3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCunoasteti premiantii!

Cunoasteti premiantii!

Mai toate teatrele sunt in cautare de regizori. Cea de a patra editie a proiectului  "COMEDIA TINE LA TINERI" a oferit surpriza placuta de a remarca doi tineri regizori, Eugen Gyemant si Alexandru Mazgareanu, ce au obtinut, ex acquo, Premiul pentru cel mai bun regizor. Spectacolele lor, "Priveste inapoi cu manie" si "Romantiosii", ii recomanda drept profesionisti inventivi.

"Priveste inapoi cu manie"
Drept rasplata… "concludenta", Teatrul de Comedie a retinut in repertoriul permanent aceasta reprezentatie distinsa cu Premiul pentru cel mai bun spectacol. "Priveste inapoi cu manie" de John Osborne ramane una din creatiile  care au consolidat in dramaturgie curentul tinerilor furiosi. Astazi, poate unii considera piesa depasita si nu mai apeleaza la ea pentru a o pune in scena. Regizorul Eugen Gyemant a demonstrat insa ca povestea celor patru personaje rebele, venite din straturi sociale diferite, ramane foarte actuala, si a cucerit ravnitul Premiu de cel mai bun regizor. A folosit scenografia inspirata a Luizei Enescu, distinsa si ea cu Premiul pentru cea mai buna scenografie. Intr-un spatiu neconventional, Luiza Enescu a construit camera celor patru mobilata cu numeroase obiecte, fiecare cu rol functional si a impus atmosfera tensionata solicitata de text.

 

E drept ca, de pilda, tobele, element de percutie, nu au fost folosite de regizor cu toate ca aveau o semnificatie pentru furia ce macina existenta lui Jimmy si a celor din jurul sau. Regizorul a condus atent distributia pentru impunerea relatiilor dintre personaje si valorificarea replicilor si subtextului lor. In rolurile celor doi tineri frustrati de o perspectiva in viata din cauza crizei lumii in care traiesc, Jimmy si Cliff, evolueaza Dan Radulescu si Andrei Runcanu. Premiat pentru interpretarea lui Ariel din "Furtuna", Dan Radulescu construieste in esenta personajul Jimmy, chiar daca rolul nu era potrivit profilului sau actoricesc. sovaielile, incercarile de rezolvare, de anulare a conflictelor, actiuni intreprinse de Cliff, Andrei Runcanu le-a redat nuantat, ceea ce i-a adus si Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar.

 

Acelasi premiu, dar pentru cea mai buna actrita in rol secundar l-a meritat pe deplin Ilinca Manolache. Actrita a interpretat-o admirabil pe Helena, o femeie instinctuala, dornica de reusita, venita din lumea teatrului. Meritorie a fost si interpretarea lui Alison de catre Sabina Posea, cea care apartinea societatii cu pretentii a celor avuti, condamnata de iubitul ei rebel Jimmy. Tanara actrita se remarca prin felul in care sugera, chiar si cand nu avea replica, framantarile interioare ale nefericitei femei. "Priveste inapoi cu manie" a "acaparat" datorita interpretarii cinci premii, carora li s-a alaturat si cel pentru afisul spectacolului, conceput de Adi Bulboaca.

"Romantiosii"
Acest spectacol, din pacate, a fost rasplatit doar cu doua premii, dar a cucerit pretuirea publicului prin imbinarea notei romantice a scriiturii cu satira la adresa celor ce au uitat primele impulsuri ale iubirii. Alexandru Mazgareanu pentru viziunea sa moderna asupra textului lui Edmond Rostand a obtinut ex acquo Premiul pentru cel mai bun regizor alaturi de Eugen Gyemant. Inventiv in constructia a numeroase "gaguri", regizorul nu uita sa puncteze si iubirea naiva a celor doi tineri, Sylveta si Percinet, sustinand ritmat evolutia actiunii. De asemenea, un merit deosebit al regizorului a fost  lucrul minutios cu actorii pentru rostirea credibila in versuri a replicilor. Actorii, majoritatea, si-au interpretat fermecator personajele.

 

Irina Draganescu pentru rolul Sylveta a fost rasplatita cu Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, ex acquo cu Ioana Anastasia Anton, interpreta Mirandei din "Furtuna". In functie de situatiile in care era implicata Sylveta, actrita demonstra stiinta transformarii expresiei, investea sensibilitate, dar si fin umor. Vlad Udrescu in Percinet era remarcabil prin atitudinile de tanar naiv indragostit.
O compozitie incarcata de umor realiza Gabriel Costin in Bergamin. Cu fantezie, atenta la functionalitatea decorului, a conceput cadrul scenografic Georgiana Savuta, albul fiind culoarea sustinerii romanticilor indragostiti. Nu trebuie omisa nici contributia corecta a celorlalti actori din distributie George Albert Costea, Sorina stefanescu si serban Gomoi. "Romantiosii" ramane un alt spectacol de succes al tinerilor ce merita a fi gazduit de un teatru pentru ca va atrage publicul.

"Promotia" de talente evidentiate de proiectul "COMEDIA TINE LA TINEri" ne da speranta ca teatrul nostru are incredintat viitorul unor creatori ce promit evolutii spectaculoase.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...
Ultima oră
Pe aceeași temă