3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCabinetul Boc: baroni, dame, valeti si un inocent

Cabinetul Boc: baroni, dame, valeti si un inocent

Doar 6 dintre cei 18 ministri nominalizati pentru viitorul guvern nu au mai ocupat functii in administratia centrala, ceea ce inseamna ca aproape 70 la suta din portofolii vor fi ocupate de oameni care au cunoscut gustul puterii si stiu cum sa o foloseasca. Atat PDL, cat si PSD si-au trimis la guvernare baroni si activisti fideli vechilor lideri, incercand sa echilibreze cu politicieni si politiciene tinere.
O parte insemnata din ministrii cabinetului Nastase vor reveni in Guvernul Boc, unde vor controla domenii importante si banoase, iar cei mai importanti baroni ai PDL si-au alocat institutii-cheie ale economiei autohtone. In ansamblu, noul guvern va fi dominat de social-democrati, care au raspuns mai degraba la comanda fostului premier Nastase decat la cerintele tarii.

 

De partea cealalta, PDL si-a impus profesionisti asupra carora planeaza indoieli si care nu au reusit sa convinga la testul electoral: Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu. Inginerul Gheorghe Pogea va conduce Ministerul Finantelor in perioada de criza ce va urma, iar priceperea sa este deja pusa la indoiala, cu argumentul ca nu are nici destula experienta administrativa, nici suficiente cunostinte financiare. Incercand sa contrabalanseze, Traian Basescu a trimis in Executiv oameni apropiati, precum Mihai Stanisoara, noul ministru al Apararii. Pentru Elena Udrea, PDL a reinventat Ministerul Turismului, iar pentu Monica Iacob Ridzi – pe cel al Tineretului si Sportului. Theodor Paleologu ar putea deveni insa un ministru de succes la Cultura, dupa cum spun scriitorii si artistii.

Social-democratii l-au adus pe "vesnic tanarul" Victor Ponta, fost sef al Corpului de Control al Guvernului in guvernarea Nastase, pe care l-au nominalizat pentru Relatia cu Parlamentul, dar si pe Ionut Bazac, propus pentru portofoliul Sanatatii, dupa ce a lucrat ca secretar de stat tot aici, inainte de 2004.

 

O parte insemnata din ministrii cabinetului Nastase vor reveni in guvernul Boc, unde vor controla domenii importante si banoase, iar cei mai importanti baroni ai PDL si-au alocat institutii-cheie ale economiei autohtone. In ansamblu, noul guvern va fi dominat de social-democrati care au raspuns mai degraba la comanda fostului premier Nastase decat la cerintele tarii. De partea cealalta, PDL si-a impus profesionisti indoielnici, care nu au reusit sa convinga nici la testul electoral, nici in fruntea institutiilor pe care le-au condus. Inginerul Gheorghe Pogea va conduce Ministerul Finantelor in perioada de criza ce va urma, iar priceperea sa este deja pusa la indoiala, cu argumentul ca nu are nici destula experienta administrativa, nici suficiente cunostinte financiare.

 

Adriean Videanu, prim-vicepresedintele PDL, va prelua Ministerul Economiei, iar biografia sa de afacerist de succes pare sa fie o calitate in ochii investitorilor. Proprietar al fabricii de marmura Marmosim Simeria, Videanu a stiut sa profite de orice prilej pentru a intra in combinatii cu statul, iar in mandatul de primar al Capitalei a fost artizanul operatiunii "bordura", insa nu a reusit sa transforme Bucurestiul intr-o metropola europeana. Vasile Blaga, la fel de  puternic in PDL ca Videanu, si-a adjudecat Ministerul Dezvoltarii Regionale, unul dintre cele mai banoase dar si cu potentiale profituri in viitoarea campanie electorala. Radu Berceanu, care a mai ocupat portofoliile Industriei si Transporturilor, are la activ afaceri controversate si foarte putine realizari.

Oamenii adusi de Adrian Nastase in guvernarea sa, catalogata adesea discretionara, revin la masa puterii cu forte si angajamente noi. Fostul ministru al Muncii Marian Sarbu sau cel al Agriculturii Ilie Sarbu, care au facut reforme doar pe hartie, isi reiau fotoliile dupa patru ani de opozitie. Gabriel Oprea se intoarce la randul sau, in scaunul Internelor, dupa ce Traian Basescu i-a facut cadou inca o stea, ridicandu-l la gradul de general maior. Baron de Ilfov, Oprea a reusit sa-si adjudece Internele  si Administratia, in defavoarea lui Vasile Blaga. Ecaterina Andronescu a facut contrareforma in Educatie sub guvernul 2000-2004 si este considerata in continuare cea mai buna pentru acest domeniu. Deasupra lor va fi Dan Nica, vicepremier nominalizat din partea PSD si fost ministru al Comunicatiilor in perioada guvernului Nastase.

Pentru a compensa prezenta vechilor profesionisti, multi dintre ei imbogatiti in tranztia politica pe care au traversat-o in functii publice, PSD si PDL si-au trimis in executiv cativa tineri, cunoscuti mai putin pentru performantele lor si mai mult pentru relatiile pe care le au la varful partidelor din care provin.
Presedintele Traian Basescu a reusit sa-si impuna favoritele: pe Elena Udrea la Turism si pe Monica Iacob Ridzi in fruntea Tineretului si Sportului. Toader Paleologu,  cel mai tanar ambasdor autohton, care si-a parasit postul din Danemarca pentru a candida din partea PDL, a fost nominalizat pentru Ministerul Culturii si este bine vazut de multi scriitori si artisti.

Social-democratii au venit cu tineri rodati tot sub Nastase, iar Victor Ponta, seful Corpului de control al guvernului inainte de 2004, care a reusit sa tina bine ascunse derapajele executivului, va fi ministru pentru relatia cu Parlamentul. Ionut Bazac primeste la 40 de ani portofoliul Sanatatii, dupa ce a lucrat ca secretar de stat tot aici, in perioada  Nastase.

» Baronii PDL castiga
Presedintele Traian Basescu nu a reusit sa-si convinga propriul partid sa renunte la oamenii uzati, care n-au performat la alegerile locale. Astfel, Vasile Blaga, care a pierdut Primaria Capitalei, Radu Berceanu, care a ratat Consiliul Judetean Dolj, si Adriean Videanu, cu un mandat esuat de edil al Bucurestilor, au primit portofolii in viitorul executiv, trecand peste cuvantul liderului spiritual al partidului. Traian Basescu i-a sfatuit la sfarsitul saptamanii trecute pe democrat-liberali sa renunte la oamenii vechi in favoarea tinerilor, sugerandu-le ca ar putea sa piarda sustinerea prezidentiala in caz contrar. Baronii PDL s-au dovedit insa mai puternici decat presedintele, impunandu-se impotriva vointei acestuia. Pe dedesubt a inceput razboiul dintre Basescu si unii ministeriabili, iar in 2009 seful statului isi va putea reface platforma electorala pe seama acestui razboi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă