21 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialA fi sau a nu fi Aurelian Pavelescu

A fi sau a nu fi Aurelian Pavelescu

Are vreo importanta cine este creatura care raspunde la numele de Aurelian Pavelescu? In sine, fireste ca nu. E o nonentitate. Daca va invit sa vizitam o secunda biografia personajului nu este pentru ca ar fi vreo exceptie in peisajul nostru, ci pentru ca e, dimpotriva, o biografie tipica. Pe listele negre lansate saptamana aceasta de Coalitia pentru un Parlament Curat (www.romaniacurata.ro) sunt tot felul de personaje. Dar daca aruncam afara nume si biografii, am putea usor face o biografie standard, "by default", pe care sa o mutam cu copy si paste mai peste tot. Asta ar fi alegerea mea pentru o asemenea biografie de politician roman si viitor ministru, cum se zice in Caragiale.

Aurelian Pavelescu (n. 20 octombrie 1964, Ladesti – Valcea), este un om politic roman care a pornit in viata ca filolog si a devenit apoi avocat. Candva era un tanar penelist de viitor (asta demult), a devenit mai apoi parte din legionaroidul partid Dreapta Nationala, pe urma a fost un tanar lup pedisto-basescian, mai apoi un stalp trecator in PIN-ursul carpatin, iar de atunci incoace a facut fericirea PNTCD – care are constant nevoie de sange proaspat in aripa "distrugeti partidul pe care ni l-au lasat inaintasii" –, ca in sfarsit sa revina la matca PNL, partidul sau originar. Barbat, heterosexual, crestin, dl Pavelescu e chintesenta valorilor care fac succesul in societatea romaneasca. E, desigur, surprinzator ca el, ca om al legii, nu e un prieten al statului de drept. Dar pe langa el mai sunt 146 de candidati care au intreprins actiuni pe fata impotriva statului de drept in acest Parlament, din care 79 de la PSD-PC, 32 de la PNL, 11 de la PD-L, 11 de la UDMR si 13 de la PRM.

 

Ce au facut preopinentii? Au fost activi ca legile sa-i ajute pe infractori sa nu se teama de pedeapsa si pe magistrati sa nu aiba instrumente sa-i aduca in justitie (asta pe scurt). Pavelescu e doar unul dintre cei 213 parlamentari care nu au semnat Pactul cu Statul de Drept. Acest modest contract propus de societatea civila cerea parlamentarilor sa urmeze intocmai recomandarile Comisiei Europene din ultimul raport (deci sa respecte promisiuni pe care le-au facut cand au votat in unanimitate tratatul de aderare). Avea trei puncte: nu va atingeti de DNA (conducere numita de Monica Macovei), nu va atingeti de ANI (conducere numita de majoritatea parlamentara PNL-PSD) si nu treceti prin Parlament singurul Cod Penal din lume in care investigatorul trebuie sa-l sune pe cel banuit, sa-l anunte cu o zi inainte ca vine sa il caute de probe prin casa.

 

Pe scurt, indiferent cine pe cine a numit, de la un moment incolo organismele de control ale coruptiei devin autonome si nu ne mai atingem de ele. Va vine sa credeti ca acesti 213 oameni au avut nerusinarea sa refuze sa se angajeze macar la atat? Ca acesti 213 pavelesti, antonesti, nicolici, olteni si alte asemenea creaturi ale namolurilor au bagat capul la fund, zicandu-si ca votantul e un imbecil care nu va afla niciodata ce fac ei pe acolo?
Pe langa cei 213, care au tupeul sa candideze din nou si care includ pe cei 146 (diferenta e intre activi si pasivi), mai avem si 19 candidati care au fost chiar trimisi in judecata sau se afla sub urmarire penala. Cei mai multi apartin PSD-PC: 11. si mai avem 63 de candidati-traseisti, care au trecut prin minimum trei partide; in general sub recordul de sase al dlui Pavelescu (dar au timp sa-l imbunatateasca).

 

Dintre acestia, 26 sunt la PD-L, 21 la PSD-PC si 16 la PNL. Lor li se adauga un numar considerabil de migranti care au cotit-o chiar la alegerile astea. Majoritatea spre PD-L. Sa vedem daca i-a ajutat instinctul.
Cine sa-l refuze pe dl Pavelescu daca s-ar hotari sa o mai schimbe o data inainte? Cine nu are nevoie de unul ca el, bun de gura, tare de vana, inflexibil in nerusinare si slobod de grai? sansele lui de a ajunge orice in societatea noastra, practic propus de oricine, sunt mult mai mari decat ale oricarui om mediu care nu exceleaza in calitatile enumerate mai sus. E un Talpes mai mic, pe care si-l poate permite orice buzunar. Ca veni vorba, am auzit ca dl Talpes s-a proclamat o figura tragica, un fel de Falstaff pe langa Pavelescu-Pistol.

Mai exista ceva in afara de pavelesti si talpesi, aceasta materie fluida care circula prin arterele vietii politice, alimentand orice partid le deschide vana? Bineinteles ca da. Mai exista oameni ca Peter Ekstein-Kovacs, aproape singurul dintre UDMR-isti care a avut o atitudine corecta fata de Pactul cu Statul de Drept, legea CNSAS si alte subiecte unde cu adevarat isi arata un om politic valoarea. Mai exista oameni ca Radu F. Alexandru, dintotdeauna si sub toate regimurile in aripa decenta, dar care a fost distribuit de partidul lui sa candideze contra lui Vadim Tudor, cu o monumentala lipsa de sensibilitate (poate vine Vadim prin campanie iarasi cu amicul Iucinu si ceata de spargatori de morminte care au facut titluri toamna asta).

 

Din pacate, nu mai pot cita nici un candidat liberal, disciplina in a fi la fel de ticalos ca intreg partidul vad ca s-a intins zilele astea si nici unul nu a avut caracter destul pentru a semna in nume individual Pactul cu Statul de Drept. Asta, dupa ce societatea civila a avut curajul, in 2004, sa lupte cu Nastase in locul lor si sa-i ajute astfel sa ajunga parlamentari si ministri.
Imi dau seama ca nu e mare lucru de ales, dar a vota pe oricare dintre acesti doua sute si ceva de indivizi care sunt certati cu integritatea si statul de drept pe fata reprezinta cu certitudine cea mai rea alegere. Nu-i votati, oriunde ar fi si pe oricine ar reprezenta. Trimiteti semnalul aspirantilor la Parlamentul viitor ca trebuie sa fie altceva decat Aurelian Pavelescu si sefilor de partide ca, daca dai o petrecere si inviti tot bordelul, nu o sa mai vina nici un om cumsecade.

Cele mai citite

Datoria publică globală va atinge 100.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, avertizează FMI

Conform unei analize recente a Fondului Monetar Internațional (FMI), datoria publică globală va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 93% din...

Pamela Anderson, în vârstă de 57 de ani, a întors toate privirile la New York

Pamela Anderson a strălucit luni seara în New York, emanând glamour și eleganță în vârstă de 57 de ani. Pamela Anderson a întors toate privirile...

Vlad Gheorghe: Decizie fără precedent – voturile de la alegerile europarlamentare trebuie renumărate!

Vlad Gheorghe, un politician român și fost candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European, a susținut într-o postare pe Facebook că recursul său împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă