Actuala criza economica are efecte benefice asupra culturii. Oamenii se intorc la lectura, la carte, la teatru, nemaiavand bani de shopping, mall, restaurante sau petreceri. S-au umplut librariile in detrimentul berariilor. Setea de bere este inlocuita de setea de lectura. Targurile de carte se inmultesc precum ciupercile. TVR Cultural inregistreaza audiente-record in zilele si pe tronsoanele pe care inainte faceau performanta doar telenovelele cu tigani sau anchetele despre Elodia.
In localitatea Mizil, jud. Prahova, dupa ce dl Adrian Nastase a organizat un spectacol electoral cu o parte a Filarmonicii "George Enescu", dragostea localnicilor pentru arta culta a rabufnit pur si simplu incat o buna parte dintre ei au organizat un mars de sprijin pentru infiintarea propriei filarmonici si a unui teatru de opera si balet in spatiul ocupat in prezent de fabrica de confectii, inchisa din motive de criza.
Vazand aceasta orientare spre cultura, bancile au reactionat si au lansat cateva instrumente bancare specifice cum ar fi cardul de credit pentru nevoi culturale, cu care se pot achizitiona doar produse de gen – carti, tablouri, bilete la teatru si film etc. Foarte multi oameni si-au facut astfel de credite pentru a-si cumpara noua Istorie Critica a Literaturii Romane de Nicolae Manolescu. Termenul de livrare este tocmai peste 6 luni. Tipografiile nu fac fata comenzilor.
Dezvoltatorii imobiliari, constatand ca vanzarile stagneaza, s-au orientat de asemenea si, la fiecare apartament achizitionat, in loc de bucatarie mobilata, ofera bonus sufragerie cu bibiloteca, 10 rafturi pline de carti de mare calibru. Multi isi cumpara apartamente noi doar de dragul bibliotecii.
Domnul Gigi Becali, silit de prabusirea preturilor la terenuri, a decis sa renunte la partid, mult prea costisitor, si sa transforme toate sediile acestuia in biblioteci si sali de lectura in care sa se citeasca in grup, cu voce tare, o singura carte – "Alchimistul" de Paulo Cohelio –, fiecare cititor fiind obligat sa sublinieze cu markerul pasajele care ii plac, iar pasajele care nu ii plac sa nu le citeasca, dupa modelul in care a lecturat insusi patronul din Pipera acest roman de capatai pentru domnia sa.
Primarii din localitatile Targu Frumos, Targu Bujor si Targu Secuiesc vor sa organizeze referendumuri prin care populatia sa decida schimbarea numelui oraselor respective in Targu de Carte Frumos, Targu de Carte Bujor si Targu de Carte Autonom Secuiesc. Ca urmare a exploziei culturale s-a schimbat pana si ierarhia in TOP 300 cei mai bogati romani, pe pozitia intai, in locul lui Dinu Patriciu, aparand in mod surprinzator, dar meritat, dl Mircea Cartarescu, cu milioane si milioane de carti vandute.
Iata cum aceasta criza economica reface ierarhiile si pune cultura la loc de cinste intr-o tara mitocanizata de tranzitie pana la refuz.
Ieri Corneliu Vadim Tudor a fost surprins de paparazzi iesind din sediul Institutului Cultural Roman deghizat in ponei roz… Tarrr! A sunat ceasul. Ma ridic din pat. Dau drumul la radio. Cand aud cine va forma cabinetul, ma culc la loc. Vreau sa ma trezesc la urmatoarea votare, peste patru ani. Poate o sa visez mai frumos decat cosmarul PSD–PD-L care se pare ca vine. Somn usor si criza placuta!
P.S. Pe data de 10 decembrie am prezentat Gala Premiilor Muzeului National al Literaturii Romane. De exceptie! Acestui eveniment i se datoreaza visul de mai sus.
Bancuri de criza, previziuni 2009:
Osama bin Laden s-a deplasat la New York cu intentia de a se lasa prins, dar nimeni nu l-a bagat in seama. Premiul pus de CIA pe capul lui a scazut la 1,5 dolari.
Avioanele Tarom folosesc motoarele doar la decolare. Programul pentru Romania redactat de PD-L si PSD, destinat sa scoata tara din criza, are o singura pagina si contine doar cuvinte scurte precum: au, ah, uf, of, jale, vai, mor…