovitura dura miscarii Hamas, pentru a schimba conditiile de viata in sudul Israelului, pentru a aduce calm si securitate cetatenilor nostri si pentru a opri contrabanda cu arme spre Fasia Gaza", a declarat ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, enumerand obiectivele ofensivei.

Pe plan diplomatic, Franta este extrem de activa, ministrul de Interne din cabinetul de la Paris, Michèle Alliot-Marie, dand ca explicatie pentru aceasta preocupare fata de situatia din Fasia Gaza temerea de un "import" al conflictului israeliano-palestinian in Franta, unde o comunitate de aproximativ 600.000 de evrei coexista cu 4 pana la 5 milioane de musulmani. Ingrijorarea nu este lipsita de temei, in conditiile in care incidentele antisemite s-au intensificat, culminand cu un atac, luni seara, cu un autoturism incendiat, asupra unei sinagogi din Toulouse, in timpul unei prelegeri sustinute de un rabin.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă