16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialRefugiati din Sudan la Timisoara

Refugiati din Sudan la Timisoara

Un grup de refugiati din Sudan va fi gazduit de Centrul European pentru Tranzitul Refugiatilor din Timisoara. Refugiatii au fost adusi, prin Iordania, dintr-o tabara situata in desertul irakian.
In Timisoara, a ajuns deja un grup format din 97 de persoane. Refugiatii au fost transportati cu un avion care a decolat din capitala Iordaniei, Aman.
La Centrul de Tranzit din Timisoara va mai ajunge inca un grup de refugiati sudanezi, format din 42 de persoane.
Calvarul sudanezilor a inceput acum mai mult de doua decenii. Cei mai multi dintre ei provin din regiunea Darfur, din vestul Sudanului, care a devenit scena unor conflicte sangeroase care au inceput in anii ‘80. Conflictele dintre militiile locale s-au tranformat in anul 2003 intr-un adevarat razboi civil, iar situatia locuitorilor din Darfur a devenit o adevarata catastrofa umanitara.

Tocmai de aceea, refugiatii sudanezi refuza sa se intoarca in patrie, de teama ca vor fi ucisi. De aproximativ doua decenii, ei traiau in Irak. Situatia lor s-a inrautatit sensibil dupa ce Irakul a fost invadat, in anul 2003, de catre coalitia internationala condusa de Statele Unite ale Americii. Refugiatii sudanezi au fost atacati, in repetate randuri, de diferite grupari inarmate ale insurgentilor irakieni. 17 dintre ei au fost ucisi in timpul unor incidente petrecute in anii 2004 si 2005. In disperare de cauza, sudanezii au decis sa incerce sa treaca frontiera clandestin in Iordania, unde sperau sa gaseasca un nou adapost. Numai ca ei au fost prinsi si obligati sa se stabileasca intr-o tabara din desertul irakian, la aproximativ 80 de kilometri de frontiera cu Iordania.

Reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite spun ca sudanezii au fost obligati sa traiasca in niste conditii extrem de grele. Dincolo de duritatea climei si de faptul ca au primit foarte putina hrana si apa, refugiatii au fost brutalizati, in tot acest timp, de membri ai militiilor inarmate din vestul Irakului.
In cele din urma, la cererea reprezentantilor Organizatiei Natiunilor Unite, Uniunea Europeana a acceptat sa ii gazduiasca pe refugiatii sudanezi.
Ei au fost adapostiti la Centrul pentru Tranzit din Banat, unde vor primi hrana, cazare, haine si asistenta medicala. Guvernul iordanian a acceptat sa ii lase pe sudanezi sa ii traverseze teritoriul in drum spre aeroport doar dupa ce Guvernul Romaniei a semnat un acord international prin care se obliga sa ii accepte si sa ii asiste pe acesti refugiati. Potrivit autoritatilor, sudanezii se afla intr-o stare fizica deplorabila.

» Sprijin UE
Refugiatii vor sta la Timisoara timp de sase luni. La finalul acestui termen, refugiatii ar urma sa fie relocati, tot pe teritoriul UE. Situatia generala a refugiatilor din Darfur a intrat si in atentia Vaticanului.

Cele mai citite

Retailerul de lux Harrolds intră în faliment cu datorii de milioane de dolari, inclusiv către Victoria Beckham și Tom Ford

Retailerul australian de modă de lux Harrolds a intrat în faliment după 39 de ani de activitate, având datorii de peste 16 milioane de...

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Aurul atinge un maxim istoric, impulsionat de tensiuni geopolitice și măsuri bancare

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul acestei săptămâni, susținut de o combinație de factori globali, printre care se numără tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă