Doar doi agenti economici din judetul Constanta vor sacrifica porcii de sarbatori cu ajutorul asomatoarelor. Potrivit directorului adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, Gheorghe Dinca, pentru sacrificarea pentru consum individual la nivelul primariilor ar fi trebuit sa se identifice persoanele care sa foloseasca asomatoarele, acestea urmand a fi instruite de catre reprezentantii DSVSA. Desi s-au trimis adrese catre toate primariile din judet, pana in prezent nu s-a primit nici un raspuns si proprietarii de animale vor taia porcii in mod traditional, chiar daca nu vor respecta legea. Gheorghe Dinca mai spune ca, in mod normal, cei care nu sacrifica animalele cu ajutorul asomatoarelor ar trebui sanctionati de catre reprezentantii DSVSA.
Legea insa este ambigua in ceea ce priveste modul de achizitionare a asomatoarelor, precum si cine suporta contravaloarea acestora, si pana in prezent in judetul Constanta nici un medic veterinar sau persoana fizica nu a achizitionat un astfel de dispozitiv. In ceea ce priveste sacrificarea pentru comercializare, aceasta va putea fi facuta la abatoarele de la Cumpana si Lumina, care au asomatoare. In judetul Constanta sunt inregistrati 61.000 de porci; se estimeaza ca aproape jumatate din acestia sunt sacrificati in aceasta perioada.