20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportBatalie ideologica "din om in om"

Batalie ideologica „din om in om”

Cea mai mare batalie din judetul Hunedoara se duce, fara doar si poate, pentru un post de senator pe colegiul uninominal nr. 1 Valea Jiului. Trei nume cu greutate incearca sa castige voturile minerilor pentru a accede in Camera Superioara a Parlamentului Romaniei. Este vorba despre un fost ministru al Muncii, deputatul Gheorghe Barbu (PD-L), deputatul Cosmin Nicula (PSD-PC) si nu mai putin cunoscutul om de afaceri Alin Simota (PNL).

 Hunedoara a devenit in ultimii ani un judet controlat de PNL, mai ales dupa ce in 2004 Primaria municipiului Deva a revenit liberalului Mircia Muntean. Acesta a devenit presedintele organizatiei liberale si a inceput sa taie si sa spanzure in judet. Mai mult,  partidul liberal a castigat presedintia consiliului judetean, in urma alegerilor locale din primavara, sef al judetului ajungand Mircea Molot.  Hunedoara a beneficiat in timpul guvernarii Tariceanu de fonduri numeroase de la stat, in virtutea faptul ca multe primarii au fost castigate de PNL. In Valea Jiului, liberalii l-au recrutat de bogatul om de afaceri, Alin Simota, presedintele clubului de fotbal Jiul Petrosani. In cursa insa pentru colegiul 1 din Valea Jiului s-au inscris si democrat-liberalul Gheorghe Barbu si social-democratul Cosmin Nicula, persoane cu notorietate.   

Democrat-liberalul Gheorghe Barbu sustine ca "principalele arme electorale ale mele sunt reprezentate de faptul ca am fost consecvent si serios, faptul ca sunt un om apropiat de Valea Jiului. Un om dintre oameni si apropiat de oameni". Fostul ministru al Muncii a ales ca strategie electorala contactul direct cu cetatenii, fie personal, fie in cadrul unor manifestari publice. "Campania mea electorala este una pozitiva, de prezentare a programului meu, a proiectelor, si nu una negativa, de atacuri la adresa contracandidatilor", spune Gheorghe Barbu. Considerat un bun ministru al Muncii, Gheorghe Barbu a fost destul de controversat in perioada in care a ocupat functia de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, in perioada 1996-2000. In urma alegerilor din noiembrie 2000, Gheorghe Barbu a fost ales ca deputat de Hunedoara pe listele Partidului Democrat, iar in decembrie 2004 a devenit ministru al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Social-democratul Cosmin Nicula este increzator in sansele lui, dupa ce la alegerile pentru presedintia Consiliului Judetean Hunedoara a strans cele mai multe voturi din Valea Jiului. Totusi, nu a castigat, dar acum s-a intors si lupta pentru un post de senator de Valea Jiului. Nicula a intrat mai intai in administratia publica direct din mediul de afaceri, mai intai ca director al Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Hunedoara – cand a fost in vizorul presei pentru unele afaceri derulate – si, mai apoi, ca subprefect de Hunedoara. In 2004 a devenit deputat pe listele PSD si spune ca din aceasta postura a atras o multime de fonduri catre judetul pe care il reprezinta in Parlament. Spune ca in aceasta campanie merge pe prezentarea unor proiecte realizabile, nu a unor utopii sau minciuni electorale. "Oamenii s-au saturat de promisiuni.

Programul meu electoral contine 10 angajamente simple si sigure, nu utopii si minciuni electorale. Sunt proiecte cerute de oamenii de aici", spune Nicula. In aceasta campanie, candidatul PSD-PC merge pe politica "din om in om", avand ca strategie intalnirile, pe strada, cu cetatenii.

» Batalia cea mare se va da in Colegiul 1 din Valea Jiului.

Baronul de tip nou
Alin Simota este unul dintre putinii miliardari de top din judetul Hunedoara. Patron al echipei Jiul Petrosani, Simota a reusit sa faca bani buni din afaceri cu statul, mai ales prin primarii sau Compania Nationala a Huilei Petrosani, ceea ce i-a atras o multime de controverse. Este un om avut si se lauda cu acest lucru, mergand pe principiul "am, deci nu mai am nevoie sa ma imbogatesc in Parlament". Simota s-a implicat si in afaceri impreuna cu controversatul Toni Grebla, fost prefect PSD de Gorj si actual director al Patromin. El a semnat de asemenea contracte de lucrari cu Electrica Transilvania Sud si cu ENEL Distributie–Banat. Alin Simota este acuzat ca ar fi facut afaceri si cu controversatul Zaher Iskandarani. Candidatul liberal si-a pornit toate afacerile de la micul comert de frontiera din care a castigat 65 milioane de euro.

Este convins ca principala arma in confruntarea cu contracandidatii sai il reprezinta faptul ca este din Valea Jiului. "Sunt de aici, din Valea Jiului, si stiu cu ce probleme se confrunta locuitorii acestei zone. Vreau sa ma intorc tot aici, in Valea Jiului, si sa nu-mi fie rusine cand voi fi intrebat ce am facut. Sa pot sa le raspund cu mandrie", spune Simota. Liberalul spune ca in nici un caz nu va recurge la o campanie bazata pe atacuri, o campanie agresiva, ci la una bazata pe respect reciproc, si este convins ca pana acum a facut ceva pentru Valea Jiului: "Am mai trecut printr-o campanie electorala, la locale, si stiu ce inseamna acest lucru. Traim aici si trebuie sa ne uitam unii in ochii celuilalt si dupa campanie". Alin Simota este oarecum novice in politica. A intrat in PNL inaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, cand a candidat la functia de primar al municipiului Petrosani, dar a pierdut alegerile.

Alin Simota, PNL: Afaceri si fotbal la limita legii
Alin Simota, presedintele clubului de fotbal Jiul Petrosani, este un personaj controversat atat in afaceri, cat si in fotbal. A fost un apropiat al lui Miron Cozma si a facut avere din contractele cu statul. A obtinut contracte pe ochi frumosi cu o serie de primarii din Valea Jiului, dar mai ales cu Compania Nationala a Huilei Petrosani. A candidat pentru Primaria orasului Petrosani, dar a pierdut in dauna sotului europarlamentarului Monica Iacob Ridzi. Liberalii l-au "adoptat", tinand cont de relatiile sale din zona, mai ales ca in ultimii 18 ani Valea Jiului a fost dominata politic de PSD si PRM.

Gheorghe Barbu, PD-L: Un potential ministru al Muncii
Gheorghe Barbu este specialistul in probleme sociale ale PD-L, el fiind omul de dreapta care promite pensii si salarii mai mari. Gheorghe Barnu a fost ministrul Muncii in primul Guvern Tariceanu, cand PD s-a aflat la guvernare (2005-2006). El a pus accentul in campania electorala mai mult pe zona sociala a virtualului guvern Stolojan, sustinand ca nu doreste atacuri la persoana, ci doar o confruntare de idei legate de propunerile de protectia a cetateanului, mai ales in  contextul crizei economice. Insa, dincolo de notorietatea sa din zona, este considerata controversata activitatea sa din perioada 1996-2000, cand a fost presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Cosmin Nicula, PSD: Deputatul din Valea Jiului
Cosmin Nicula este un personaj foarte cunoscut in Valea Jiului, obtinand cele mai multe voturi dintre candidati in batalia pentru presedintia consiliului judetean, la alegerile locale din primavara. A fost director al Directiei generale pentru protectia drepturilor omului in perioada guvernarii Nastase (2000-2004), cand a ajuns in atentia presei pentru unele aafceri derulate de institutia pe care o cunducea, la limita legii. In 2004 a devenit deputat PSD. El s-a laudat ca in calitate de parlamentar a adus fosrte multe fonduri in Valea Jiului.

Valea Jiului, valea electorala
Judetul Hunedoara este unul greu, cu multe probleme sociale. Exista cativa "poli" ai saraciei, adica zonele monoindustriale, pentru care trebuie elaborate programe reale de relansare. Este vorba despre Valea Jiului, intrata in declin o data cu disponibilizarile masive din minerit, apoi Hunedoara si Calan, unde industria metalurgica s-a restrans considerabil sau a fost sistata complet, si mai este zona Bradului, de asemenea afectata de restructurarea din industria extractiva. Rata oficiala a somajului din judet este de 6,1%, iar Hunedoara se situeaza pe primele locuri la nivel national la acest capitol. In realitate insa, procentul fortei de munca neocupate este mult mai mare, dar multe persoane au iesit din orice evidenta a AJOFM Hunedoara.

Pana acum, majoritatea masurilor adoptate au avut caracter strict social si au vizat acordarea a tot felul de ajutoare financiare pentru saraci, care nu au dus insa si la prosperitatea tuturor zonelor din judet. Dupa restructurarea industriei miniere sau metalurgice, in zonele afectate nu au fost atrasi suficienti investitori care sa suplineasca locurile de munca desfiintate in decursul anilor.

Liste si colegii
Partidele politice cu reprezentare in judetul Hunedoara au depus liste complete la Biroul Electoral de Circumscriptie 22 Hunedoara.
Astfel, in colegiul nr. 1 pentru Camera Deputatilor – care cuprinde municipiul Brad, Baia de Cris, Baita, Batrana, Blajeni, Branisca, Buces, Bucuresci, Bulzestii de Sus, Burjuc, Criscior, Dobra, Gurasada, Ilia, Lapugiu de Jos, Luncoiu de Jos, Ribita, soimus, Tomesti, Vata de Jos, Valisoara, Vetel, Vorta, Zam – populatia are de ales intre Balint Tiberiu (PNL), Burjan Gergely (UDMR), Gligor Dorin Ovidiu (PD-L) si Nistor Laurentiu (PSD±PC). In colegiul uninominal 2 – cu localitatile Orastie, Oras Geoagiu, Oras Simeria, Balsa, Bacia, Beriu, Certeju de Sus, Harau, Orastioara de Sus, Rapoltu Mare, Romos, Turdas, Martinesti candideaza Blaga Iosif Veniamin (PD-L), Cazan Agripina Elena (PSD±PC), Ferenczi Istfan (UDMR) si Radoane Alin Catalin (PNL). In colegiul 3 se vor confrunta Fulop Bela (UDMR), Oprita Vasile (PD-L), Rudeanu Mihail (PSD±PC) si Ioan Timis (PNL). Colegiul 4 ii aduce fata in fata pe Benedekfi Dávid (UDMR), Dragoescu Petre (PNL), Stoica Angela (PD-L) si Resmerita Cristian (PSD). In colegiul 5 candideaza Iacob Ridzi Monica (PD-L), Kacsó Rolland (UDMR), Radu Sorin Mihai (PSD) si Surulescu Daniel (PNL). In colegiul 6 se lupta Inisconi Ioan (PD-L), Margineanu Petre (PSD±PC), Máté Márta (UDMR) si Tampau Radu Bogdan (PNL), iar in colegiul 7, Arion Viorel (PD-L), Borbély Károly (UDMR), Radu Dorinel Puiu (PNL) si Tolas Liliana (PSD±PC).
La Senat sunt 3 colegii, dupa cum urmeaza: Colegiul 1: Andras Joszef (UDMR), Gheorghe Barbu (PD-L), Nicula Cosmin (PSD±PC) si Alin Simota (PNL). Colegiul 2: Ardelean Ben – Oni (PNL), Paran Dorin (PD-L), Paunescu Adrian (PSD±PC) si Veress Ödön (UDMR). Colegiul 3: Bende Barna (UDMR), Mihai Leu (PSD±PC), Rusanu Dan Radu (PNL) si Vladu Cristian Marius (PD-L).

Cele mai citite

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă