» Pana la finalul anului, Finantele lanseaza emisiune de eurobonduri pe piata locala.
» Deponenti elvetieni au transferat 60-70 milioane euro in Romania.
» Fondurile administratiilor locale ar putea fi plasate in banci.
Ministerul finantelor are nevoie de cinci miliarde de lei pentru a-si finanta deficitul fiscal si, dupa ce Standard& Poor’s a coborat ratingul Romaniei, scumpind creditele externe, singura optiune este imprumutul din piata interna.
"Transmit prietenos bancilor ca MEF nu este dispus sa accepte orice dobanda si ca avem suficiente resurse pentru o politica prudenta. Noi nu am da curs unei cereri care sa creeze presiuni inflationiste", a spus Varujan Vosganian, ministrul Finantelor. In plus, dobanda mare a pietei romanesti atrage in acest moment plasamentele unor cetateni straini, sustin oficialii Finantelor.
"Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) are mai multe oferte, printre care lansarea pe piata locala a unei emisiuni de obligatiuni in euro pentru bancile locale, deoarece unii deponenti straini doresc sa isi mute depozitele bancare in institutii financiare romanesti", a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat in MEF. "Aceasta emisiune nu a fost prevazuta initial, a aparut acum. Au cerut niste straini sa transfere bani. Nu va pot spune cate persoane sunt, insa vorbim aici de o valoare a depozitelor de cateva zeci de milioane de euro, undeva pe la 60-70 milioane euro", a spus oficialul Finantelor. Ministerul ar putea lansa aceasta emisiune pentru bancile locale ca acestea sa poata plasa banii strainilor in obligatiunile statului. "Am inteles ca unii deponenti din strainatate, inclusiv din Elvetia, doresc sa isi retraga banii din bancile straine si sa ii plaseze in Romania.
Acest raspuns a aparut ca reactie la nevoia sistemului", a declarat Teodorovici. A doua oferta a Finantelor catre banci este posibilitatea ca Trezoreria sa transfere conturile administratiilor locale in banci comerciale. Masura ar putea fi aplicata cel mai devreme in primavara anului viitor.
"Poate o sa o introducem treptat, in doua etape. La inceput, sa intre in program doar anumite autoritati care au avut un comportament financiar responsabil si care indeplinesc niste criterii de performanta", a mai spus el. De asemenea, masurile ar viza si bancile interesate sa gestioneze fondurile autoritatilor prin impunerea unor criterii specifice. Pe de alta parte, secretarul de stat al MEF a mai declarat ca in cel mult doua saptamani va fi lansata licitatia pentru desemnarea bancilor comerciale romanesti care vor administra conturile in valuta ale Trezoreriei, unde cea mai mare parte este reprezentata de intrarile fondurilor UE.
Varujan vrea sa plaseze rezerva obligatorie in titluri de stat
In prezent, statul are o rezerva a bugetului de aproximativ 3 miliarde lei, pe care ar putea sa o foloseasca pentru a acoperi partial cele 5 miliarde lei. "Banca Nationala a Romaniei (BNR) are in vedere masuri de sporire a lichiditatilor in titluri de stat. Am discutat cu BNR pentru ca o parte din rezervele minime obligatorii ale bancilor sa intre in titluri de stat", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. In plus, a adaugat el, populatia a cumparat un volum semnificativ de titluri de stat. "Recent, populatia a cumparat in doar doua-trei zile cam 120 milioane lei in titluri de stat", a mai spus ministrul Finantelor.
Ulterior, Vosganian a revenit asupra afirmatiilor anterioare, declarand ca se referea la cele aproape doua miliarde lei pe care bancile le-au primit dupa ce banca centrala a micsorat cu 2% plafonul rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei. "Recomand bancilor sa foloseasca acele doua miliarde pentru titluri de stat. Bancile vor intelege ca este bine sa aiba titluri de stat", a spus Vosganian.