Potrivit presei ruse, noile staţii radar sunt model 55J6M Nebo-M.
Ele pot supraveghea simultan până la 200 de ţinte, cum ar fi elicoptere, avioane, aparate hipersonice şi rachete de croazieră, aflate la altitudinea de până la 600 de kilometri.
Raza de acţiune a noilor radare este de până la 1.800 de kilometri. În condiţiile în care distanţa dintre Sevastopol (Crimeea) şi Kogălniceanu (Dobrogea) este, în linie dreaptă, de circa 400 de kilometri, rezultă că Rusia poate vedea, fără probleme, toate decolările şi aterizările avioanelor şi elicoptelor americane de la Kogălniceanu.
În plus, acest tip de radar, 55J6M, este de regulă montat pe o platformă mobilă, astfel încât poate fi transportat rapid în orice parte a Crimeei, fără ca NATO să cunoască precis amplasamentul acestuia.
Fostul şef al forţelor antiaeriene ruse, Aleksandr Gorkov, a explicat că, prin intermediul acestor sisteme de radiolocaţie, Marea Neagră va fi complet supravegheată de Rusia, din Crimeea până la strâmtorile Bosfor şi Dardanele.
„Sunt staţii radar de detectare pe distanţe lungi, care permit monitorizarea situaţiei aeriene, a activităţii aviaţiei şi pot identifica potenţialele ameninţări la mari distanţe”, a precizat Gorkov.