2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 20162008, anul leului… moldovenesc

2008, anul leului… moldovenesc

» Moneda nationala pierduse in intervalul 28 decembrie 2007-26 noiembrie 2008 peste 20% fata de dolar si mai bine de 11% fata de francul elvetian.

» Daca deprecierea leului in fata celor doua valute de mare circulatie poate fi asociata cu recesiunea globala, ce parere aveti de pierderea de 31% fata de  leul moldovenesc si cea de 16% raportat la coroana slovaca?

Francul elvetian este asociat cel mai bine cu ideea de protectie in cazul unei crize globale cum e cea pe care o traversam, iar deprecierea mai mare a leului fata de valuta elvetiana decat cea raportata la euro n-ar trebui sa ne mire (-11,4%, respectiv
-4,9%). Imaginea mai buna si, de ce sa nu recunoastem, si performantele superioare, au dus la aprecierea coroanei cehesti si a celei slovace fata de euro si, implicit, fata de leu (in realizarea acestui material ne-am raportat la cotatiile BNR, cotatii ce trec prin raportul cu euro al valutelor respective). Leul a pierdut aproape 10% fata de coroana ceheasca si nu mai putin de 16,3% raportat la cea din Slovacia. Surprind oarecum evolutiile fata de forintul maghiar si zlotul polonez.

 

Dupa o scadere abrupta in momentul in care Ungaria solicitase ajutorul FMI (100 forinti ajunsesera sub 1,3 lei, fata de un maxim anual la 1,54), moneda maghiara si-a revenit spectaculos si se afla, luni, la o apreciere de 1,8% fata de leu, raportat la finele anului 2007. Aparent, surprinde aprecierea leului fata de zlot (±1,4%), dar sa nu uitam de impactul ajutorului financiar de 10 miliarde euro pe care Polonia a anuntat, saptamana trecuta, ca il va primi din partea BCE. Dolarul a beneficiat de un culoar mai bun dupa ce economia zonei euro a intrat in recesiune, in SUA aceasta nefiind inca declarata.

In plus, investitorii par sa aprecieze, deocamdata, viteza de reactie si coordonarea mai buna in ceea ce priveste deciziile anticriza din SUA. Raportul euro-dolar s-a depreciat deci, de la un maxim de 1,6 la 1,29, iar leul a pierdut in acest context 20,4 procente fata de moneda americana. Moneda nationala s-a depreciat cu 7% si fata de rubla, dar aici nu e vorba nici de performantele economiei rusesti (bursele sunt mai mult inchise in ultima vreme in Rusia, dupa ce bifeaza rapid maximul de scadere permis pentru o zi de tranzactionare), ci de miliardele de dolari din rezerva nationala, pe care banca centrala din Rusia le-a cheltuit pentru a proteja cursul rubla-dolar (exporturile energetice rusesti se fac in dolari). Ei bine, daca leul a iesit cam ciufulit fata de dolar, leul moldovenesc l-a batut insa mar.

Deprecierea depaseste, in acest caz, 31 de procente si se explica prin faptul ca economia vecinilor venea… de pe fundul gropii. Prabusirea pietei imobiliare si problemele din economie au dus la deprecierea lirei sterline, de care si leul a beneficiat (±9%); similar, inflatia galopanta a adus lirei turcesti o depreciere de 11% fata de leu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă