» Oferirea unor randamente garantate si diversificarea plasamentelor pe pietele externe pot reprezenta principalul carlig de marketing anul viitor.
La inceputul saptamanii, doar trei din cele 49 de fonduri deschise de investitii adusesera, in 2008, randamente mai bune decat depozitele. Usor mai mari, mai exact, pentru ca cei 10,11% oferiti de BCR Monetar, 10,63% pentru Aviva Investors Orizont sau 10,9% pentru BCR Obligatiuni nu rup gura targului. In comparatie cu dobanda adusa de un depozit la termen, avansul este de numai 1-2%. Or, chiar merita sa-ti blochezi banii cateva luni bune doar pentru un astfel de castig? Sa nu uitam ca bancile au in oferte conturi de economii sau conturi curente unde dobanzile au ajuns similare cu cele la termen si nici nu a existat impozit pe dobanda in acest an. Nu mai vorbim de fondurile diversificate care au iesit mai toate pe minus din cauza contributiei actiunilor listate sau de cele pe actiuni unde pierderile sunt si de peste 70%.
Pentru a reveni in atentia investitorilor de retail, fondurile mutuale romanesti trebuie sa se reinventeze in 2009; asigurarea unor randamente garantate si oferirea unor plasamente greu accesibile din Romania (cum ar fi investitiile in materii prime – contracte pe petrol, gaz si metale pretioase cum e aurul, de pilda, privit ca singura protectie in caz de colaps generalizat al sistemului financiar) ar fi poate optiuni mai atractive.
De altfel, randamentul garantat in cazul unui fond mutual nu este o premiera pe piata romaneasca. In vara OTP a oferit un astfel de fond (inchis), cu o perioada de investire de minimum 3 ani. In primul an randamentul era garantat (12%), iar in urmatorii doi investitorii urmau sa incaseze o cota variabila (intre 0-15% pe an), in functie de evolutia unui cos de actiuni.
Activele fondului erau investite in depozite bancare si instrumente financiare derivate, avand ca active suport actiuni blue-chip.
In ceea ce priveste fondurile de actiuni, acestea ar putea avea o concurenta: aparitia unor produse legate de indicii bursieri, care ar putea reorienta cel putin o parte din capitalul investitorilor. La ce bun sa mizezi pe un fond, cu performante sub media pietei in majoritatea cazurilor, cand ai putea cumpara direct contracte pe indicele BET-C? Cu un asemenea instrument la indemana, disponibil la marile burse ale lumii, nu mai trebuie decat sa radiografiezi cat mai corect contextul economic. Iar cand economia se reinscrie pe un trend de crestere, pariul pe indicii principali ai bursei are mari sanse sa devina unul castigator.