5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportUn judet rosu ramas fara locomotiva electorala

Un judet rosu ramas fara locomotiva electorala

» Judetul Arges a ramas sub tutela PSD, alegerile locale consolidand pozitiile acestui partid. Presedintia Consiliului Judetean a fost adjudecata de Constantin Nicolescu, iar Primaria Pitestiului – de catre Tudor Pendiuc, edil de cateva mandate.

De altfel, suprematia judetului este in mana clanului Nicolescu si a colegului sau de partid, Nicolae Vacaroiu. Fostul sef al Senatului nu mai candideaza, desi initial anuntase ca-si doreste un nou fotoliu de senator, deoarece a preferat sa aleaga presedintia Curtii de Conturi pentru care a fost recent votat de Parlament. PD-L este aproape inexistent, iar PNL a reusit sa se impuna in special prin intermediul sefilor deconcentratelor.
PC a obtinut un colegiu pentru Camera Deputatilor pentru care va candida presedintele organizatiei, Ion Manzana, fost peremist trecut in barca conservatorilor. Social-democratii mizeaza pe actualii parlamentari, dar a reactivat si o serie de dinozauri ai partidului de la centru. Aici s-au refugiat lideri din Bucuresti, dupa ce nu au mai prins loc in Capitala: Georgiu Gingaras, Bogdan Niculescu Duvaz, Octavian Stireanu.

 

Necandidand Vacaroiu, PSD si-a pierdut locomotiva electorala judeteana. Pe  listele partidului vor fi oamenii lui Constantin Nicolescu, rude sau apropiati, dar si oameni mai vechi din perioadele cand PSD a fost la putere. PNL este "tinut in mana" de deputatul Adrian Miutescu care a trecut pe lista in special sefi ai institutiilor deconcentrate, oameni fideli lui. Miutescu a mizat si pe atragerea de vedete de televiziune, cum ar fi actorii Florin Calinescu si Mircea Dinescu.  PD-L merge pe mana unor persoane aproape necunoscute, multi dintre ei candidati la locale, dar care au pierdut alegerile. Insa democrat-liberalii au ales si varianta atragerii in cursa electorala a unor oameni de afaceri locali, care s-au inregimentat politic. Candideaza din partea PD-L, Cristian Boureanu, presedintele organizatiei, care a pierdut alegerile pentru presedintia Consiliului Judetean, Constantin Iordan, fost candidat la Primaria Mioveni, Sorin Buta, fost primar al orasului Campulung, Gheorghe Nicut, fost primar al Curtii de Arges. De la Bucuresti a fost parasutat Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor, care nu  a reusit sa-si faca loc pentru un colegiu din Bucuresti.

Cristian Boureanu, liderul PD-L, plantat in Arges, pentru ca nu i s-a mai facut loc in sectorul 3 (unde este primar Liviu Negoita), candideaza intr-un colegiu extrem de greu: Pitesti Sud, unde ii va avea drept contracandidati pe deputatul PSD Octavian stireanu si liberalul Theodor Nicolescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei. stireanu, un deputat sters, care nu apare in prim plan decat o data la patru ani, cand candideaza, va avea suportul total al primarului pesedist, Tudor Pendiuc. In acelasi timp, sanse mari sa castige are si liberalul Nicolescu, care se bazeaza pe suportul lui Adrian Miutescu, popular in Pitesti.

In schimb, presedintele PNL Arges, Adrian Miutescu, si-a aranjat un colegiu usurel, fara bataie de cap. El va intra in competitie cu fostul subprefect de Arges Mircea Draghici (PSD) si omul de afaceri Adrian Lazar (PD-L), un novice in materie de politica. Deputatul PSD Filip Georgescu este de asemenea implantat intr-un colegiu favorabil.  Secretar executiv al PSD Arges, Georgescu a fost director al Romsilva pe vremea guvernarii Nastase. El a fost cercetat penal pentru unele nereguli in gestionarea fondurilor din domeniul silvic, dar a scapat basma curata. Deputatul PSD se va confrunta in alegeri cu Constantin Catanea (PD-L), un inginer cvasinecunoscut, si presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Arges, Valeriu Acatrinei.

