2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportFeudele din regii, date pe interesele baronilor

Feudele din regii, date pe interesele baronilor

Baronii celor doua partide au fost primiti la masa impartirii regiilor, agentiilor si societatilor de stat. Dupa ce oamenii politici au fost satisfacuti cu posturi de ministri sau de secretari de stat, personajele influente din PSD si PDL au cerut zonele strategice din zona economica. Social-democratii au pus mana pe Garda Financiara, Romsilva, Directia Apelor Romane, AVAS, Comisia pentru controlul activitatilor nucleare, Autoritatea din domeniul energiei, complexele miniere si energetice. In schimb, democrat-liberalii s-au multumit cu Vamile, ANAF, Compania de drumuri si poduri, Romgaz, Monitorul Oficial. Astfel, Directia Apelor Romane a ajuns pe mana baronului de Constanta, Radu Mazare, interesat sa puna mana pe plajele de la Marea Neagra, Romsilva va fi controlata de apropiati ai lui Culita Tarata, Florin Georgescu si Ion Dumitru. De  Comisia pentru controlul energiei nucleare a fost interesat direct baronul de Bacau, Viorel Hrebenciuc, deoarece sotia sa este director la Centrala de la Cernavoda, iar de complexurile energetice si miniere, clientii baronului de Gorj Toni Grebla, dar si a ministrului Victor Ponta. PDL a vrut Compania drumurilor si podurilor pentru satisfacerea cerintelor baietilor destepti din constructii, apropiati ai partidului. Au preluat ANAF, o institutie pe care au mai condus-o intre 2004 si 2006, dar si Tarom, Romatsa si Autoritatea Aeronautica, unde partidul isi are propriii clienti.

 

Social-democratii au pus mana pe RA-APPS, Garda Financiara, Romsilva, Directia Apelor Romane, AVAS, Agentia pentru investitii straine, OPC, Comisia pentru controlul activitatilor nucleare, Agentia pentru romi, Inspectoratul pentru constructii de stat. In fruntea Apelor Romane va ajunge un pesedist special pentru a face jocurile lui Radu Mazare, direct interesat sa treaca plajele  din administrarea Apelor Romane in cea a Primariei Constanta. PSD a obtinut, tot la insistentele baronului de Constanta, si Ministerul Mediului, asezat in mainile unui om al lui Mazare, Nicolae Nemirschi. PSD a preluat Comisia pentru controlul activitatilor nucleare, un interes in aceasta zona avandu-l baronul de Bacau, Viorel Hrebenciuc, deoarece sotia lui este director la centrala de la Cernavoda. Mai mult, este stiut faptul ca multi directori de la Cernavoda provin din zona petroliera a Rafo Onesti (Bacau), pusi in functie tot in virtutea bunelor relatii cu Hrebenciuc. Garda Financiara ajunge la PSD, un domeniu pierdut de sub control in urma trecerii in opozitie in 2004, multe firme de partid controlate de baronii locali  avand de suferit de pe urma controlului financiar. Romsilva redevine zona de dominatie a social-democratilor. Multi baroni locali ai PSD de abia asteptau sa-si reia influentele asupra padurilor de stat ale Romaniei. Aici exemplele pot curge: Culita Tarata, revenit in Parlament, care a pierdut mult din afacerea cu lemn din cauza controalelor exercitate, intre 2004 si 2008, de autoritatile silvice la firmele sale. Nici acum Tarata nu si-a platit datoriile de miliarde de lei pe care le are de cativa ani la directia Romsilva Neamt. Alt caz: deputatul Ion Dumitru, fost director Romsilva, acuzat in mai multe dosare penale de jaf in fondul forestier. Interese mari le are si deputatul Florin Georgescu, baron de Arges, care detine multe afaceri in zona forestiera.
PSD, in urma marii imparteli,  va mai controla zone strategice precum Hidroelectrica, Transgaz, Compania Huilei si cea a Lignitului, Autoritatea in domeniul energiei.  Social-democratii au reusit sa preia controlul energiei, desi mari interese erau manifestate si de PDL. Baietii destepti ai PSD din zona energiei vor prelua puterea. Deputatul Toni Grebla, fost prefect de Gorj, si ministrul Victor Ponta, secundati de liderul minerilor din Compania de Lignit, Marin Condescu ar putea controla toate afacerile din zona energiei din Gorj.  Ponta are propriile interese in zona mineritului si a energiei, el fiind reprezentantul juridic al complexelor de la Turceni si Rovinari. In acelasi timp, Grebla a fost sponsorizat de Condescu, dar si de multi oameni de afaceri din zona. PSD a mai preluat si conducerea Inspectoratului constructiilor de stat, de care multi oameni de afaceri social-democrati sunt direct interesati, un nume vehiculat fiind cel al deputatului Robert Negoita, cu afaceri in domeniul imobiliar. In urma negocierilor politice, CFR ar fi fost impartit intre cele doua partide: PSD ia CFR Calatori, iar PDL, CFR Marfa. Fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea si-ar fi exprimat dorinta sa-si puna omul sau la conducerea CFR Calatori. Insa este cunoscut faptul ca, in timpul ministeriatului sau, directorul general Mihai Nicolaiciuc a "praduit" CFR, fapt consemnat in dosarele penale pe care DNA i le-a instrumentat.
La PDL ajung Vamile, Garda de Mediu, ANAF, Compania Nationala de Drumuri si Poduri, Posta, Loteria, Tarom, Romgaz, Monitorul Oficial. Democrat-liberalii au fost foarte interesati sa controleze directia de drumuri, mai toti baietii destepti din zona constructiilor fiind clientii partidului. ANAF a revenit PDL, dupa ce aceasta institutie a fost condusa de Sebastian Bodu, in perioada 2004-2006.  PDL isi are propria clientela politica in domeniul aviatiei, eliminata de PNL, in 2006, cand a fost scos de la guvernarea Tariceanu. Acum, PDL doreste sa-si instaleze oamenii la Tarom, dar si la Autoritatea Aeronautica si la Romatsa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă