Ofensiva conturilor curente demarata de ING, Millennium ori Libra Bank a urcat dobanda la vedere la 10-12,25% pe an.
O data cu criza financiara globala, bancile romanesti au iesit din zodia creditarii fara retineri si cauta sa isi asigure resursele de lichiditate stimuland mai mult economisirea.
Ne-am oprit astazi asupra economiilor pe card cu sfatul de a va limita la contul curent bonificat avantajos si sa ignorati facilitatea de overdraft, oferita la costuri piperate.
Libra Bank are cea mai buna dobanda la vedere pentru sumele ce trec de 500 lei – 12,25% pe an. Limitele de retragere zilnica sunt de 5.000 lei la ATM si 10.000 lei pentru plata la comercianti. Cardul Libra Mix poate fi utilizat si pentru tranzactiile pe internet si are suplimentar optiunea de overdraft (6 salarii lunare, pana la maximum 17.500 lei), dobanda pentru acest tip de credit fiind insa de 25%. Millennium Bank propune prin pachetul Exclusiv o dobanda de 11% la contul curent pentru economiile in lei si 5% pentru cele in euro. Pachetul include un card de debit si are ca facilitate un overdraft de 6 salarii, card de debit suplimentar gratuit, retrageri fara comision de la ATM-urile bancii, internet banking gratuit. ING are la randul sau o dobanda de 10% pentru economiile pastrate pe card, oferind si o facilitate de overdraft la o dobanda de 21,75%. Promotional, toate sumele nou-depuse in contul curent, pana in 31 ianuarie, beneficiaza de o dobanda majorata cu 2% (12% pe an).
Din perspectiva costurilor de administrare, contul ING va scoate din buzunar 48 lei pe an (20 lei taxa de administrare pentru contul curent±28 lei cea pentru cardul de debit), Libra Mix costa la fel (4 lei/luna), iar Contul Exclusiv de la Millennium Bank e cel mai ieftin (3 lei/luna).
Cum Guvernul a decis miercuri sa renunte la impozitul pe dobanzile la termen incepand din
1 ianuarie 2009, este de asteptat ca bancile sa majoreze dobanda pentru conturile curente si cele de economii, care beneficiau deja de atuul neimpozitarii dobanzii, pentru a nu le reduce atractivitatea in fata depozitelor.