Un alt deputat PSD refugiat din Bucuresti pe terenul propice al Argesului este Bogdan Niculescu Duvaz, fost purtator de cuvant al partidului, intrat in ultima vreme intr-un con de umbra, care va candida, pentru Camera Deputatilor, in colegiul 7, tocmai in centrul Pitestiului. El va intra in competitie cu omul de afaceri Iulian Corbu, prim-vicepresedinte PD-L si inginerul Marius Postelnicescu (PNL), directorul Apelor Romane Arges.  Un personaj recuperat de PSD este Georgiu Gingaras, fost ministru al Sportului in Guvernul Nastase, care va candida in Arges, in colegiul 8 Pitesti Nord. In ultima vreme, de numele lui Gingaras nu este legat decat scandalul referitor la refuzul acestuia de a evacua imobilul RA-APPS, pe care il ocupa abuziv, iar Regia l-a notificat de peste un an pentru a-l evacua din casa.

 

Desi nu mai este ministru de patru ani, Gingaras sustine ca are dreptul de a ocupa o casa a statului, dand in judecata Regia Protocolului de Stat. Competitorii lui Gingaras sunt consilierul local PD-L, stefan Ciocanel si deputatul PNL Andrei Dominic Gerea. Un alt lider PSD Arges, deputatul Constantin Tamaga, este concurat, pentru colegiul 2 Senat, care cuprinde orasele Costesti si Topoloveni, de omul de afaceri Marius Jurubita (PD-L), fostul prefect Vasile Nitu (PNL), economistul Mihai Georgescu (PRM) si medicul stomatolog, Eny Pavel (PNG). Deputatul Tamaga, fost prefect de Arges, in perioada guvernarii Nastase a fost in atentia DNA, in dosarul "Metro", fiind acuzat acum doi ani ca ar fi fost implicat in retrocedari nu tocmai legale de terenuri, in apropierea orasului Pitesti.

PSD controleaza autoritar judetul Arges, unde functioneaza foarte bine sistemul clanurilor politice. Nicolae Vacaroiu a predat conducerea prietenului de drum politic, Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului judetean. Nicolescu va face tandem pe plan local cu primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, personalitatile cu cea mai buna imagine in judet. Argesul a fost o pepiniera pentru recrutare a unur prim-ministri, ministri sau demitari la nivelul tuturor institutiilor centrale ale statului. Pe langa Nicolae Vacaroiu, care a fost prim-ministru in perioada 1992-1996, ajuns acum presedintele Curtii de Conturi, Georgiu Gingaras a fost ministrul Sportului in guvernul Nastase, iar Filip Georgescu a fost directorul Romsilva, tot in vremea Cabinetului Nastase. De asemenea, sunt candidati ai PSD, cum ar fi Constantin Tamaga, cercetati penal de DNA.

PD-L este un partid cu slaba influenta. Presedintele filialei, pus de la centru, deputatul Cristian Boureanu nu s-a clasat decat pe locul trei in cursa pentru presedintia Consiliului Judetean. Scaunul liderului PD-L s-a clatinat in urma rezultatului slab obtinut, insa in urma interventiei lui Stolojan si a altor lideri proveniti din PLD, Boureanu a scapat. De altfel, pana si candidatii partidului la parlamentare sunt persoane necunoscute, chiar si pe plan local. Singura personalitate de la centru venita in Arges pentru ca nu mai avea loc in Bucuresti este Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor

 

Bogatii judetului, profitori ai functiilor publice
Liderii politici ai judetului sunt oameni bogati, care au facut avere mai ales cand au ocupat functii publice. Un exemplu ilustrativ este Nicolae Vacaroiu, care s-a retras de curand din viata politica pentru a ocupa functia de presedintele Curtii de Conturi. Acesta a fost implicat in politica inca din 1990, detinand portofolii importante de stat timp de 18 ani. A fost prim-ministru intre 1992 si 1996, apoi a ajuns presedinte al Senatului timp de doua mandate (2001-2008). Astfel, Vacaroiu a adunat pana acum trei case in Bucuresti, in Arges si in Prahova, cinci terenuri, o colectie impresionana de tablouri, in valaore de peste 10.000 de lei, bijuterii de 32.000 de lei, ceasuri din aur, icoane de valaore foarte mari.

Insa, o avere o reprezinta si activele bancare in valoare de aproape 100.000 lei. Un alt personaj important al judetului sta foarte bine la capitolul avere. Este vorba de presedintele consiliului judetean, Constantin Nicolescu, un prieten bun al lui Vacaroiu, cei doi conducand cu mana de fier PSD Arges. Acesta detine o vila, patru terenuri agricole, bijuterii de 8.000 de euro, 10 tabouri, 10 icoane, dar si 15.000 de euro si 45.000 lei, in banca.

A adunat 110.000 actiuni la IATSA Bascov, 65.000 la IATSA Slatina si 100 de actiuni la IATSA Stefanesti. Un om foarte avut este presedintele PD-L Arges, Cristian Boureanu, care a achizitionat, numai in patru ani (2004-2008), nu mai putin  10 terenuri in sectorul 3 din Bucuresti, alte cinci terenuri in alte zone din Bucuresti, precum mai mult de 10 terenuri  in judetul Ilfov. PNL nu se poate bucura de candidati bogati, doar proaspatul intrat in partid, Florin Calinescu, a adunat o avere frumusica din afacerile cu Ministerul Apararii.

 

 

ARGES In campanie, mult show

 

Octavian Stireanu, PSD: Perceput ca omul lui Iliescu
Candidat pentru colegiul Pitesti Sud, senatorul PSD a fost si a ramas omul de casa al lui Ion Iliescu. Fost consilier prezidential in perioada 1992-1996, stireanu a trecut si pe la PD, intre 1997 si 2000,  dar s-a intors la protectorul sau si partidul care l-a consacrat. El a infiintat ziarul "Azi" pe care l-a pus in slujba partidului prin care a trecut. In calitate de deputat PSD, a ramas un anonim, fara interventii in plen si fara initiative legislative. Acum patru ani a candidat pe listele partidului la Buzau, dar acum s-a reorientat spre alt judet, in speta Argesul, pentru a-si creste sansele de reusita.

 

Mircea Cinteza, PD-L: Un medic trimis de conducerea centrala
Medicul "sef" al PD-L, senator de Bucuresti, a migrat de la PNL, pe filiera PLD, la Partidul Democrat-Liberal. Acum a plecat din Bucuresti, unde este aglomeratie mare de candidati,  in colegiul Pitesti Sud, unde are sanse mai mari sa castige. Cinteza este  presedintele Colegiului Medicilor, a ocupat o scurta perioada de timp (2005-2006) functia de ministru al Sanatatii. Este un apropiat al lui Theodor Stolojan. A fost inlocuit din Guvern tocmai pentru apropierea sa de Stolojan, fiind inlocuit cu un prieten al premierului Tariceanu, Eugen Nicolaescu.

 

Florin Calinescu, PNL: Show-ul, mutat in politica
Actorul Florin Calinescu s-a lansat in politica, fiind curtat asiduu de liderii liberali si invitat sa candideze la Pitesti de presedintele organizatiei, Adrian Miutescu.
Inainte de 1989, Calinescu a jucat in mai multe filme, fiind considerat unul dintre cei mai buni actori ai generatiei ’80. Dupa Revolutie, a facut cariera la PRO TV, unde a fost realizatorul unui show de divertisment. Insa Calinescu s-a ocupat si de o serie de afaceri, in special legate de distributia de produse de optica, principalul furnizor fiind Ministerul Apararii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă