» Investitiile guvernamentale agresive pot reanima economiile, in a doua parte a anului viitor; va fi de ajuns pentru o revenire de durata?
» Record absolut pentru BVB: Contor Group Arad a sosit la bursa cu o intarziere de 8 luni fata de inchiderea ofertei publice.
» Scaderea lichiditatii bursei impinge tot mai aproape de faliment societatile de brokeraj situate mai jos de mijlocul clasamentului (sub locul 36), dupa valoarea tranzactiilor.
Cu oscilatii mici si volume anemice, bursa de valori si-a continuat evolutiile neconcludente. Putini sunt dispusi sa cumpere pe termen lung, speculatorii nu se simt in elementul lor cata vreme economia da tot mai multe semne de slabiciune (vezi scaderea-record a productiei industriale si incasarile tot mai subtiri la bugetul de stat), iar situatia internationala este departe de a se limpezi. Ba din contra, cele mai proaste rezultate vor veni prin februarie-martie si nu se stie daca preturile actuale le includ.
Pietele externe au fost miscate de declaratiile optimiste ale viitorului presedinte al SUA, Barack Obama, privind intentia de a demara investitii publice care sa rivalizeze cu cele angajate de administratia americana in timpul marii recesiuni din anii ’30. Situatia este totusi diferita: infrastructura este deja realizata in SUA, iar ponderea serviciilor este cu totul alta. Daca in anii ’30 somerii cautau in special un job care presupunea munca manuala, acum va fi mai greu pentru Guvern sa gaseasca de lucru in infrastructura somerilor din sectorul financiar-bancar.
Exista analisti care vad un apogeu al crizei financiare in 2010. Anul viitor va aduce o usoara relaxare a economiilor in a doua parte a sa, o data cu programele de investitii angajate de guverne, dar efectul lor va fi limitat in timp si se poate cadea din nou in pesimism. Ramane de vazut daca etapa a doua a crizei va veni cu deflatie accentuata sau, dimpotriva, cu o inflatie in crestere, combinatie ucigatoare pentru orice economie in pierdere de viteza.
Vineri, actiunile Contor Group Arad au intrat la tranzactionare la bursa. Pentru un IPO incheiat cu succes (e adevarat, subscrierea a fost la limita) in martie, cele peste 8 luni cat a durat pana la listarea efectiva sunt un record in sine. Nici un IPO nu a mai traversat o perioada atat de mare pana la listare, iar vina este in principal a emitentului. Daca in prima perioada conducerea companiei are o scuza – a crezut ca piata va avea un rebound si a intarziat cotarea – lunile scurse intre timp nu pot fi explicate in nici un fel.
In mod previzibil, actionarii vor fi tentati sa penalizeze compania, iar actiunile s-ar putea ajusta fata de pretul din IPO (0,38 lei/actiune) pentru a prinde din urma scaderile bursei din intervalul martie-decembrie.
Lectia Contor Group este insa de rau augur pentru bursa, in conditiile in care apetitul pentru IPO-uri era oricum redus in aceasta perioada de incertitudine (daca estimarile de venituri si profit pentru potentialii noi emitenti aduc a loterie, macar investitorii sa aiba acces repede la actiunile achizitionate).