2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBursa a ajuns imparatia speculatorilor

Bursa a ajuns imparatia speculatorilor

» Actiunile Impact puteau fi duse cu usurinta de la plus la minus infinit in aceasta luna.

» Alti cativa emitenti la fel de imprevizibili si investitorii la bursa pot primi direct jetoane in loc de actiuni.

» Cum BVB pare sa fi intrat intr-un con de umbra, e momentul sa vedem pentru cine a fost cu adevarat avantajos jocul bursier in ultimii ani.

Cine a urmarit evolutia actiunilor Impact in ultima perioada a asistat la un fenomen halucinant: zile intregi (chiar 7) de ±15%, maximul permis la bursa, cand actiunile ramaneau fara vanzare, dupa care alte zile in care pretul a scazut la fel de repede cu -15%, cumparatorii disparand subit. si asta fara nici o stire despre companie care sa miste cotatiile, totul sub imboldul speculatorilor. Acelasi scenariu ca in urma cu un an la Electroputere sau Oil Terminal, mai recent Azomures ori Amonil. Numai ca in aceste cazuri speculatorii s-au agatat de rezultate foarte bune sau de active valoroase; nimic de acest gen n-a stat la baza raliului pe Impact, doar scaderile agresive din ultima vreme care puteau fi vandute ca "oportunitati" celor mai slabi de inger. S-a vazut cat de usor poate fi sa duci o actiune de la 0,2 pana la aproape 0,6 lei pentru a descarca apoi repede tot pachetul in capul celor lacomi sau neexperimentati.

 

O miscare la fel de suspecta s-a petrecut marti cu SIF-urile, cand BET-FI, care se afla la un moment dat in scadere cu peste 5%, a reusit sa inchida sedinta cu ±3,6%, in raspar cu evolutia pietelor externe. Totul, pe un volum insignifiant, doar 3 SIF-uri reusind sa cumuleze tranzactii de peste 1 milion de… lei. Devine tot mai evident in acest context ca BVB se afla acum la cheremul speculatorilor, adevaratii investitori asteptand sa vada primele semne de redresare a economiilor mari ale lumii inainte de a intra la cumparare. Actiunile pot fi urcate si coborate cum vor papusarii bursei, independent de evolutiile macroeconomice pe termen scurt, pulsul pietelor externe ori alte… detalii. Cine merge cu valul castiga, cine e prins la sfarsitul jocului fara o pozitie de vanzare pierde. Seamana a loterie!

Cum pretul actiunilor a ajuns in acest moment la valori din anii 2003-2005, in functie de emitent, ar fi poate util sa ne intrebam cui a folosit cel mai bine jocul bursier in ultimii 5 ani. In primul rand emitentilor care s-au finantat prin bursa. Au obtinut bani gratis de la micii actionari, pentru care n-au trebuit sa dea socoteala (vezi Biofarm, care i-a folosit sa cumpere SIF-uri) si nici sa cedeze pachetul de control. A fost o perioada buna pentru brokeri, care au incasat oricum comisioane indiferent de mersul pietei (in 2008, ati fost tras cumva de maneca de brokerul personal cum ca ar fi bine sa stati de-o parte in acest an?), fondurilor mutuale care iau taxa de administrare indiferent de performante. si micii investitori? Pai, cineva trebuie sa mai si piarda pe o piata bear, nu?

Miscarile Bursei din Bucuresti depind de evolutia indicilor externi, in special a celor din Statele Unite. Cum DJIA se apropiase, miercuri, de minimele acestui an, orice coborare sub aceste valori ar putea declansa noi corectii la nivel global." Leonard Visan, director general Investica SA

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă