26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSportLa Galati, un cartier intreg scos de la vot

La Galati, un cartier intreg scos de la vot

Celor cateva sute de locuitori din cartierul galatean Dimitrie Cantemir nu le-a cerut voturile nici un candidat, pentru ca nu fac parte din nici un colegiu.

Daca in ultima luna de zile locuitorii celorlalte cartiere ale Galatiului au fost supusi unui intens bombardament electoral, cu puzderie de pliante indesate in cutiile postale sau in tocurile usilor, cu caravane ce difuzau imnuri si promisiunile candidatilor, de la primele ore ale diminetii pana seara tarziu, in cartierul Dimitrie Cantemir am intalnit duminica, la pranz, o liniste mormantala. Asa cum a fost de fapt si in ultima luna de zile. Aici nu a fost lipit nici un afis, pe stalpi nu a fost agatat nici un banner si nu a batut nici un candidat la usa vreunui apartament, pentru a cumpara voturile locatarilor cu meniul mitei electorale, compus aproape invariabil din zahar, ulei, orez, faina si conserve. Situatia stranie a fost generata de organizatorii scrutinului, care nu au inclus in nici un colegiu electoral cel mai nou cartier al Galatiului, un cvartal de noua blocuri ANL, in care locuiesc 340 de familii.

Istoria cartierului-fantoma este deja subiect de folclor local. In 2002, Guvernul Nastase a sprijinit un proiect electoral al vicepresedintelui PSD Galati. Acesta propunea un cartier care sa uneasca orasele Braila si Galati. Printr-o hotarare de guvern, din terenul detinut de ADS intre cele doua orase, dar pe teritoriul judetului Braila, au fost trecute 1.000 de hectare in proprietatea municipiului Galati. Edilii Brailei s-au suparat pentru ca Nastase nu i-a consultat si, de sase ani, intre administratiile din Galati si Braila se poarta un razboi surd in care victime sunt cele 340 de familii. Acestora nu li se pot elibera acte de identitate, pentru ca adresa este una imposibila: municipiul Galati, judetul Braila. Din aceasta cauza, locuitorii nu fac parte din nici un colegiu electoral.

"Daca nici macar campanie nu isi fac la noi, este clar ca nici nu o sa se ocupe de noi mai departe", a spus Laurentiu Dodu, locuitor al cartierului fara colegiu. Cei care locuiesc aici sunt tineri, platesc impozite la stat, dar nu pot sa-si aleaga parlamentarul. "Asta dovedeste cat de importanti suntem pentru ei. Ar fi greu sa ne hotaram pe cine sa alegem. Toti promit, toti mint frumos si nu se intampla nimic", a afirmat Gabriela Zanoaga. O alta femeie  spune ca solutii ar fi fost: "Puteau sa ne dea voie sa votam la scoala, in oras, unde avem copiii la scoala".
Daca vor avea probleme si ar trebui sa se adreseze unui parlamentar, locuitorii cartierului Dimitrie Cantemir ar recurge tot la o solutie de avarie: "Ma adresez la partidul pe care l-am votat mereu, din 1990", spune Laurentiu Dodu. Alt locuitor, "Aurica si atat, din cartierul Cantemir", spune ca ar face la fel, s-ar duce la partidul cu care simpatizeaza.

Cele mai citite

Infractorii cibernetici vizează rețelele de publicitate online pentru distribuirea de malware, avertizează experții

Experții în securitate cibernetică de la Eset, producătorul de soluții antivirus, atrag atenția asupra noilor tactici ale infractorilor cibernetici care utilizează rețelele de publicitate...

România rămâne printre țările cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

România continuă să se numere printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai accesibile credite ipotecare, conform unui raport realizat de platforma Ipotecare.ro...

Percheziții în București și în trei județe într-un dosar privind infracțiuni economice

Procurorii anticorupţie efectuează, în această dimineață,, percheziţii în Bucureşti şi în alte trei judeţe într-un dosar privind infracţiuni economice. Potrivit unui comunicat DNA, sunt efectuate...
Ultima oră
Pe aceeași temă