17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialJaful in vreme de criza

Jaful in vreme de criza

Dezgustator modul in care candidatii la uninominal incearca sa castige bunavointa electoratului. De la faptul ca le pasa de noi (ei zic, in general, la singular, "tine") la asigurarea ca numai la noi se gandesc, tot registrul unei ipocrizii cusute cu otgon este desfasurat pe strazile si ulitele oraselor si satelor ori pe soselele patriei pe care masinile, mari si mici, mai mult stau blocate decat circula. Nu e ceva nou. Nou e numai faptul ca vezi cate o pereche de ipochimeni, unul pentru Senat, altul pentru Camera, cum ne zambesc dulce si mai ales fals, doar-doar or sa ne fure votul de sub nas peste aproximativ doua saptamani. O sa spuneti ca acesta e jocul democratic, se practica si in alte tari, alt sistem mai bun de alegere nu avem. Nu contest, "democratia e cel mai rau sistem, in afara de toate celelalte".

 

Incercate pana acum, adaug eu. Numai ca, poate, imi ramane iluzia aceasta, in alte tari, pe alte meleaguri, candidatii, dupa ce sunt alesi mai fac ceva si pentru electoratul care le-a dat sau nu le-a dat votul, nu numai pentru ei si familiile lor, si clientii lor, si ai partidului lor. Poate ca nici acolo nu fac nimic pentru altii. Dar noi suntem datori sa ne gandim la ceea ce se intampla aici, indiferent de alegerile din, sa zicem, Franta. Din pacate si indiferent de cele din Statele Unite.

Spun din pacate, pentru ca am avut impresia, la recenta alegere de presedinte, ca votantii de-acolo chiar erau constienti de ceea ce fac, stiau sau credeau ca stiu de ce are nevoie America. Nu-i vorba, si alegatorul roman e sigur ca stie de ce are nevoie Romania. Dar stie mai intai de ce are nevoie el personal, tine cu unul care bate din gura mai bine decat altii, nu se uita la ce a facut acela inainte, nu-i pasa, prea adesea, cum si-a facut averea declarata, asta ca sa nu mai vorbim de cea nedeclarata.

Cat despre comportamentul candidatului american invins, John McCain, ma intreb si eu ca atata lume daca asa ceva s-ar putea vedea la noi. Raspunsul e unul singur: nu. In spatele acestui "nu" stau insa o multime de imponderabile, unele cunoscute, altele pur si simplu nedescoperite inca. Aceleasi care, poate, stau si in spatele felului nostru haotic de a vota, al modului strict impresionist in care ne alcatuim optiunile. Acum 18 ani parea ca ne vom vindeca in foarte scurt timp, raul se uita usor, spune o zicala neinstitutionalizata. Se uita la nivelul intai al memoriei, dar dupa cum se vede ramane inscris in gena fiecaruia dintre noi.
Destul de rau pentru noi ca vom avea parte de o schimbare a puterii tocmai in vremuri de criza. Prima criza mondiala careia trebuie sa-i facem fata si noi. Pe vremuri se spunea ca, daca America stranuta, lagarul socialist se imbolnaveste de gripa. Acum America are pneumonie, ia medicamente scumpe ca sa se vindece, prea scumpe ca sa ni le putem procura si noi. In schimb, noi o sa schimbam caii in panta descendenta, adica exact asa cum e mai rau, pentru ca zicala populara se refera numai la urcarea pantei, nu si la coborarea ei. Va dati seama ca, in situatia asta, nu e nevoie decat de frane. Or, frane la politicienii nostri, mai rar.

Frane nu vad nici in declaratiile de pe imensele si zadarnicele panouri care impaneaza orasele patriei, nici in declaratiile de pe la televiziuni, de-ai zice ca ne asteapta un viitor luminos, ca acum nu stiu cate zeci de ani. Nu ne asteapta un viitor prea luminos, asta ar trebui sa ne spuna candidatii la uninominal, iar noi (adica ei) ar trebui sa administram criza cel putin un an de zile, pentru ca urmarile ei in aceasta tara batuta mai mult de cetatenii ei (proeminenti) decat de Dumnezeu vor dura mult mai mult. Poate chiar tot mandatul celor care acum se pregatesc de treaba.

 

Ce treaba? Nu ma mai intrebati, ca va spun: treaba tuturor alesilor din patria noastra, poate cu exceptia catorva, carora le cer dinainte iertare pentru generalizarea deloc pripita, aceasta treaba este sa recupereze repede tot ce au cheltuit ca sa ajunga in varf si sa si castige ceva pe deasupra, indiferent daca bursa creste sau scade, daca moneda romaneasca se rostogoleste in jos, daca fabricile se inchid. A fost cum a fost jaful de pana acum, dar ma ingrozesc de cel care va urma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă