5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportCampanie uninominala pe banii alegatorilor

Campanie uninominala pe banii alegatorilor

» Un parlamentar il costa pe cetateanul roman 7.000 euro pe luna. In total, pentru luna de campanie electorala alesii prapadesc de la bugetul de stat 11,18 milioane lei, respectiv 3,2 milioane euro.

In 2007, media cheltuieli-lor pe cap de ales a fost de 24.273 lei, reprezentand indemnizatia, cazarea in Bucuresti, suma forfetara pentru biroul parlamentar, diurna de deplasare la lucrarile Parlamentului, diurna de deplasare in circumscriptia electorala, cazarea in circumscriptie, deplasarile externe, telefonul mobil. Potrivit unui studiu realizat de IPP, de exemplu, pentru diurna de sedinta, un deputat a primit, in medie, pe an suma de 3.630 euro, iar un senator – 3.000 euro. Pentru cazarea deputatilor, din bugetul de stat s-au cheltuit in 2007, in medie, pe luna, 100.000 euro, iar pentru deplasari externe, doar pentru diurna, deputatii au consumat, in sesiunea noiembrie 2006-mai 2007, peste 190.000 euro.

 

Membrii Camerei Deputatilor au cheltuit intre sfarsitul anului 2006 si mai 2008 aproape 12 milioane euro pentru sumele forfetare alocate birourilor de circumscriptie din teritoriu. IPP remarca faptul ca in continuare sunt parlamentari care au locuinta in Bucuresti, dar primesc bani de chirie din bugetul Legislativului pentru a sta la hotel in Capitala. Aceasta, in ciuda faptului ca toata lumea a fost cu ochii pe ei, iar criticile pe acest subiect au fost extrem de dure. In acest caz sunt, printre altii, Daniela Popa (PC), Viorel Constatinescu (PD-L), Dumitru Bucsenescu (independent), Catalin Micula (PNL), Adrian Sirojea Mihei (PNL), Pavel Todoran (PSD), Valeriu Zgonea (PSD). Intr-o situatie aparte s-au aflat ministrii Cristian Adomnitiei si Laszlo Borbely, care au primit bani pentru cazare de la Parlament, desi trebuiau sa primeasca locuinta de serviciu de la Guvern.

 

Borbely ne-a declarat ca nu a primit locuinta de protocol de la Cabinetul Tariceanu, iar el sta de 17 ani in chirie la Hotelul Bucuresti, banii fiindu-i decontati de Camera Deputatilor. Parlamentarii primesc bani frumosi si pentru deplasarile in teritoriu, in circumscriptiile lor electorale, fiindu-le decontate cheltuielile legate de cazare si masa. Cea mai intensa activitate in teritoriu este cea a senatorului PSD de Timis Ilie Sarbu, care a decontat cheltuieli cu cazarea in 10 luni din 11 posibile, pe perioada monitorizata de IPP. Suma a ajuns la 3.455 euro. O activitate prolifica au reprezentat-o si deplasarile externe. Au fost parlamentari care au stat mai mult prin strainatate decat in Legislativul Romaniei.

 

Printre deputatii campioni ai plimbarilor peste hotare se numara Ruxandra Jipa (PSD), care a fost plecata in 30 de "misiuni" parlamentare, Minodora Cliveti (PSD), in 21 de plimbari, Anca Petrescu – 19 deplasari, Cezar Preda – 15 deplasari. La Senat, in fruntea listei se afla de cativa ani peremistul Ilie Ilascu, plecat in 37 de deplasari, Georgy Frunda (UDMR) – 18 plimbari externe, Mihai Lupoi – 16 deplasari. De asemenea, sunt de notorietate si unele calatorii pe banii Parlamentului in zone exotice si pe perioade lungi.
Asa putem caracteriza "misiunea diplomatica" a liberalului Relu Fenechiu, care a fost plecat 15 zile in Indonezia pentru o conferinta de mediu. Camera Deputatilor a platit din banul public si plimbarea lui Adrian Nastase, care a stat patru zile in Germania pentru aniversarea zilei de nastere a presedintelui de onoare al Partidului Liberal Democrat din aceasta tara.

 

JUSTIFICARI
Justificarile celor care incaseaza bani pentru chirie sunt puerile. Deputatul PC Dragos Dumitriu ne-a declarat ca are in Bucuresti doua apartamente, in proportie de 25% din fiecare si "restul il au membrii familiei: sora, mama, unchi si alte neamuri. Deci nu este al meu", in timp ce senatorul PNL Ion Mihai Dumitrescu a explicat ca "cele doua locuinte sunt pe numele fetei mele, deci nu am o locuinta pe numele meu". Deputatul Viorel Constantinescu (PD-L) a spus ca are o garsoniera de 25 mp in care sta fata lui si "aveam doua variante: sa o dau afara, sa stau cu ea acolo si am ales-o pe-a treia".

Deputatul liberal Adrian Sirojea Mihei a explicat ca sta cu sotia intr-un apartament din Capitala, dar sustine ca in septembrie 2007 a cerut Biroului Permanent al Camerei, prin intermediul unei scrisori, sistarea platii pentru chirie, "insa nu am primit un raspuns nici pana acum. Totusi, de atunci am refuzat sa mai iau banii". Presedintele PC, deputatul Daniela Popa, ne-a spus: "Nu primesc nici un ban, draga."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă