» Cresterea dobanzilor pe piata interbancara a adus investitorilor in obligatiuni cele mai bune randamente din piata pentru instrumentele cu venit fix.
» Posesorul unui astfel de titlu listat la bursa primeste in acest moment o dobanda neimpozabila de 15-20% pe an, in functie de data la care se calculeaza ultimul cupon.
Pentru prima emisiune a municipalitatii din Alba Iulia (8 milioane lei, scadenta in 2025) s-a ajuns la plata celui de al 7-lea cupon (din 39). Dobanda calculata pentru 15 octombrie a fost de 15,5%. Algoritmul de calcul al acesteia utilizeaza media dobanzilor interbancare la 6 luni (Robid± Robor) adaugand o prima de 1,5%. Cum dobanzile pe piata interbancara au urcat foarte mult in ultima vreme, investitorii in obligatiuni sunt cei mai fericiti participanti individuali pe piata monetara. Este vorba, adevarat, de o fericire care se putea lesne transforma in depresie in momentul in care dobanzile sareau de 40%, veniturile primarilor fiind totusi limitate. Noile reglementari ale BNR, care limiteaza oscilatiile Robor, au adus insa mai multa usurare in piata, investitorii in obligatiuni neavand la indemana o agentie de rating care sa evalueze bonitatea municipalitatilor in momentul lansarii emisiunii, ceea ce usureaza decizia celor care vor sa faca astfel de plasamente.
Alte exemple. Prima emisiune a Bacaului, listata in decembrie 2007 si scadenta in 2026, 76 de cupoane, valoare 35 milioane lei. Cea mai recenta dobanda achitata: cuponul 5 (1 noiembrie 2008) – 19,78%. si in acest caz, dobanda se calculeaza utilizand dobanzile medii interbancare la 6 luni, plus 0,85%. Faptul ca pe ultimul cupon s-a platit mai mult decat in cazul obligatiunilor Alba Iulia se explica prin evolutiile dobanzilor din piata, referinta acestuia fiind mai apropiata in timp. Detinatorii cupoanelor incaseaza dobanda aferenta plus o fractiune din principal (in cazul nostru, 1/75). Continuand periplul prin cele 20 de emisiuni de obligatiuni listate la BVB, gasim o dobanda de 15% pentru ultimul cupon al emisiunii Medgidia (19 septembrie) sau 13,68% pentru cea a Iasiului (platita pe 25 septembrie).
Se observa ca, pe masura ce ne intoarcem in timp, dobanzile scad reflectand conditiile din piata. In urma cu un an, de pilda, acestea nu depaseau 10% (primul cupon al obligatiunilor Bacau, prima emisiune, avea atasata o dobanda de 8,37%, pe 2 noiembrie 2007). Dincolo de dobanzile bune, cu 4-5% peste ce ofera depozitele bancare la termen, investitorii in obligatiuni municipale nu trebuie sa astepte scadenta, pentru ca obligatiunile se pot vinde si inainte, prin bursa. Pentru cei care vor sa cumpere, dezavantajul este dat de raritatea si competitia mare pentru dobandirea acestora. Lipsa de alternative profitabile in piata de capital face ca investitorii institutionali (fonduri mutuale, de pensii, banci) sa fie foarte interesati de aceste obligatiuni, iar emisiunile sa fie cumparate integral, aproape instantaneu.